POS-gebruikers toevoegen

Maak vanuit de backoffice een gebruikersaccount aan voor elke medewerker die toegang krijgt tot Restaurant POS. Voor nauwkeurige rapportage en beheer raden wij je aan voor elke medewerker een eigen gebruikersaccount aan te maken.
Wanneer je een POS-gebruiker toevoegt, kun je zijn machtigingen handmatig aanpassen of hem de gewenste gebruikersgroep en bijbehorende machtigingen toewijzen, zoals manager of barman.

Als je meerdere gebruikers tegelijk wilt toevoegen, kun je gebruikers importeren uit een *CSV-bestand.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikers.
  3. Selecteer Een nieuwe gebruiker toevoegen.
  4. Voer de POS-gebruikersinstellingen in, zoals hun gebruikersnaam en voor- en achternaam.
  5. Selecteer een gebruikersgroep of individuele gebruikersmachtigingen.
    Opmerking: als je een gebruikersgroep selecteert, krijgt de gebruiker automatisch alle machtigingen die aan de groep zijn toegewezen.
  6. Klik op Gebruiker toevoegen om de gebruiker aan te maken.

POS-gebruikersinstellingen

Naam instelling Beschrijving
Gebruikersnaam De naam die voor de gebruiker in de hele POS verschijnt.
Voornaam De voornaam van de gebruiker.
Achternaam De achternaam van de gebruiker.
Groep Gebruikersgroep waaraan de gebruiker kan worden toegewezen. Alle groepen die zijn aangemaakt in Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikersgroepen zijn beschikbaar. Door een groep te selecteren, worden alle rechten die aan de groep zijn toegewezen automatisch aan de gebruiker toegekend. Zie Over POS-gebruikersgroepen voor informatie.
Identificatiecode voor lokale bestellingen Gebruik dit veld om een specifieke ID aan een gebruiker toe te wijzen voor de Drinkotec-integratie of Pay at Table-functie.

POS-gebruikerstoestemmingen

Alleen beschikbaar als er geen groep is geselecteerd.

• Gebruiker is een POS-manager:
    De gebruiker heeft automatisch alle vermelde gebruikersrechten.
  • Gebruiker kan duplicaten van een klantenbon printen:
    In de POS kan een klantenbon als kopie worden geprint.
  • Gebruiker is in training, transacties zijn niet vastgelegd:
    Bestellingen die door de gebruiker worden verwerkt, worden in trainingmodus gedaan. In de meeste Lightspeed-rapportages worden transacties in de trainingsmodus gescheiden gehouden van daadwerkelijke klantenbestellingen. Ga voor meer informatie naar ons artikel Training POS-gebruikers.
  • Gebruiker kan een kassabon per e-mail versturen:
    De gebruiker kan een kassabon op de POS versturen naar een verplicht e-mailadres.
  • Gebruiker kan kassabonnen op het POS-apparaat annuleren:
    De gebruiker kan kassabonnen annuleren op de POS nadat ze zijn verwerkt. Bijvoorbeeld als je een bestelling en de betaling ervan moet annuleren vanwege een probleem.
  • Gebruiker kan een factuur van een klantenbon aanmaken:
    De gebruiker verandert een kassabon in een factuur op de POS. De kassabon wordt dan niet meteen betaald, maar op een latere datum.
  • Gebruiker kan de betaalmethode van een klantenbon wijzigen:
    De gebruiker kan de betalingsmethode wijzigen op een afgewerkte kassabon. Bijvoorbeeld als een bestelling werd verwerkt tot contant geld, maar de klant eigenlijk met een creditcard wilde betalen.
  • Gebruiker kan de tijdklok gebruiken om gewerkte uren bij te houden:
    De gebruiker kan in- en uitklokken op de POS. Zie in- en uitklokken voor meer informatie.
  • Gebruiker kan een rekeningprofiel toepassen:
    De gebruiker kan categorieën toevoegen. Zie Rekeningprofiel toevoegen voor meer informatie.
  • Gebruiker kan items verplaatsen van de ene rekening naar de andere:
    items kunnen worden toegevoegd aan een andere bestelling.
  • Gebruiker kan items retourneren:
    Reeds verkochte items kunnen op de POS worden geretourneerd.
  • Gebruiker kan de kassalade openen met de knop kassalade openen:
    De kassalade kan op elk moment zonder transactie worden geopend.
  • Gebruiker kan een eerder gesloten bestelling heropenen:
    De gebruiker kan een gesloten bestelling wijzigen in een openstaande bestelling.
  • Gebruiker kan handmatig printen uitschakelen:
    De gebruiker kan voor elke transactie beslissen of een kassabon moet worden geprint op de POS.
  • Gebruiker kan verzonden items annuleren:
    Nadat de items al naar de keuken of bar zijn verzonden, kan de gebruiker ze annuleren.
  • Gebruiker kan tafelbeveiliging omzeilen:
    De gebruiker kan bestellingen beheren die door andere medewerkers zijn aangemaakt, zelfs wanneer de instelling Gebruikers hebben geen toegang tot open rekeningen die door andere gebruikers zijn aangemaakt, is ingeschakeld voor een POS-configuratie.
  • Gebruiker heeft beheerdersrechten voor tafeloverdrachten:
    De gebruiker heeft alle rechten voor tafeltransacties, zoals het verplaatsen van geboekte items naar een andere tafel of het annuleren van een tafel.
  • Gebruiker kan de standaardconfiguratie wijzigen:
    Op de POS kan worden bepaald welk POS-profiel standaard wordt gebruikt bij het inloggen. De gebruiker kan deze configuratie wijzigen. Zie Over apparaatconfiguraties voor meer informatie.
  • Gebruiker kan verkooprestricties wijzigen:
    De gebruiker kan verkooprestricties toevoegen, wijzigen of uitschakelen door lang op een item in de POS te drukken en Verkooprestrictie te selecteren. Verkooprestricties zijn alleen beschikbaar voor items waarvoor de instelling Een teller op dit item inschakelen om de beschikbare hoeveelheid te beperken is ingeschakeld.
  • Gebruiker kan rekeningen splitten:
    als meerdere klanten aan een tafel afzonderlijk willen betalen, kan de gebruiker de bestelling in verschillende kassabonnen verdelen.
  • De gebruiker kan een fooi forceren op een rekening:
    De gebruiker kan handmatig een fooi toevoegen aan de kassabon.
  • Gebruiker kan shifts openen en sluiten:
    De gebruiker kan een verkoopperiode openen en sluiten op de POS. Zie een verkoopperiode openen of sluiten voor meer informatie.
  • Gebruiker kan de POS-configuratie opnieuw laden:
    Configuraties zijn POS-profielen die zijn gekoppeld aan een specifiek menu en instellingen. Wanneer in de backoffice wijzigingen worden aangebracht, kan de gebruiker de configuratie op de POS opnieuw laden om deze wijzigingen te zien. Zie Over apparaatconfiguraties voor meer informatie.
  • Gebruiker kan klanten bekijken en beheren:
    Dit zijn klantprofielen. Zie Over klanten voor meer informatie.
  • Gebruiker kan betalingsbatches vastleggen en afsluiten:
    De gebruiker kan de optie Batch afronden in het menu Instellingen gebruiken om een batch creditcardtransacties tegen betaling handmatig af te sluiten. Batch afronden is alleen beschikbaar voor gebruikers met deze toestemming wanneer een betaalmethode met het type Cayan (Swiper of Keyed Entry) aanwezig is in de backoffice.
  • Gebruiker kan productiebonnen opnieuw printen:
    De gebruiker kan een productiebon opnieuw printen voor individuele items of gangen die eerder naar de keuken of het voorbereidingsstation zijn gestuurd. Ga naar ons artikel Bestellingen toevoegen in de tafelbedieningsmodus om te leren hoe je in de POS opnieuw kunt printen.
  • De gebruiker kan de instellingen van de betaalterminal beheren in de POS

De gebruiker kan naar de sectie Betaalterminals van het instellingenmenu gaan om een nieuwe betaalterminal te configureren of de instellingen van een bestaande terminal te bekijken.

iButton ID Alleen gebruikt voor Dallas sleutel integratie; je moet het Dallas sleutelnummer in dit veld invoeren om ervoor te zorgen dat iKentoo deze gebruiker kan matchen met zijn sleutel.

Wat nu?

Je kunt een POS-gebruiker altijd bewerken als je ooit zijn toegangsrechten wilt aanpassen of de gebruiker moet archiveren (deactiveren).

Wijs POS-gebruikers toe aan een configuratie zodat deze alleen zichtbaar is in de K Series-app voor deze toegewezen gebruikers.

Zie POS-gebruikers importeren of exporteren als je meerdere gebruikers tegelijk aan je backoffice wilt toevoegen of gegevens wilt exporteren om personeelsdocumentatie buiten de backoffice op te slaan en te printen.