De Star TSP100/TSP143 IV-printer configureren

De Star TSP100 is een thermische printer die kan worden verbonden met je POS-apparaat via een netwerk (LAN of wifi) of een USB-verbinding. Houd er rekening mee dat de Star-printer slechts met één POS-apparaat via USB kan worden verbonden.

Let op: Verbinding van de TSP143IV met een iPad via USB wordt niet ondersteund. Andere TSP100-modellen, zoals de TSP143III, bieden wel ondersteuning voor USB-configuratie.

Wat je nodig hebt

Voordat je je printer kunt configureren, heb je de volgende hardware nodig die bij de levering is inbegrepen:

Hardware

Star TSP100-printer Star TSP 100
Stroomkabel Stroomkabel
Papierrol Papierrol

De Star TSP100-printer configureren

Kies je gewenste verbindingsmethode uit de onderstaande opties en volg de instructies om je printer te configureren.

1. De printer koppelen

Om je printer aan te sluiten, heb je de stroomkabel en een ethernetkabel nodig.

1. Sluit de stroomkabel aan op je printer en steek het andere uiteinde in een stopcontact.

Een stroomkabel aansluiten op de Star TSP

2. Sluit de ethernetkabel aan op de achterkant van de printer (linkerpoort) en sluit het andere uiteinde aan op een ethernetpoort van je router.

Een ethernetkabel aalsuiten op de Star TSP

3. Schakel de printer in en wacht tot het aan/uit-lampje ononderbroken brandt, wat aangeeft dat je printer gereed is

De Star TSP inschakelen

Een papierrol plaatsen

1. Open de bovenklep van de printer door de hendel aan de rechterkant van je af te duwen en de klep op te tillen.
    2. Plaats de papierrol zodat het uiteinde vanaf de onderkant wordt ingevoerd, zoals in onderstaande afbeelding. Zorg er daarbij voor dat de papierrol strak blijft zitten en niet losdraait.

Een rol plaatsen in de Star Printer

3. Trek het papier aan langs het snijmechanisme aan de voorzijde van de printer.
    4. Druk de klep naar beneden om deze dicht te klikken.

Het IP-adres van de printer vinden.

Om je printer en de POS aan te sluiten, heb je het IP-adres van de printer in je netwerk nodig. Om het IP-adres te vinden, print je de Huidige IP-parameters status:

1. Zet de printer uit.
    2. Houd de invoerknop ingedrukt.
    3. Schakel de stroom in terwijl je de invoerknop ingedrukt houdt.
    4. Wacht tot het apparaat begint met printen en laat dan de invoerknop los. Er worden twee testrekeningen geprint.

Onderaan de Huidige IP-parameters-status staat Ethernet Setting (ethernetinstelling). Blijf op deze pagina en noteer het IP-adres, dat later gebruikt zal worden.

Bon met IP-adres van de Star TSP

Als bij Current IP Parameters (Huidige IP-parameters) staat dat het IP-adres 0.0.0.0 is, kon de printer geen netwerkverbinding tot stand brengen. Controleer of de ethernetkabel je printer en router goed met elkaar verbindt, of probeer een andere ethernetpoort op je router en herhaal de bovenstaande stappen.

De printer aan de Lightspeed Restaurant-backoffice toevoegen

Voordat je je printer toevoegt in de backoffice, moet je ervoor zorgen dat je iPad op hetzelfde netwerk is aangesloten als je printer. Zodra je iPad en printer op hetzelfde netwerk zijn aangesloten:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
    2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Printen > Printers.
    3. Selecteer Printer toevoegen.
    4. Geef de printer een naam (wij raden aan deze te vernoemen naar de functie of locatie, bijvoorbeeld Star TSP100-printer of Barprinter).
    5. Voer het IP-adres van de printer in het betreffende veld in.
      Opmerking: om Lightspeed Restaurant verbinding te laten maken met je printer, moet het toegewezen IP-adres van de printer (verkregen in deel 4) altijd overeenkomen met het IP-adres dat in backoffice is ingevoerd.
    6. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Stuurprogramma Star TSP100 LAN of Star TSP143IV LAN, afhankelijk van het model.
    7. Vink het vakje Statuscontrole voor deze printer uitschakelen aan.
      Statuscontrole uitschakelen
    8. Klik tot slot op Opslaan.
  2. De printer koppelen

Alleen de Star TSP100IV is compatibel met een wificonfiguratie. Om je printer via wifi te verbinden, heb je een ethernetkabel en een MCW10-apparaat voor draadloze LAN van Star Micronics nodig.

1. Steek de ethernetkabel in de MCW10-eenheid voor draadloze LAN en sluit het andere uiteinde aan op de ethernetpoort van je Star-printer.

Een ethernetkabel aansluiten op de Star TSP

2. Om stroom te leveren aan de eenheid voor draadloze LAN, sluit je deze aan op de printer met behulp van de micro-USB-naar-USB-A-kabel.
    3. Sluit de stroomkabel aan op je printer en steek het andere uiteinde in een stopcontact.

Een stroomkabel aansluiten op de Star TSP

4. Schakel de printer in en wacht tot het aan/uit-lampje ononderbroken brandt, wat aangeeft dat je printer gereed is

Schakel de Star TSP

Een papierrol plaatsen

1. Open de bovenklep van de printer door de hendel aan de rechterkant van je af te duwen en de klep op te tillen.
    2. Plaats de papierrol zodat het uiteinde vanaf de onderkant wordt ingevoerd, zoals in onderstaande afbeelding. Zorg er daarbij voor dat de papierrol strak blijft zitten en niet losdraait.

Een rol in de Star Printer plaatsen

3. Trek het papier aan langs het snijmechanisme aan de voorzijde van de printer.
    4. Druk de klep naar beneden om deze dicht te klikken.

Je apparaat voorbereiden op een wificonfiguratie

Voordat je printer verbinding kan maken met je netwerk, moet je je MCW10-eenheid voor draadloze LAN configureren door de Star Utility App te installeren. Volg hiervoor de instructies die hier op de website van Star Micronics te vinden zijn.

Het IP-adres van de printer vinden.

Om je printer en de POS aan te sluiten, heb je het IP-adres van de printer in je netwerk nodig. Om het IP-adres te vinden, print je de Huidige IP-parameters status:

1. Zet de printer uit.
    2. Houd de invoerknop ingedrukt.
    3. Schakel de stroom in terwijl je de invoerknop ingedrukt houdt.
    4. Wacht tot het apparaat begint met printen en laat dan de invoerknop los. Er worden twee testrekeningen geprint.

Onderaan de Huidige IP-parameters-status staat Ethernet Setting (ethernetinstelling). Blijf op deze pagina en noteer het IP-adres, dat later gebruikt zal worden.

Bon met IP-adres van de Star TSP

Als bij Current IP Parameters (Huidige IP-parameters) staat dat het IP-adres 0.0.0.0 is, kon de printer geen netwerkverbinding tot stand brengen. Controleer of de ethernetkabel je printer en router goed met elkaar verbindt, of probeer een andere ethernetpoort op je router en herhaal de bovenstaande stappen.

De printer aan de Lightspeed Restaurant-backoffice toevoegen

Voordat je je printer toevoegt in de backoffice, moet je ervoor zorgen dat je iPad op hetzelfde netwerk is aangesloten als je printer. Zodra je iPad en printer op hetzelfde netwerk zijn aangesloten:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
    2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Printen > Printers.
    3. Selecteer Printer toevoegen.
    4. Geef de printer een naam (wij raden aan deze te vernoemen naar de functie of locatie, bijvoorbeeld Star TSP100-printer of Barprinter).
    5. Voer het IP-adres van de printer in het betreffende veld in.
      Opmerking: om Lightspeed Restaurant verbinding te laten maken met je printer, moet het toegewezen IP-adres van de printer (verkregen in deel 4) altijd overeenkomen met het IP-adres dat in backoffice is ingevoerd.
    6. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Stuurprogramma Star TSP143IV LAN.
    7. Vink het vakje Statuscontrole voor deze printer uitschakelen aan.
      Statuscontrole uitschakelen is aangevinkt
    8. Klik tot slot op Opslaan.
  3. De printer koppelen

Voor deze verbindingsmethode is een Lightning-naar-USB-A-verbindingskabel vereist. Als je je printer via USB aansluit, kan deze slechts op één POS tegelijk verbonden zijn.

Om je printer aan te sluiten, heb je de stroomkabel en een Lightning-naar-USB-kabel nodig.

1. Sluit de stroomkabel aan op je printer en steek het andere uiteinde in een stopcontact.

Een stroomkabel aansluiten op de Star TSP

2. Sluit de USB-A-kabel aan op de beschikbare USB-poort van je apparaat en sluit vervolgens het Lightning-connector-uiteinde aan op je iOS-apparaat.

Verbinding via Lightning-naar-USB-kabel

3. Schakel de printer in en wacht tot het aan/uit-lampje ononderbroken brandt, wat aangeeft dat je printer gereed is

De Start TSP inschakelen

Een papierrol plaatsen

1. Open de bovenklep van de printer door de hendel aan de rechterkant van je af te duwen en de klep op te tillen.
    2. Plaats de papierrol zodat het uiteinde vanaf de onderkant wordt ingevoerd, zoals in onderstaande afbeelding. Zorg er daarbij voor dat de papierrol strak blijft zitten en niet losdraait.

Een rol in de Star-printen plaatsen

3. Trek het papier aan langs het snijmechanisme aan de voorzijde van de printer.
    4. Druk de klep naar beneden om deze dicht te klikken.

De printer aan de Lightspeed Restaurant-backoffice toevoegen

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
    2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Printen > Printers.
    3. Selecteer Printer toevoegen.
    4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Stuurprogramma Star TSP100 USB.
    5. Geef de printer een naam (wij raden aan deze te vernoemen naar de functie of locatie, bijvoorbeeld Star TSP100-printer of Barprinter).
    6. Vink het vakje Statuscontrole voor deze printer uitschakelen aan.
    7. Klik tot slot op Opslaan.

Een testrekening printen

Nadat je de bovenstaande stappen hebt voltooid, log je in op de Lightspeed Restaurant-app, laad je je configuratie opnieuw en print je een testrekening om er zeker van te zijn dat je printer is aangesloten.

1. Tik in de Restaurant POS-app op de knop Statusvoorbeeld Pictogram van Statusvoorbeeld knop (vier stipjes op de navigatiebalk).
  2. Tik op Opnieuw laden Pictogram van verversen om het apparaat te synchroniseren met de laatste backoffice-configuratie.
  3. Selecteer in het hoofdscherm je gebruikersprofiel.
  4. Tik op Instellingen in het navigatiemenu.
  5. Selecteer Printerbeheer.
  6. Tik op de nieuw geconfigureerde Star-printer om een printtest uit te voeren.
    De printer testen via de app

Gefeliciteerd! Je Star TSP 100 kan nu productiebonnen en kassabonnen printen vanaf je Restaurant POS-apparaten.

Wat nu?

Kassabonsjablonen bewerken

Ga naar Kassabonsjablonen toevoegen en bewerken om te leren hoe je de lay-out van je kassabonnen en productiebonnen kunt aanpassen.

Meer informatie

Printprofielen beheren

Stel je keukenprinter in om productiebonnen te printen door deze toe te wijzen aan je keukenprintprofiel.