Je netwerk optimaliseren voor Lightspeed Restaurant

In dit artikel bespreken we de essentiële aspecten van het instellen van je netwerk voor optimaal gebruik met Lightspeed Restaurant. We benoemen de aanbevolen hardware, netwerkinstellingen en hoe Lightspeed binnen je netwerk communiceert. Wanneer je deze elementen begrijpt, kun je een stabiele en efficiënte omgeving creëren voor je Lightspeed-systeem.

De juiste hardware kiezen

Het optimaliseren van de prestaties van je netwerk begint bij je hardware. Hieronder valt de netwerkhardware, zoals routers, maar ook de POS-hardware, zoals printers. Dit zijn een aantal overwegingen voor het aanschaffen van de hardware.

Netwerkhardware

• Koop, indien mogelijk, je netwerkhardware direct bij Lightspeed. Ons supportteam is getraind in de ondersteunde netwerkproducten waar wij op afstand toegang toe hebben.
  • Gebruik een aparte router voor je Lightspeed POS-apparaten, -printers en -betaalterminals, zodat er geen interferentie is door andere hardware die met het internet is verbonden (zoals beveiligingscamera's).
  • We bevelen aan om netwerkhardware aan te schaffen die is gemaakt door UniFi or IgniteNet.

Printers

• LAN-gebaseerde kassabon- en keukenprinters zijn het betrouwbaarst vanwege de bedrade verbinding met je netwerk.
  • Je kunt beter geen wifi- of bluetooth-printers gebruiken in een keuken of andere omgeving met storingveroorzakende apparaten (zoals elektromotoren of draadloze telefoons) of grote fysieke obstakels (zoals grote metalen apparaten).

Betaalterminals

Overweeg een betaalterminal te kopen die met 4G werkt. Als je hoofdverbinding offline is, kun je in dat geval nog wel standalone-betalingen verwerken via de mobiele verbinding.

Je netwerk configureren

In dit gedeelte bespreken we de beste manier om je netwerk in te stellen en te configureren voor gebruik met Lightspeed Restaurant. Onder Fysieke configuratie bespreken we de plaatsing van de hardware en verbindingen en onder Netwerkconfiguratie bekijken we de configuratieprotocollen voor veilige en efficiënte communicatie.

Fysieke configuratie

Als je niet zeker weet of een aanpassing van de fysieke configuratie van je netwerk dit negatief zal beïnvloeden, moet je voordat je dit wijzigt advies vragen aan een IT-professional. Lightspeed Support kan geen problemen oplossen of helpen met netwerkhardware die niet bij Lightspeed is gekocht.

Plaatsing van de router

Plaats de router op een open, centrale en hoge plek. Deze plek moet:

• vrij zijn van interferentie door elektromotoren, draadloze telefoons, magnetrons of andere elektronische apparaten;
  • niet in de buurt zijn van fysieke barrières zoals muren, vloeren en metalen objecten die het wifisignaal kunnen absorberen of reflecteren;
  • voldoende lucht langs de router hebben stromen zodat deze niet oververhit raakt, dus niet in een afgesloten ruimte plaatsen;
  • in de buurt zijn van je Lightspeed-apparaten zodat er voldoende internetsnelheid en wifisterkte wordt bereikt.
Netwerkinfrastructuur
  • Gebruik een aparte router alleen voor je Lightspeed POS-apparaten en -hardware.
  • Als je router verstrekt is door je internetprovider, koop dan een aparte router voor meer controle en beveiliging voor je netwerk. Met een eigen router kan een provider geen updates uitvoeren die mogelijk de bedrijfsactiviteiten verstoren.
  • Koppel LAN-gebaseerde apparaten met een RJ45-kabel (categorie 5 of hoger) aan de router.
Internetsnelheid Voor POS-apparaten is een minimale verbindingssnelheid van 512 Kbps nodig. Voer een snelheidstest uit op elk apparaat om dit te controleren.
Wifisterkte

Test de wifiverbinding op elk POS-apparaat tijdens piekuren om te controleren of de sterkte tussen de -67dBm en -30dBm blijft wanneer je een maximumaantal klanten hebt. Voor POS-apparaten die gebruikmaken van roaming, moet je ervoor zorgen dat er overal in het restaurant voldoende dekking is. Je hoeft de POS-apparaten die zijn verbonden via ethernet niet te testen.

Je kunt, indien nodig, extra toegangspunten voor je netwerk toevoegen of de bestaande punten verplaatsen om de signaalsterkte te verbeteren, zodat de verbinding betrouwbaar is voor alle apparaten.

1. Download het AirPort-configuratieprogramma van Apple op je iOS- of iPadOS-apparaat.
    2. Open de iOS- of iPadOS-app Instellingen.
    3. Scrol naar beneden en selecteer AirPort.
    4. Schakel de instelling Wi-Fi-scanner in.
    5. Open de app AirPort.
    6. Tik op Sta toe om AirPort te laten zoeken naar en verbinding te maken met de apparaten in je lokale netwerk.
    7. Tik op Wi-Fi-scan in de rechterbovenhoek.
    8. Tik op Scan om de scan te starten.
    9. Zoek jouw netwerk in de lijst wanneer de wifinetwerken in de buurt verschijnen. Kijk naar de RSSI, de signaalsterkte, onder de netwerknaam.
    10. Als je klaar bent, tik je op Gereed om de scan te stoppen. Herhaal vervolgens stap 2-4 om de instelling van de Wi-Fi-scanner uit te schakelen.

Belangrijk: Als je deze stap overslaat en de Wi-Fi-scanner ingeschakeld blijft, loopt de batterij van je apparaat mogelijk leeg.

Instellingen iOS/iPadOS

Configureer de netwerkinstellingen op elk iOS- of iPadOS-apparaat volgens onze aanbevelingen. Zo kun je mogelijke storingen van bepaalde POS-functies voorkomen.

• Verbind automatisch: ingeschakeld
  • Databesparingsmodus: uitgeschakeld
  • Privé wifi-adres: uitgeschakeld
  • Beperk IP-adrestracking: uitgeschakeld
  • Configureer DNS: Handmatig, gebruik 8.8.8.8 en 8.8.4.4

Netwerkconfiguratie

Als je niet zeker weet of een aanpassing van de configuratie van je netwerk dit negatief zal beïnvloeden, moet je voordat je dit wijzigt advies vragen aan een IT-professional. Lightspeed Support kan geen problemen oplossen of helpen met netwerkhardware die niet bij Lightspeed is gekocht.

Netwerkarchitectuur
  • Gebruik een speciaal netwerk voor POS-apparaten en hardware om te zorgen voor een stabiele verbinding zonder conflicten.
  • Om een dergelijk netwerk aan te maken, gebruik je een aparte router of gebruik je een virtueel lokaal netwerk (VLAN) of extra service set identifier (SSID) op een bestaand netwerk.
Wifi
  • Gebruik een 2.4 GHz-wifinetwerk voor je POS-apparaten en -hardware.
  • 5 GHz-wifinetwerken zijn niet compatibel met sommige betaalterminals en printers.
  • Gebruik de encryptie WPA2-Enterprise, WPA2-Personal, WPA-Enterprise of WPA-Personal.
Firewall Configureer je firewall op zo'n manier dat open communicatie tussen je apparaten en Lightspeed mogelijk is. Lees verder voor meer informatie.
Poorten Open netwerkpoort 22, 80, 443, 7373, 8080, 8883, 9140, 8443, 9100 en 9880 zodat apparaten en hardware met elkaar en met de cloudservers van Lightspeed kunnen communiceren.
Domeinnaam

Whitelist netwerkverkeer van en naar:

• *.ikentoo.com en *.lightspeed.app (voor apparaten om de cloudservers van Lightspeed te bereiken)
  • *.adyen.com en *.adyenpayments.com (voor het verwerken van betalingen via Lightspeed Payments)
IP-adressen Er zijn geen specifieke IP-adressen die gewhitelist moeten worden.
Functies die uitgeschakeld moeten worden Schakel draadloze isolatie, access point-isolatie, client-isolatie of andere functies waardoor de apparaten op je netwerk minder goed met elkaar kunnen communiceren uit.
Andere overwegingen
  • Update de firmware en ondertekeningen van netwerkbeveiligingstools regelmatig, zoals de inbraakdetectie (IDS, intrusion detection) en preventiesystemen (IPS, prevention systems).
  • Configureer DHCP-reserveringen in je router voor printers, betaalterminals en andere hardware op je netwerk, om te zorgen dat er specifieke IP's beschikbaar zijn voor deze apparaten.
  • In de netwerkhandleiding van Apple vind je extra aanbevelingen voor Apple-producten.

Inzicht in netwerkcommunicatie

In dit gedeelte bespreken we hoe het Lightspeed-netwerk werkt. We bekijken bijvoorbeeld verschillende typen POS-apparaten en hoe gegevens worden verplaatst. Hierdoor begrijp je waar de netwerkactiviteit van Lightspeed wordt veroorzaakt, waardoor je het systeem beter kunt beheren.

De rol van actieve en passieve POS-apparaten

Actieve en passieve POS-apparaten spelen een cruciale rol in je netwerk. Ze werken op OSI-laag 2, wat zorgt voor een betrouwbare communicatie tussen apparaat en gateway en tussen de apparaten in de unicast- of broadcastmodus.

• Actieve POS-apparaten werken als lokale servers, slaan financiële transacties op, houden open bestellingen bij en zetten gegevens over naar de backoffice.
    • Normaal gesproken wordt aanbevolen om slechts een actief POS-apparaat te hebben. Voor optimale prestaties verbind je dit apparaat direct met je router met een ethernetadapter.
    • Probeer voordat je meer actieve POS-apparaten toevoegt de verbinding van je bestaande actieve apparaat te verbeteren door ethernet te gebruiken of door het dichter bij de router te plaatsen. Eén actief apparaat met een sterke verbinding zal beter presteren dan meerdere actieve apparaten met zwakkere verbindingen.
    • Actieve POS-apparaten moeten tijdens openingstijden verbonden blijven met je netwerk en ingeschakeld zijn met de Lightspeed-app open. Als de verbinding verbreekt met een actief apparaat, werken andere apparaten die de Restaurant POS-app gebruiken niet goed meer.
  • Passieve POS-apparaten sturen gegevens naar een actief apparaat, die deze vervolgens naar de backoffice sturen.
    • Gebruik passieve apparaten voor POS-apparaten in je restaurant na je eerste actieve apparaat, zeker voor apparaten die regelmatig worden uitgeschakeld of de verbindingen verbreken met je netwerk.
    • Passieve apparaten moeten met hetzelfde netwerk zijn verbonden als het actieve apparaat, met de Restaurant POS-app geopend.

Gegevensstroom van en naar POS-apparaten

Actieve POS-apparaten communiceren met:

• Actieve POS-apparaten versturen versleutelde blokken financiële gegevens naar de backoffice, waar een gedetailleerd rapport van de transacties wordt bijgehouden.

• Actieve POS-apparaten ontvangen verkoopgegevens en andere informatie van passieve apparaten. Het actieve apparaat verwerkt deze gegevens vervolgens en stuurt deze terug naar de backoffice.

• Actieve apparaten sturen technische gegevens zoals logs, crashrapporten en foutmeldingen naar onze servers. Deze gegevens worden gebruikt om de prestaties te optimaliseren en problemen op te lossen.

• Actieve apparaten sturen en ontvangen gegevens van en naar de Lightspeed Payments-betaalterminals om kaartbetalingen en terugbetalingen mogelijk te maken. Een POS-apparaat geeft de betaalterminal een signaal dat de transactie gestart moet worden en de terminal communiceert vervolgens met Lightspeed Payments voor toestemming. Actieve apparaten ontvangen ook foutmeldingen van betaalterminals wanneer er een fout optreedt.

• Actieve apparaten sturen printopdrachten naar verbonden printers en ontvangen foutmeldingen, zodat kassabonnen en productiebonnen geprint kunnen worden.

• Actieve apparaten kunnen communiceren met externe software via API en kunnen gegevens versturen naar en ontvangen van deze programma's. Hierdoor zijn extra functies mogelijk, zoals voorraadbeheer en klantbeheer.

• Actieve apparaten communiceren met de servers van Apple, zodat zij software-updates ontvangen.

Passieve POS-apparaten communiceren met:

• Passieve apparaten versturen informatie naar actieve apparaten, die de gegevens vervolgens verwerken en naar de backoffice sturen. Ze zijn afhankelijk van actieve apparaten, die als tussenschakel voor de informatiestroom fungeren.

• Actieve apparaten sturen en ontvangen gegevens van en naar de Lightspeed Payments-betaalterminals om kaartbetalingen en terugbetalingen mogelijk te maken. Een POS-apparaat geeft de betaalterminal een signaal dat de transactie gestart moet worden en de terminal communiceert vervolgens met Lightspeed Payments voor toestemming. Actieve apparaten ontvangen ook foutmeldingen van betaalterminals wanneer er een fout optreedt.

• Passieve apparaten sturen printopdrachten naar verbonden printers via actieve apparaten en ontvangen foutmeldingen wanneer een printopdracht mislukt. Hierdoor worden kassabonnen en productiebonnen geprint, ook op niet-actieve apparaten.

• Passieve apparaten communiceren met de servers van Apple om software-updates te kunnen ontvangen.

Basisoplossingen voor netwerkproblemen

Wanneer je technologische problemen op gaat lossen, moet je altijd eerst controleren of alle kabels en stekkers nog goed aangesloten zijn en alle apparatuur ingeschakeld is. Dit klinkt wellicht vrij logisch, maar door dit even te checken, kan je een hoop frustraties vermijden.

De volgende stappen zijn:

• Controleer of de netwerkkabels niet beschadigd zijn en of beide uiteinden goed vastgeklikt zijn. Wanneer je ze op de juiste manier in een apparaat steekt, hoor je een klik.
  • Bekijk indien aanwezig de status- en aan-uitknoppen op elk apparaat. Alle apparaten die stroom nodig hebben, horen aangesloten en ingeschakeld te zijn.
  • Als je printers gebruikmaken van de ethernetverbinding, moeten ze aangesloten zijn op de ethernetpoorten op de achterkant van een modem/router. Meestal zijn deze gelabeld met 1, 2, 3, 4. Het werkt niet om poorten te gebruiken die gelabeld zijn als Internet of WAN.
  • Controleer of je tablet verbonden is met hetzelfde netwerk als je printers.
  • Als dat allemaal niet werkt, kun je nog proberen om alles uit te zetten, 10 seconden te wachten, en alles weer aan te zetten.

Wat nu?

Inzicht in de basisprincipes van netwerken

Vergroot je kennis over de basisprincipes van netwerken, zodat je beter begrijpt hoe je apparaten zijn verbonden en communiceren binnen de configuratie van Lightspeed Restaurant.

Meer informatie

Een iPad verbinden via een ethernet-adapter

Leer hoe je je iPad met het internet verbindt via ethernet wanneer de wifi zwak is of niet beschikbaar is.