In- en uitklokken

Werknemers klokken dagelijks in en uit op de Restaurant POS-app om hun shift te starten en beëindigen. Afhankelijk van de machtigingen van een gebruiker moeten ze inklokken voordat ze toegang krijgen tot de volledige POS (bijv. een manager of medewerker) of kunnen ze alleen in- en uitklokken (bijv. keukenpersoneel). Alle gewerkte uren door de werknemers kunnen vanuit de backoffice worden beheerd.

Inklokken

Klok in aan het begin van je werkdag en start je gebruikersshift in de Restaurant POS-app.

Als de verkoopperiode is gesloten, kunnen alleen shiftmanagers inklokken. Open een verkoopperiode om je werkdag te beginnen en om alle gebruikers in te laten klokken.

1. Tik in het Home-scherm op in- en uitklokken.
  2. Selecteer je gebruikersnaam uit de lijst onder Inklokken. Zie je je naam niet staan? Gebruik dan de zoekbalk om deze te vinden. De startpagina Inklokken met diverse werknemers op een lijst
  3. Als hierom gevraagd wordt, voer je je pincode in of plaats je je QR-code voor de camera van je apparaat om deze te scannen.

Opmerking: Voeg de pin- of QR-codes van werknemers toe of wijzig ze door POS-gebruikers te bewerken in de backoffice. Invoerscherm voor pincode met toetsenblok

4. Tik op Ja in het pop-upvenster wanneer wordt gevraagd of je een gebruikersshift wilt starten.
  5. (Optioneel) Als je de melding krijgt, tel dan de kassalade.
  6. (Optioneel) Log in vanuit het Home-scherm om extra POS-acties uit te voeren zoals het opnemen van bestellingen.
    • Als je een gebruikersprofiel een pincode heeft, tik dan op je naam en voer de code in om in te loggen.
    • Als je gebruikersprofiel een QR-code heeft, tik dan op QR-code scannen en plaats de code voor de camera van je apparaat om in te loggen.
    • Als je geen authenticatie voor je gebruikersprofiel hebt geconfigureerd, tik dan op je naam om in te loggen.

Uitklokken

Als je klaar bent met werken, klok je uit om je tijdstempel aan het einde van de dag te registreren. Ook beëindig je je gebruikersshift in de Restaurant POS-app.

We bevelen je aan je openstaande bestellingen te sluiten of over te dragen aan een andere gebruiker voordat je uitklokt. Als je dit niet hebt gedaan, krijg je tijdens het uitklokken de melding dat je dit nog moet doen.

1. Tik in het Home-scherm op in- en uitklokken.
  2. Selecteer je gebruikersnaam uit de lijst onder Uitklokken. Startpagina Uitklokken met een werknemer die kan uitklokken
  3. Als hierom gevraagd wordt, voer je je pincode in of plaats je je QR-code voor de camera van je apparaat om deze te scannen.

Opmerking: Voeg de pin- of QR-codes van werknemers toe of wijzig ze door POS-gebruikers te bewerken in de backoffice. Invoerscherm voor pincode met toetsenblok

4. (Optioneel) Als je de melding krijgt, draag dan je openstaande bestellingen over aan een andere gebruiker.

Opmerking: Om in plaats daarvan terug te gaan en de bestellingen te sluiten, tik je in het pop-upvenster op Annuleren.

1. Tik op Verplaatsen op het pop-upvenster waarin gevraagd wordt de openstaande bestellingen te verplaatsen. Dit venster verschijnt alleen als er nog openstaande bestellingen aan je toegewezen zijn.
    2. Tik op Terug in de linkerbovenhoek om terug te keren naar het Home-scherm. De startpagina Uitklokken met de knop "Terug" gemarkeerd
    3. Selecteer een ingeklokte gebruiker om de bestellingen aan over te dragen.
    4. Als een pincode- of QR-code is geconfigureerd, voert de geselecteerde gebruiker deze in om de overdracht te autoriseren.
    5. Herhaal stap 1-3 om door te gaan met uitklokken.
  5. Tik op Ja in het pop-upvenster wanneer wordt gevraagd of je een gebruikersshift wilt beëindigen.
  6. (Optioneel) Als je de melding krijgt, tel dan de kassalade.
  7. (Optioneel) Als er wordt gevraagd naar fooi, voer dan de hoeveelheid fooi in om deze aan te geven en tik op Klaar, of tik op Overslaan om verder te gaan met het bedrag als nul.

Opmerking: Werknemers kunnen zelf aangeven, of aangeven, met welk bedrag aan fooien ze aan het eind van hun gebruikersshift weggaan.

8. (Optioneel) Tik op Ja om een gebruikersoverzichtsrapport te printen met daarin je POS-activiteit voor de shift.

Rapportage over gebruikersshifts

Met de rapportage in Lightspeed Restaurant kun je inzichten verkrijgen in de uren die je werknemers werken, hun prestaties en de algehele operationele efficiëntie.

• Ga voor een compleet overzicht van de gewerkte uren van je werknemers naar de sectie Uren in de backoffice.
  • De personeelsrapporten vind je ook in de backoffice en betreffen individuele verkoopprestaties, zodat je weet wie wat en wanneer heeft verkocht.
  • Werknemers kunnen ook hun gebruikersrapport printen en daarna uitklokken op de POS, zoals we in de vorige sectie hebben besproken.