Klanten toevoegen

Voeg klanten één voor één toe vanuit de backoffice om hun contactgegevens, adressen en andere persoonlijke informatie bij te houden. Nadat je een klant aan Lightspeed hebt toegevoegd, wijs je deze toe aan bestellingen in de Restaurant POS-app om diens transacties en bestelde items te bij te houden.

Klanten kunnen ook in bulk worden geïmporteerd vanuit de backoffice of individueel worden toegevoegd in de Restaurant POS-app. Voor meer informatie, zie Klantgegevens importeren of exporteren en Een klantprofiel aanmaken.

Inhoudsopgave:

Klanten toevoegen aan de backoffice

Voeg klantgegevens toe of beheer deze vanuit de backoffice. Vergeet niet om altijd toestemming te vragen voordat je de contactgegevens van een klant in Lightspeed Restaurant invoert.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Klanten > Klanten.
  3. Klik op de pagina Klanten op + Klant toevoegen.
  4. Voer de contactgegevens en details in die de klant heeft verstrekt, zoals diens naam en telefoonnummer. Zie Instellingen klantprofiel voor meer informatie over elk veld.
  5. Klik op Opslaan om het klantprofiel aan te maken.

Instellingen klantprofiel

De volgende instellingen zijn de gegevens die je kunt invoeren in het klantprofiel, zoals de naam en het e-mailadres van de klant. Vul zo veel of zo weinig informatie in als je wilt, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf.

Naam instelling

Beschrijving

Voornaam (verplicht)

Voornaam van de klant.

Achternaam (verplicht)

Achternaam van de klant.

E-mail

Het persoonlijke e-mailadres van de klant.

Bedrijf

Het bedrijf dat de klant vertegenwoordigt.

Btw-ID

In regio's waar dit vereist is, de fiscale ID van de klant.

Taal

Voorkeurstaal van de communicatie.

Primair telefoonnummer

Belangrijkste telefoonnummer, zoals een vast of mobiel nummer.

Secundair telefoonnummer

Alternatief telefoonnummer, zoals een zakelijk telefoonnummer.

Toestemming voor contact

Indien ingeschakeld, gaat deze klant ermee akkoord e-mailberichten van het restaurant te ontvangen. Indien uitgeschakeld, zal de klant geen e-mails ontvangen.

Opmerkingen

Aangepaste opmerkingen of details over de klant, zoals een allergie of voorkeurszitplaats.

Primair thuisadres

Hoofdverblijfplaats en postadres van de klant.

Secundair thuisadres

Tweede verblijfplaats of postadres van de klant.

Postcode

Postcode gekoppeld aan het adres van de klant.

Plaats

Plaats gekoppeld aan de adressen van de klant.

Staat/provincie

Staat of provincie gekoppeld aan de adressen van de klant.

Wat nu?

Als je bestaande klantgegevens in een bestand van een ander POS-systeem hebt, kun je ervoor kiezen om in bulk klanten toe te voegen door een CSV-bestand te importeren. Zie voor meer informatie Klantgegevens importeren of exporteren.

Om een klantprofiel te wijzigen, zie Klanten bewerken of verwijderen

Nu je een klantprofiel op Lightspeed Restaurant hebt, krijg je inzicht in de details van de klant door hun transactiegeschiedenis te bekijken. Zie Transacties en producten van klanten bekijken.

Schakel klantfacturatie in om facturen te kunnen genereren voor bestellingen van klanten. Zie Klantfacturatie configureren.

Als klantfacturatie is ingeschakeld, kun je transacties en facturen voor elke klant bekijken en openstaande facturen voldoen om ze als betaald te markeren. Zie Klantenfacturen beheren in de backoffice voor meer informatie.