Rekening splitten

Bij het afrekenen van een bestelling, willen je gasten misschien de hele rekening gelijk verdelen of de betaling voor specifieke items verdelen. Om dit gemakkelijk te maken, maakt de Lightspeed Restaurant-app het mogelijk om een rekening in gelijke delen te verdelen per stoel of per couvert.

Door een rekening te splitten per stoel kunnen gasten enkel betalen voor de items die zij hebben besteld. Door per couvert te splitten kunnen gasten de totale kosten van de rekening gelijk verdelen.

Uitgebreid splitten van de rekening configureren

Voordat je rekeningen kunt splitten op de Restaurant POS, moet je eerst uitgebreid splitten van de rekening inschakelen in de Lightspeed-backoffice. Volg deze stappen om dit voor de POS te configureren:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie> Configuraties. Je ziet een lijst met je apparaatprofielen.
  3. Selecteer de naam van het apparaatprofiel waarvoor je uitgebreid splitten van de rekening wilt inschakelen.
  4. Klik op de instellingenpagina op Betalingen. Payments tab.png
  5. Scrol naar Betalingsopties en vink Schakel uitgebreid splitten van de rekening in. Enable advanced check splitting.png
  6. Klik op Opslaan.
  7. Zodra je de instelling vanuit de backoffice hebt ingeschakeld, laad je je apparaatconfiguratie opnieuw om de wijzigingen bij te werken en te synchroniseren.

Rekeningen verdelen per stoel

Als een bestelling in de tafelbedieningsmodus is opgenomen en hierbij items zijn toegewezen aan bepaalde stoelen, kan de rekening worden gesplit op basis van deze stoelen. Zo kun je, als er om aparte betaling wordt gevraagd, voor elke gast een afzonderlijke rekening genereren.

1. Tik op Tussenrekening splitten rechtsonder in het scherm. Het scherm Tussenrekening splitten wordt geopend.Tussenrekening splitten
  2. Split de rekeningen door op Verdelen per stoel te tikken. Als je dit hebt gedaan, wordt elk item automatisch op een aparte rekening gezet voor de bijbehorende stoel. Gedeelde items worden automatisch gesplit tussen alle stoelen. Verdelen per stoelPOS-scherm verdeeld per stoel

Gedeelde items die een voor een werden besteld worden altijd gelijk verdeeld over alle rekeningen. Als er bijvoorbeeld 4 biertjes werden besteld voor een tafel met vier gasten, zal de POS elk biertje door vier delen. Zo bevat elke rekening dus 4*0,25 bier. Een dergelijke verdeling wordt snel verwarrend op de rekening. In zo'n geval is het misschien nodig om de gedeelde items handmatig op elke rekening te bewerken.

3. Gebruik zo nodig de volgende stappen 3a-c om de itemdelen te sorteren, zodat die gesplitte items opnieuw worden samengevoegd tot één item. Wijs deze dan toe aan een specifieke rekening.
    1. Klik op Splitten naast het itemdeel dat je wilt bewerken. Je ziet de rekening waarop het deel actief is. Item splitten
    2. Haal het vinkje weg bij de delen waar deze niet actief moeten zijn. Vink in de query de factuur aan die het deel moet ontvangen, zodat de delen weer worden samengevoegd.
    3. Herhaal stap 3a-b voor elke rekening behalve die met het volledige itemartikel.
    4. Tik op Klaar om te bevestigen. pos-register_screen-split_bill-distribute-split-configure_I-e-ds.pngpos-register_screen-split_bill-distribute-split-configure_II-e-ds.png
  4. Je kunt uit verschillende opties kiezen om het splitten van rekeningen te voltooien:
    • Tik op Printen voor elke rekening om elk van deze afzonderlijk te printen. Tik vervolgens op Klaar om de rekeningen over te nemen voor verdere bestellingen.
    • Tik rechtsonder op Printen om alle rekeningen te printen.
    • Tik op Betalen bij elke rekening om de betaling ervan te verwerken.
    • Tik op Klaar in de rechterbovenhoek om de rekeningen over te nemen voor verdere bestellingen.

Wanneer je na het splitten van de rekeningen terugkeert naar het kassascherm, worden de gesplitte rekeningen weergegeven in het besteloverzicht. Bovenaan het besteloverzicht kun je selecteren welke rekening je wilt bekijken of bewerken.

Rekeningen verdelen per couvert

Een andere optie is om de rekening in gelijke delen te splitten op basis van de couverts.

Gedeelde items worden altijd verdeeld over de rekeningen, zelfs als het aantal gedeelde items meerdere malen groter is dan het aantal couverts. Als er bijvoorbeeld 4 biertjes werden besteld voor een tafel met vier gasten, zal de POS elk biertje door vier delen. Zo bevat elke rekening dus 4*0,25 bier. Een dergelijke verdeling wordt snel verwarrend op de rekening. De corresponderende itemdelen moeten handmatig op elke rekeningen worden gesplit om dit te voorkomen. Ga naar de optionele stappen 3a-d om te zien hoe je dit doet.

1. Tik op Tussenrekening splitten rechtsonder in het kassascherm. Het scherm Tussenrekening splitten wordt geopend.

2. Selecteer Verdelen per stoel om de rekeningen te splitten op basis van het vooraf ingestelde aantal couverts aan de tafel. Je kunt de rekeningen ook in minder of meer delen splitten, of de optionele manier beschreven in de stappen 2a t/m 2c gebruiken:
    1. Tik op Acties bovenaan de gewenste rekening.
    2. Gebruik de plus of min om het aantal couverts aan de tafel aan te passen.
    3. Tik op Kassabon splitten - X delen om de wijzigingen toe te passen.

3. (Optioneel) Gebruik de volgende stappen 3a-3c om de itemdelen te sorteren, zodat ze opnieuw worden samengevoegd en als één item op een specifieke rekening worden vermeld.
    1. Klik op Splitten naast het artikeldeel dat je wilt bewerken. pos-register_screen-split_bill-distribute_equal-split-e-ds.png
    2. Haal het vinkje weg bij de delen waar deze niet actief moeten zijn. Vink in de query de rekening aan die het deel moet ontvangen, zodat de delen weer worden samengevoegd.
    3. Herhaal de stappen 3a-3b voor elke rekening, behalve die met het volledige artikel. pos-register_screen-split_bill-distribute-split-configure_I-e-ds.pngpos-register_screen-split_bill-distribute-split-configure_II-e-ds.png
    4. Tik op Klaar om te bevestigen.
  4. Kies een van vier opties om het splitten van de rekening te voltooien:
    • Tik op Printen voor elke rekening om de rekeningen afzonderlijk te printen. Tik vervolgens op Klaar om de rekeningen over te nemen voor verdere bestellingen.
    • Tik op Alles printen om alle rekeningen te printen. Tik vervolgens op Klaar om de rekeningen over te nemen verdere bestellingen.
    • Tik op Betalen om verder te gaan met de betaling.
    • Tik op Klaar om de rekeningen over te nemen voor verdere bestellingen.

Wanneer je na het splitten van de rekeningen terugkeert naar het kassascherm, worden de gesplitte rekeningen weergegeven in het besteloverzicht. Bovenaan het besteloverzicht kun je selecteren welke rekening je wilt bekijken of bewerken.

Wat nu?

Kassabonnen bewerken en annuleren

Lees hoe je met Lightspeed POS kassabonnen bewerkt en annuleert.

Kassabonnen bewerken

Kassabonnen aan klanten e-mailen

Leer hoe je met Lightspeed POS kassabonnen aan klanten kunt e-mailen.

Kassabonnen e-mailen

Gesplitte rekeningen samenvoegen

Lees hoe je gesplitte rekeningen bewerkt en samenvoegt.

Facturen aanmaken