De itemtabel gebruiken

In Lightspeed Restaurant verwijzen Items naar voedings- en drankproducten die aan een bestelling kunnen worden toegevoegd. Je kunt items maken, bewerken en beheren vanaf de pagina Items in de backoffice, waar je items worden weergegeven in een uitgebreide tabel. In deze tabel staat elk uniek item in een rij en gegevens over het item, zoals Naam, Type en Prijs, staan in kolommen. Voor een volledige lijst van de verschillende kolommen en gegevens die je kunt vinden, zie de sectie Inzicht in de itemtabel.

Itembibliotheek

Toegang tot de itemtabel

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Items.
  3. (Optioneel) Pas filters toe op je resultaten om alleen items te zien die aan bepaalde criteria voldoen. Volg hiervoor stap 3a-3c.
    1. Klik op Filters.
    2. Selecteer de filters die je wilt toepassen.
    3. Klik op Toepassen. Opmerking: filters die je hebt toegevoegd staan bovenaan de pagina. Als je een bepaald filter wilt verwijderen, klik je op het pictogram .
  4. (Optioneel) Gebruik het veld In resultaten zoeken... om trefwoorden op te zoeken en klik op Zoeken.

Filters voor de itembibliotheek

Inzicht in de itemtabel

De itemtabel geeft standaard basisinformatie over het product weer, zoals de Naam, Koppelingsstatus, Type, Omzetgroep en Prijs van het item. Als je meer gegevens nodig hebt voor elk item, kun je de tabel aanpassen door extra kolommen toe te voegen. Hieronder vind je een lijst met beschikbare kolommen en beschrijvingen van de informatie die ze weergeven.

Itemtabel

• Naam: de naam of titel van elk afzonderlijk item.
  • Koppelingssstatus: Geeft het aantal menu's dat verbonden is met dit item weer. Klik op het getal om een lijst weer te geven met menu's waarin dit item beschikbaar is.
  • Type: Items kunnen worden ingedeeld in vier verschillende typen.
    • Item: een enkelvoudig menu-item, zoals een hamburger, salade of drankje.
    • Combo: Een groep items die samen als set worden verkocht, meestal voor een gereduceerde prijs. Een hamburgercombo bestaat bijvoorbeeld meestal uit een hamburger, friet en een drankje.
    • Groep: Een verzameling items die is gegroepeerd onder één naam of categorie. Een groepsitem genaamd "Voorgerechten" kan bijvoorbeeld verschillende individuele items bevatten zoals oesters, rundertartaar en krabkoekjes.
    • Sub-item: Een type item dat gekoppeld is aan een hoofditem, maar verkocht wordt als een afzonderlijk item. Als een klant bijvoorbeeld een hamburger bestelt, kan de klant de optie hebben om bacon toe te voegen als sub-item.
  • Omzetgroep: Omzetgroepen sorteren items op een logische manier en worden ook wel categorieën genoemd. Alle omzetgroepen die vanuit de backoffice in Menubeheer > Omzetgroepen zijn gemaakt, kunnen geselecteerd worden. Zie Over omzetgroepen (categorieën) voor meer informatie.
  • Prijs: De verkoopprijs van het item zoals deze op het menu voor klanten verschijnt. Opmerking: Bij items met meerdere prijzen op basis van verschillende rekeningprofielen wordt er een dollarpictogram naast geplaatst. Deze prijs kan alleen worden bewerkt vanaf de pagina Items bewerken.
  • Kostprijs: kosten van het item voor het restaurant.
  • Knopkleur: kleur van de knop die het item op het POS-scherm vertegenwoordigt.
  • Knopnaam: tekst die verschijnt op de knop die dit item op het POS-scherm vertegenwoordigt.
  • Deelstatus: Geeft aan of het item beschikbaar is om op verschillende locaties te worden gedeeld. Klik op dit veld om wijzigingen aan te brengen. De deelstatus kan worden ingesteld op:
    • Lokaal: Item is alleen beschikbaar op deze bedrijfslocatie.
    • Gedeeld: Itemnaam wordt gedeeld met andere bedrijfslocaties. Itemgegevens (bijv. prijs) kunnen per locatie verschillen.
    • Globaal: Itemnaam en -gegevens (bijv. prijs) worden gedeeld met andere bedrijfslocaties.
  • SKU: het SKU is een unieke identificatie die standaard aan elk item wordt toegewezen.
  • Statistiekgroep: Een categorisering van het item die wordt gebruikt om verkoopgegevens bij te houden en rapporten te genereren. Statististiekgroepen bieden meer flexibiliteit bij de rapportage dan omzetgroepen, omdat die gekoppeld zijn aan belastingen. Met statistiekgroepen kun je meer specifieke en aangepaste rapportage bieden en items sorteren in gedefinieerde groepen. Voor meer informatie over het verschil tussen omzetgroepen en statistiekgroepen, bekijk Inzicht in statistiekgroepen.
  • Status: geeft weer of het item actief is en verkocht kan worden of gearchiveerd is en niet beschikbaar voor verkoop.

Voor meer informatie over hoe je de itemtabel bewerkt en bepaalde kolommen toevoegt of verwijdert, bekijk je de sectie "De itemtabel bewerken".

De itemtabel bewerken

Pas de itemtabel aan door kolommen in of uit te schakelen, zodat alleen relevante informatie wordt weergegeven. Daarnaast kun je de volgorde waarin kolommen verschijnen wijzigen en ze verplaatsen naar wens.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Items.
  3. Klik op Tabel bewerken en wijzig de pagina:
    1. Schakel met de selectievakjes alle overbodige kolommen uit en schakel de kolommen die je zichtbaar wilt maken in.
    2. Om de volgorde van kolommen te veranderen, klik je op de hulplijnen en sleep je de kolom omhoog of omlaag.
  4. (Optioneel) Klik op Resettenom de tabel terug te zetten naar de standaardinstellingen.
  5. Klik op Opslaanom het bewerken te voltooien.

Wat nu?

Items toevoegen

Voeg items toe aan de voorraad.

Meer informatie

Importeren en exporteren van items

Voeg meerdere items tegelijk toe of exporteer meerdere items tegelijk.