Inzicht in de basisprincipes van netwerken

Inzicht in netwerken is essentieel om ervoor te zorgen dat je hardware en Lightspeed Restaurant werken zoals bedoeld. Apparaten zoals printers en betaalterminals maken gebruik van een lokaal netwerk om met elkaar en je Restaurant POS te communiceren. In dit artikel duiken we in de basisprincipes van netwerken, zodat je het beste begrijpt hoe je apparaten verbinding maken en samenwerken.

Wat is een netwerk?

Een local area network (LAN) verwijst naar de gedeelde verbinding tussen apparaten binnen een fysieke locatie, zoals je restaurant. Om belangrijke berichten over en weer te kunnen communiceren, moeten je apparaten zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden met unieke IP-adressen zodat ze elkaar kunnen vinden.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een tekenreeks die wordt gebruikt om een apparaat op een netwerk te identificeren. Net zoals de post mogelijk werd gemaakt door een systeem in te voeren waarbij huishoudens konden worden geïdentificeerd aan de hand van een burgeradres, is een soortgelijk proces ontstaan met het internet, het Internet Protocol (IP). Het is gebruikelijk dat IP-adressen verschijnen als vier reeksen getallen, gescheiden door punten, (bijv. "192.168.0.XXX,") waarbij de laatste drie cijfers veranderen op basis van het apparaat. Bij het instellen van nieuwe apparaten in Lightspeed Restaurant, zoals LAN-bonprinters, heb je mogelijk het IP-adres van je apparaat nodig om het met je account te verbinden.

Wat is het verschil tussen internet en een lokaal netwerk?

Hoewel internet- en lokale netwerkverbindingen beide elektronische apparaten laten communiceren, zijn er belangrijke verschillen tussen beide. "Lokaal netwerk" verwijst naar de verbinding tussen je apparaten binnen je instelling, maar "internet" verwijst naar de verbinding tussen je router en de buitenwereld. Het internet is ook een netwerk, maar je lokale netwerk verbindt je apparaten met je router en met elkaar.

Ter illustratie: Wanneer je iPad een bon naar de printer stuurt, gebruikt hij je lokale netwerk om met het apparaat te communiceren. Maar wanneer de Lightspeed Restaurant-app je backoffice-configuratie downloadt, gebruikt deze het internet om je instellingen uit de cloud op te halen.

Wat is het verschil tussen een openbaar en een privé IP-adres?

Je modem krijgt een openbaar IP-adres dat je met het internet verbindt. Je kunt je openbare IP-adres vinden door in een willekeurige webbrowser te zoeken naar "Wat is mijn IP?". Je zult merken dat je publieke IP-adres niet hetzelfde is als het IP-adres op je lokale netwerk. Je openbare IP-adres wordt gebruikt om je buiten je lokale netwerk te verbinden. Daarom kan een iPad op het verkeerde lokale netwerk wel toegang krijgen tot het internet, maar kan hij een printer op een ander lokaal netwerk niet vinden. Alle apparaten in je vestiging moeten zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden om met elkaar te kunnen communiceren. Aangezien Lightspeed Restaurant afhankelijk is van het kennen van de IP-adressen van de apparaten om ze berichten of opdrachten te sturen, is het over het algemeen beter om deze IP-adressen van apparaten niet te wijzigen. Je kunt vaste lokale IP's voor je apparaten inschakelen via DHCP-reserveringen.

Wat zijn DHCP-reserveringen en een vast IP-adres?

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) is een mechanisme voor netwerkbeheer dat apparaten automatisch configureert en IP-adressen toewijst. Voordat DHCP bestond, was een netwerkexpert ter plaatse nodig voor de configuratie van een nieuw apparaat zodat het kon communiceren met andere apparaten in je netwerk. Aangezien IP-adressen die via DHCP worden toegewezen automatisch zijn, kunnen deze IP-adressen in bepaalde specifieke gevallen, zoals een stroom- of netwerkstoring, veranderen.

DHCP-reservering is een tool waarover alle moderne routers beschikken en waarmee je een vast lokaal IP-adres kunt reserveren voor specifieke apparaten. Met DHCP-reservering loopt de DHCP-lease nooit af en hoef je het IP-adres van het apparaat niet bij te werken in Lightspeed. Volg onze handleiding over het inschakelen van DHCP voor meer informatie over het instellen van een vast IP-adres voor je apparaten.

Wat zijn statische IP-adressen?

Een statisch IP-adres verwijst naar een IP-adres dat door de netwerkbeheerder aan een apparaat wordt toegewezen en niet verandert. Wij raden het instellen van een statisch IP-adres op sommige apparaten af, omdat dit problemen kan veroorzaken als je internet of apparaat uitvalt en vervolgens weer online komt. In plaats daarvan raden wij aan een vast IP-adres toe te wijzen via DHCP-reservering.

Als je internetprovider de router die je voor je Lightspeed-apparaten gebruikt levert of verhuurt, kan deze proberen je ervan te overtuigen een maandelijks bedrag te betalen om al je apparaten een statisch IP-adres te geven. De statische IP die de provider levert is echter eigenlijk een openbaar IP-adres, wat niet gunstig is voor apparaten zoals printers. In plaats daarvan hebben deze lokale apparaten een lokaal IP-adres nodig om verbinding te maken met andere apparaten in je netwerk. Je kunt je apparaten een vast IP-adres toewijzen via DHCP-reservering.

Wanneer moet ik een statisch IP of DHCP-reservering gebruiken?

Hoewel het mogelijk is om te voorkomen dat IP-adressen veranderen door een statisch IP te gebruiken, wordt dit meestal niet aanbevolen voor sommige apparaten vanwege een vaak voorkomend probleem: als bijvoorbeeld een printer tijdelijk de verbinding verliest, kan een dynamisch apparaat verbinding maken met je netwerk en hetzelfde IP-adres toegewezen krijgen dat handmatig voor de printer is geselecteerd. Aangezien het IP-adres dat je printer nodig heeft momenteel aan een ander apparaat is toegewezen, kan je printer geen ander IP-adres gebruiken (zoals dat van DHCP) en geen verbinding met je netwerk maken.

Je kunt een statisch IP-adres gebruiken voor apparaten zoals betaalterminals, waarbij het belangrijk is dat het IP-adres van het apparaat hetzelfde blijft en schakelen tussen DHCP en statische modus relatief eenvoudig is. Toch raden wij je aan dit te koppelen aan een DHCP-reservering om te voorkomen dat een ander apparaat datzelfde IP-adres overneemt.

Om het bovenstaande samen te vatten:

❌ Zet apparaten zoals printers niet in statische modus en wijs geen statisch IP toe.
✅ Houd apparaten in dynamische modus en wijs een vast IP toe via DHCP-reservering.

Waarmee kan Lightspeed helpen op het gebied van netwerken en hardware?

Als je hardware plotseling niet meer werkt, kan dit te maken hebben met netwerkproblemen. Ons supportteam krijgt training voor ondersteunde netwerkproducten die we op afstand kunnen benaderen. Helaas kunnen sommige problemen met hardwareverbindingen het gevolg zijn van factoren waar wij geen invloed op hebben.

Hoewel we misschien niet bij elk probleem kunnen helpen, zal Lightspeed Support zijn best doen om te bepalen of je probleem iets is waarmee we kunnen helpen of dat het buiten onze invloed valt.

Ons supportteam kan je helpen met:

• problemen oplossen met netwerkverbindingen voor ondersteunde hardware-apparaten;
  • problemen met verbindingen met Unify en IgniteNet oplossen;
  • problemen met verbindingen tussen Lightspeed en betaalterminals oplossen.

Ons supportteam kan niet helpen met:

• fysiek kapotte hardware;
  • eventuele problemen (netwerk of anders) voor hardware die niet door Lightspeed wordt ondersteund;
  • verbindingsproblemen als gevolg van je internetprovider.

Een ander veel voorkomend probleem kan ontstaan doordat je apparaten geen verbinding met Lightspeed kunnen maken omdat je router voorkomt dat ze toegang krijgen tot je account. Als de router is gekocht of geleased van je internet service provider (ISP), zijn je ISP-supportmedewerkers meestal in staat om deze instellingen op afstand aan te passen om het probleem op te lossen. Als je het apparaat zelf hebt gekocht, kun je contact opnemen met de fabrikant voor meer informatie over het oplossen van routerinstellingen.

Als je netwerk door een derde partij is opgezet en het probleem in de verbinding afkomstig is van een van je netwerkapparaten, moet je wellicht contact opnemen met het installatiebedrijf of de internetprovider (ISP). Je ISP kan je apparaten specifiek voor je vestiging hebben geconfigureerd en wij hebben geen toegang tot deze specificaties.