POS-gebruikers trainen

Leer hoe je medewerkers kunt trainen op de K-Series Restaurant POS-app zodat ze met gemak bestellingen kunnen opnemen. Met de trainingsgebruikersfunctie kunnen nieuwe medewerkers oefenen met het verwerken van bestellingen zonder de totale verkopen van je restaurant te veranderen en zo praktijkervaring met de POS opdoen.

Werknemers trainen

Hier zijn enkele aanbevelingen om het trainen van werknemers op de Lightspeed Restaurant POS-app aan te pakken:

• Volg onze trainingschecklist om de workflows te leren die werknemers moeten kennen om de Lightspeed Restaurant POS-app te bedienen.
  • Als je account in de instellingsmodus staat, worden alle transacties die in de kassa zijn verwerkt automatisch gewist wanneer je live gaat.
  • Stel na live te zijn gegaan trainingsgebruikers in om nieuwe werknemers te helpen Lightspeed te leren gebruiken.
  • Trainingsgebruikers kunnen transacties in de kassa uitvoeren die in de meeste Lightspeed-rapporten gescheiden worden gehouden van de daadwerkelijke bestellingen van klanten, of worden weggelaten. Ga voor meer informatie naar de sectie Rapportage over trainingsbestellingen.

Trainingsgebruikers instellen

Trainingsgebruikers kunnen transacties verwerken in de Restaurant POS-app die in de meeste Lightspeed-rapportage gescheiden worden gehouden van de daadwerkelijke bestellingen van klanten. Hierdoor kunnen nieuwe werknemers oefenen met het gebruik van Lightspeed zonder de verkoopgegevens van het restaurant te beïnvloeden.

Er zijn drie belangrijke stappen voor het instellen van trainingsgebruikers:

1. een POS-gebruikersgroep voor training aanmaken;
  2. POS-gebruikers toewijzen aan de trainingsgroep;
  3. PIN- en QR-codes genereren voor de trainingsgebruikers.

1. Maak een POS-gebruikersgroep voor training aan

Gebruikersgroepen organiseren je POS-gebruikers en stellen je in staat machtigingen voor veel gebruikers tegelijk te beheren. Maak een POS-gebruikersgroep voor trainingsgebruikers om ze gescheiden te houden van volledig getrainde werknemers en geef ze alle trainingsmachtigingen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikersgroepen.
  3. Klik op Een nieuwe POS-gebruikersgroep aanmaken.
  4. Voer Training in als groepsnaam en klik op OK.
  5. Klik op de pijl naast de nieuwe gebruikersgroep en selecteer vervolgens Configureren.
  6. Schakel Gebruiker wordt nog getraind, transacties zijn niet bevestigd in in de sectie POS-gebruikerstoestemmingen.
  7. Configureer de overige toestemmingen en instellingen van de gebruikersgroep naar wens. Ga naar ons artikel Gebruikersgroepen aanmaken voor meer informatie.
  8. Klik op Opslaan om de gebruikersgroep op te slaan en terug te keren naar de lijst met alle POS-gebruikersgroepen.
  9. Volg de stappen in de volgende sectie om POS-gebruikers toe te wijzen aan de trainingsgroep.

2. POS-gebruikers toewijzen aan de trainingsgroep

Wanneer je individuele POS-gebruikers aan een trainingsgroep toewijst, krijgen ze alle rechten die voor die groep zijn geconfigureerd. Wijs POS-gebruikers toe aan de trainingsgroep die je eerder hebt gemaakt om ze toegang te geven tot de POS in trainingsmodus.

Alleen POS-gebruikers die al aan Lightspeed zijn toegevoegd, kunnen via onderstaande methode aan een gebruikersgroep worden toegewezen. Voordat je verder gaat, volg je hier de stappen om POS-gebruikers toe te voegen voor de werknemers die je aan het trainen bent.
  1. Selecteer Configuratie > Gebruikers > POS gebruikersgroepen in het backoffice-navigatiemenu.
  2. Klik op Leden bewerken naast de trainingsgebruikersgroep die je eerder hebt aangemaakt.
  3. Gebruik het vervolgkeuzemenu om een gebruiker te selecteren en klik dan op de + om deze toe te voegen aan de groep.

Belangrijk: Als de werknemer klaar is met de training, voeg hem dan toe aan een andere gebruikersgroep om hem te veranderen van een trainingsgebruiker in een normale POS-gebruiker. Klik hiervoor op Uit groep verwijderen op deze pagina en herhaal de stappen 1-3 in dit hoofdstuk.

4. (Optioneel) Herhaal stap 3 indien nodig om extra gebruikers aan de trainingsgroep toe te voegen.
  5. Volg de stappen in de volgende sectie om PIN- en QR-codes voor trainingsgebruikers te genereren.

3. PIN- en QR-codes genereren voor de trainingsgebruikers

Een PIN-code en QR-code zijn vereist voor alle trainingsgebruikers en zijn nodig om in te loggen op de POS. Omdat trainingsgebruikers niet op het POS-startscherm verschijnen, kunnen ze niet inloggen als ze niet over beide codes beschikken.

1. Selecteer Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikers in het navigatiemenu in de backoffice.
  2. Klik op Configureren naast een gebruiker uit de trainingsgebruikersgroep.
  3. Selecteer Pincode wijzigen.
  4. Voer een unieke 4-cijferige code in.
  5. Klik op OK om op te slaan.
  6. Klik op Inloggen met QR-code inschakelen.
  7. Klik op de pijlcirkel onder de QR-code om deze af te drukken of op te slaan.
  8. Geef de PIN- en QR-codes aan de werknemer die deze trainingsgebruiker vertegenwoordigt.

Lees het gedeelte Trainingsmodus op de POS gebruiken om te leren hoe je op de POS kunt inloggen als trainingsgebruiker.

9. (Optioneel) Herhaal stap 1-8 voor elke extra gebruiker in de trainingsgroep.

Trainingsmodus op de POS gebruiken

Leer hoe trainingsgebruikers inloggen op de Restaurant POS-app om te oefenen met het verwerken van bestellingen in de trainingsmodus. Transacties die worden uitgevoerd terwijl de trainingsgebruiker is ingelogd, worden in de meeste Lightspeed-rapportages gescheiden gehouden van daadwerkelijke klantenbestellingen.

1. Open een verkoopperiode in de Lightspeed Restaurant POS-app.

Opmerking: trainingsgebruikers kunnen niet inloggen zonder een open verkoopperiode.

2. Tik in het home-scherm op QR-code scannen.
  3. Plaats de QR-code van een trainingsgebruiker voor de camera van het POS-apparaat.
  4. Voer de PIN-code voor de trainingsgebruiker in.
  5. Tik op Ja om te bevestigen dat je de trainingsmodus zorgvuldig en alleen voor de training van personeel zult gebruiken.
  6. Als je klaar bent met de training, tik je op Uitloggen om terug te keren naar het beginscherm.

Belangrijk: Uitloggen zorgt ervoor dat er geen extra transacties worden verwerkt op naam van de trainingsgebruiker. De volgende medewerker die de kassa gebruikt, moet dan inloggen onder zijn eigen gebruikersrecord.

Rapportage over trainingsbestellingen

Bestellingen die trainingsgebruikers verwerken worden in de meeste Lightspeed-rapportages gescheiden gehouden van de werkelijke klantgegevens of helemaal weggelaten. Raadpleeg de onderstaande tabellen voor meer informatie over specifieke rapporten met betrekking tot trainingstransacties.

Houd er ook rekening mee dat kassabonnen voor trainingstransacties worden gelabeld met ### ONGELDIGE KASSABON ### en ### TESTREKENING ###.

POS-rapporten

Rapport Details van de trainingsbestelling
POS-rapporten

In het volledig geprinte POS-rapport zijn de trainingstransacties opgenomen in:

• het aantal geldige kassabonnen;
  • een aparte rij trainingsaccounts onder Statistieken;
  • een aparte rij Trainingsaccounts onder Verkoop.

Backoffice-rapporten

Rapport Details van de trainingsbestelling
Verkoopdashboard

Trainingstransacties zijn opgenomen in:

• aantal gesloten rekeningen;
  • tegels Omzet per verkoop en Omzet per kassabon;
  • tegels Best verkocht, Best verkopende werknemers en Meest populaire betaalmethoden.
Bedrijfsrapporten(NoAm en EMEA)

In de Europese, Midden-Oosterse en Afrikaanse versie van dit rapport zijn trainingstransacties opgenomen in:

• klassieke weergave: in een aparte sectie Items ingevoerd in de trainingsmodus ;
  • verkorte weergave: in de sectie Bestellingstype en in de rijen Afrondingstotaal en Trainingstotaal in de sectie Overzicht.

In de Noord-Amerikaanse versie van dit rapport zijn de trainingstransacties opgenomen in:

• rijen Afrondingstotaal en Trainingstotaal in de sectie Overzicht.
Personeelsrapport

Trainingstransacties zijn opgenomen in:

• de sectie Bestellingstype;
  • de rijen Afrondingstotaal en Trainingstotaal in de sectie Overzicht;
  • de rijen Openstaande rekeningen en Betaalde rekeningen in de sectie Rekeningen.
Apparaatrapporten

Trainingstransacties zijn opgenomen in:

• de sectie Bestellingstype;
  • de rijen Afrondingstotaal en Trainingstotaal in de sectie Overzicht;
  • de rijen Openstaande rekeningen en Betaalde rekeningen in de sectie Rekeningen.
Arbeidsrapport Trainingstransacties worden opgenomen in alle relevante velden voor de trainingsgebruiker die ze heeft verwerkt.
Kassabonnenrapport Trainingstransacties verschijnen in een grijs lettertype.
Rapporten met alle rekeningen Trainingstransacties verschijnen in een grijs lettertype.
Andere backoffice-rapporten Trainingstransacties verschijnen niet of worden niet meegerekend.