Creditcardtoeslagen verwerken

Als ondernemer kun je ervoor kiezen je verwerkingskosten voor creditcardbetalingen te compenseren door een deel van de kosten door te berekenen aan je klant via een creditcardtoeslag. Creditcardtoeslagen zijn extra kosten die worden toegepast op alle transacties die op het moment van verkoop met een creditcard worden betaald. Deze kosten zijn meestal een percentage van de totale rekening en worden als een apart regelitem toegevoegd.

Verordeningen betreffende toeslagen

• VS

Als je ervoor kiest om creditcardtoeslagen aan je bedrijf toe te voegen, heb je je aan bepaalde regels en voorschriften te houden om volledige transparantie en naleving te waarborgen. Deze voorbeelden zijn geselecteerd om enkele van de veelvoorkomende beleidsregels voor toeslagen onder de aandacht te brengen en vormen geen volledige lijst. De regelgeving verschilt per regio. Neem voor een volledige lijst van voorschriften contact op met de lokale regelgevende instanties.

• Je moet de creditcardmaatschappijen vooraf op de hoogte brengen van de toeslag.
    • Dit soort toeslagen zijn beperkt tot creditcards. Pinpassen en prepaidkaarten zijn vrijgesteld van toeslagen.
    • Vanaf 15 april 2023 mag het toeslagbedrag niet hoger zijn dan je totale huidige creditcardkosten en mag het niet hoger zijn dan 3% van het transactietotaal. Ook niet als je eigen verwerkingskosten hoger zijn dan 3%.
    • Je moet toeslagen vermelden als ondernemerskosten en de klanten bij de ingang, het verkooppunt en op elke kassabon op duidelijke wijze op de toeslag attent maken.
    • Ondernemers moeten ook nagaan of ze alle toepasselijke staats- en/of federale wetten naleven.
  • Canada

Als je ervoor kiest om creditcardtoeslagen aan je bedrijf toe te voegen, heb je je aan bepaalde regels en voorschriften te houden om volledige transparantie en naleving te waarborgen. Deze voorbeelden zijn geselecteerd om enkele van de veelvoorkomende beleidsregels voor toeslagen onder de aandacht te brengen en vormen geen volledige lijst. De regelgeving verschilt per regio. Neem voor een volledige lijst van voorschriften contact op met de lokale regelgevende instanties.

• Je moet de creditcardmaatschappijen vooraf op de hoogte brengen van de toeslag.
    • Je moet toeslagen vermelden als ondernemerskosten en de klanten bij de ingang, het verkooppunt en op elke kassabon op duidelijke wijze op de toeslag attent maken.
    • De kaarthouder moet de gelegenheid hebben om zonder kosten of nadelige gevolgen van de bestelling af te zien, nadat de kaarthouder van de toeslag op de hoogte is gebracht.
    • Toeslagen kunnen alleen worden berekend over het uiteindelijke totaalbedrag dat voor de goederen of diensten in rekening is gebracht, na toepassing van eventuele kortingen.
    • Op een transactie kunnen geen toeslagen worden geheven als er al servicekosten in rekening worden gebracht.
  • Australië

Als je ervoor kiest om creditcardtoeslagen aan je bedrijf toe te voegen, heb je je aan bepaalde regels en voorschriften te houden om volledige transparantie en naleving te waarborgen. Deze voorbeelden zijn geselecteerd om enkele van de veelvoorkomende beleidsregels voor toeslagen onder de aandacht te brengen en vormen geen volledige lijst. De regelgeving verschilt per regio. Neem voor een volledige lijst van voorschriften contact op met de lokale regelgevende instanties.

• Je moet de creditcardmaatschappijen, zoals Visa en Mastercard, vooraf op de hoogte brengen van de toeslag.
    • Je moet toeslagen vermelden als ondernemerskosten en de klanten bij de ingang, het verkooppunt en op elke kassabon op duidelijke wijze op de toeslag attent maken.
    • Derden mogen geen toeslag opleggen. Toeslagen moeten door de ondernemer worden toegepast via de POS of creditcardverwerker.
    • Het toeslagbedrag mag niet hoger zijn dan het verwerkingstarief dat je wordt aangerekend door je betalingsverwerker.
    • De kaarthouder moet de gelegenheid hebben om zonder kosten of nadelige gevolgen van de bestelling af te zien, nadat de kaarthouder van de toeslag op de hoogte is gebracht.
    • Toeslagen kunnen alleen worden berekend over het uiteindelijke totaalbedrag dat voor de goederen of diensten in rekening is gebracht, na toepassing van eventuele kortingen.

Toeslagen aanmaken

Toeslagen kunnen via Lightspeed Restaurant als een apart regelitem aan een transactie worden toegevoegd. Om te beginnen met het toevoegen van toeslagen aan transacties via Lightspeed Restaurant, moet het regelitem eerst in de Lightspeed-backoffice worden aangemaakt. Zie voor meer informatie het artikel Items toevoegen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Items.
  3. Klik op Aanmaken.
    De afbeelding geeft de Items-startpagina weer in de Restaurant POS-backoffice. De knop "Aanmaken" is gemarkeerd.
  4. Selecteer Eén item in het vervolgkeuzemenu.
    De afbeelding geeft de Items-startpagina in de Restaurant POS-backoffice weer. Een menu met vervolgkeuzes is geopend onder de knop "Aanmaken" en de optie "Eén item" is gemarkeerd.
  5. Vul de gewenste gegevens in, zoals naam en omzetgroep.

We raden je aan om het item "Creditcardtoeslag" te noemen om je zo te houden aan de voorschriften van de creditcardmerken om de gast op de hoogte te brengen van de toeslag. Het duidelijk benoemen van de toeslag kan voorkomen dat je eruit gepikt wordt bij de reguliere controles van creditcardtoeslagen. We raden ook aan om een aparte omzetgroep, "Servicekosten", aan te maken voor alle items die onder servicekosten vallen.

De afbeelding geeft de gegevenspagina onder de kop "Nieuw item" in de Restaurant POS-backoffice weer. Een pop-upscherm is gemarkeerd. De gemarkeerde pop-up heeft bewerkbare velden voor "Itemnaam", "Omzetgroep" en "Prijs".
  6. Om, in plaats van een vast tarief, een percentage van de rekening als prijs in te stellen, klik op Prijstype wijzigen.
  7. Selecteer Prijs als percentage>Bevestigen.
    De afbeelding geeft de gegevenspagina onder de kop "Nieuw item" in de Restaurant POS-backoffice weer. Een pop-upscherm is gemarkeerd. De gemarkeerde pop-up heeft vervolgkeuzes voor verschillende prijstypes. De keuze "Prijs als percentage" is gemarkeerd.
  8. Voer het gewenste percentage in.
  9. Klik op Opslaan.

Toeslagen toevoegen aan het POS-scherm

Zodra de toeslag is aangemaakt, kun je de toeslag snel toevoegen aan openstaande bestellingen met een menuknop. Maak een menuknop aan die je handmatig kunt selecteren wanneer je de creditcardtoeslag toe wilt voegen aan een bestelling.

1. Navigeer naar Menubeheer > Menu's.
  2. Selecteer het menu dat je wilt bewerken.
    De afbeelding geeft de startpagina Menubeheer in de backoffice weer.
  3. Klik op Knop toevoegen.
  4. Selecteer bij de vervolgkeuzes Item.
    De afbeelding geeft een menu-configuratiepagina weer. De knop "Knop toevoegen" en de vervolgkeuzes zijn gemarkeerd.
  5. Selecteer het item dat aangemaakt is tijdens de stap Toeslagen aanmaken.
  6. Klik op 1 knop toevoegen.
    De afbeelding geeft de menu-configuratiepagina weer. Een pop-upscherm is gemarkeerd. De pop-up laat zien dat het item "Creditcardtoeslag" is geselecteerd en de blauwe knop "1 knop toevoegen" is geactiveerd.
  7. Om de wijzigingen op te slaan, klik Bijwerken en apparaten opnieuw laden.
    De afbeelding geeft de menu-configuratiepagina weer. Een knop "Bijwerken en apparaten opnieuw laden" is gemarkeerd.

Automatische toeslagen instellen

Je kunt jouw POS configureren om automatisch toeslagen toe te voegen aan iedere bestelling die door Lightspeed Restaurant wordt verwerkt. Deze optie maakt het mogelijk om de toeslag als standaard kosten in te stellen en deze kun je dan handmatig verwijderen in de POS als dat nodig is.

1. Klik op Instellingen > Rekeningprofielen.
  2. Selecteer het rekeningprofiel dat je wilt bewerken.
  3. Navigeer naar de kop Automatische servicekosten.
  4. Selecteer het service-item dat is aangemaakt in de stap Toeslagen aanmaken.
    De afbeelding geeft de configuratiepagina voor rekeningprofielen in de backoffice weer. Het gedeelte "Automatische servicekosten" is gemarkeerd.
  5. Klik op Opslaan.

FAQ's

• Als je de automatische toeslagen voor jouw POS hebt ingeschakeld, kun je de toeslag handmatig verwijderen voor contante betalingen en betalingen die met andere kaarten betaald worden. Dit kan direct worden gedaan in het Bestel-scherm van de POS.

1. Navigeer naar het Kassascherm door te tikken op Kassa in het onderste navigatiemenu.
    2. Voeg alle items toe aan de bestelling door ze te selecteren in het menu aan de rechterkant.
    3. Klik onder het besteloverzicht op het toeslagitem om de toeslag uit de bestelling te verwijderen.

We raden aan om de toeslag "Creditcardtoeslag" te noemen, zodat het doel van deze toeslag duidelijk is voor het personeel en de gasten.

De afbeelding geeft het kassascherm van de Restaurant POS voor iOS weer. Een bestelling met meerdere items is gegenereerd en het gedeelte met de creditcardtoeslag, subtotaal, belasting en totaal is gemarkeerd.
    4. Klik op Ja om de procentuele toeslag te verwijderen.De afbeelding geeft een pop-upscherm weer waarin staat "Hierdoor wordt het in rekening gebrachte bedrag op basis van een percentage uitgeschakeld. Bevestig", met de selectieopties "Ja" of "Nee".
    5. Klik op Betalen om de betaalmethode en het ontvangen bedrag te selecteren.
    6. Tik op Betalen om de transactie te voltooien.

Wat nu?

Items beheren

Lees hoe je in Lightspeed Restaurant iteminstellingen bewerkt.

Items bewerken

Boekhouding

Meer informatie over omzetgroepen in Lightspeed Restaurant.

Omzetgroepen

Rapportage

Meer informatie over productrapporten en het bijhouden van toeslagen.

Productrapporten