Kortingen toevoegen

Door kortingen toe te passen, verlaag je de prijs van afzonderlijke items in een bestelling of van een bestelling in zijn geheel op de POS.

Kortingen moeten worden aangemaakt in de backoffice voordat ze kunnen worden gebruikt op de POS. Vanuit de backoffice kun je de kortingen toewijzen aan specifieke menu's of POS-configuraties. Daarnaast kun je ook gebruikerstoestemmingen instellen zodat alleen bepaalde POS-gebruikers kortingen kunnen toepassen.

Kortingen aanmaken

Voeg kortingen toe aan de backoffice voor elk type prijsverlaging dat je wilt aanbieden op de POS, zoals een senioren- of werknemerskorting. Nadat je een korting hebt ingesteld, kun je ook een specifieke menuknop toevoegen of de QR-code inschakelen om het voor werknemers eenvoudiger te maken om die korting toe te passen op bestellingen van klanten.

Let op: Kortingen kunnen niet worden verwijderd vanuit de backoffice. Om later geen gebruik meer te maken van een specifieke korting: bewerk elk van je POS-configuraties, navigeer naar het tabblad Algemene instellingen en schakel de betreffende korting uit om deze van alle POS-apparaten te verwijderen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenuConfiguratie > Instellingen > Kortingen.
    Image displays the home page for discounts in Lightspeed Back Office.
  3. Selecteer Een korting toevoegen.
  4. Voer onder Code een korte code voor de korting in. Deze code mag maximaal vijfentwintig tekens lang zijn.
  5. Selecteer het kortingstype als percentage of bedrag.
  6. Voer de waarde van de korting in.
    • Percentage: voer het kortingsbedrag in als percentage, bijvoorbeeld 10%.
    • Bedrag: voer het kortingsbedrag in als een bedrag, bijvoorbeeld € 20.
  7. Voer onder Omschrijving een naam in voor de korting. Je korting wordt onder deze naam weergegeven op de POS en in je rapporten.
  8. Selecteer Deze korting duidt op verspilling als de reden voor de korting voedselverspilling is, zoals verlopen voedsel of anderszins defecte items. Items waarop dit type korting wordt toegepast, worden weergegevens als een verlies in je rapporten.
  9. (Optioneel) Selecteer welke Groep moet worden toegepast op de korting door een nieuwe groep aan te maken of een bestaande groep te selecteren in het vervolgkeuzemenu.
  10. Klik op Opslaan.
    Image displays the main settings page for creating or editing a discount in Lightspeed Back Office.

Je nieuwe korting wordt nu weergegeven in de backoffice en wordt weergegeven op je POS-apparaat wanneer het apparaat de volgende keer wordt ververst.

• Je kunt je POS-apparaat updaten vanaf je iPad of via de backoffice. Het is belangrijk dat je je POS-apparaat synchroniseert na elke wijziging die je aanbrengt aan je instellingen.

• Wijzigingen synchroniseren via de backoffice

Wijzigingen synchroniseren via de backoffice doe je als volgt:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
      2. Navigeer naar Configuratie > Apparaten > Apparaten.
      3. Selecteer het apparaat of de apparaten die je wilt verversen.
      4. Klik op Configureer de geselecteerde apparaten opnieuw.
    • Wijzigingen synchroniseren vanaf de POS

Wijzigingen synchroniseren vanaf de POS doe je als volgt:

1. Log in op de Restaurant POS-app.
      2. Tik in de rechteronderhoek van je scherm op de stippen om het menu Status te openen.
        Image displays the Order Screen in Lightspeed POS. The Bottom right corner of the screen has been highlighted.
      3. Tik op opnieuw laden.
      4. Tik op Ja om de laatste backofficeconfiguratie met je apparaat te synchroniseren.

Kortingen zijn standaard ingeschakeld voor alle POS-configuraties. Je kunt ze toepassen door een bestelling te bewerken op de POS. Bewerk hoe je kortingen worden toegepast door ofwel te beperken welke configuraties of gebruikers toegang hebben tot de korting, of door de korting toe te voegen als een gemakkelijk toegankelijke knop in het menu of een scanbare QR-code aan te maken.

Menuknoppen voor kortingen toevoegen

Je kunt knoppen aanmaken in je menu die een korting toepassen wanneer iemand erop gedrukt. Dit is volledig optioneel, aangezien kortingen ook kunnen worden toegepast als een bestel- of itemactie bij het bewerken van een bestelling op de POS.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Menu's.
  3. Klik op de naam van het menu waar je de kortingsknop aan wilt toevoegen.
  4. Selecteer het scherm waar je de korting aan wilt toevoegen.
    Image displays the Menu screen in Lightspeed Back Office.
  5. Klik op Knop toevoegen en selecteer Korting in het vervolgkeuzemenu.
    Image displays the Menu screen in Lightspeed Back Office. The button titled 'Add button' has been highlighted.
  6. Selecteer welke kortingen je wilt toevoegen aan het menuscherm.
    Image displays a pop-up window titled 'Add existing discount.'
  7. Klik op Knop toevoegen.

Als er een menuknop is aangemaakt voor een korting, kunnen alle gebruikers die korting toepassen op elke bestelling via de knop, ongeacht hun gebruikers- of groepstoestemmingen.

QR-codes voor kortingen inschakelen

Zodra een korting is aangemaakt, kun je een scanbare QR-code voor de korting inschakelen, zodat je met een snelle scan een korting aan een bestelling kunt toevoegen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Instellingen > Kortingen.
  3. Selecteer Bewerken.
  4. Klik op Kortings-QR-code activeren.
    Image displays the main settings page for creating or editing a discount in Lightspeed Back Office. The section titled 'QR code' has been highlighted, with the button 'Enable discount QR code' visible.
  5. Klik op Opslaan.

Alle gebruikers kunnen een korting toepassen op elke bestelling door een QR-code te scannen, ongeacht hun gebruikers- of groepstoestemmingen.

Actiepictogrammen QR-codes lezen

Image displays the main settings page for creating or editing a discount in Lightspeed Back Office. The section titled 'QR code' has been highlighted, with a scannable QR code now visible.

• Opnieuw laden: klik op opnieuw laden om een nieuwe QR-code te genereren en de huidige QR-code uit te schakelen.
  • Bewerken: klik op het potlood om een aangepaste code aan te maken.
  • Downloaden: klik op de pijl omlaag om een kopie van je QR-code te printen of digitaal op te slaan als PDF of PNG.
  • Uitschakelen: klik op het aan/uit-pictogram om de QR-code volledig uit te schakelen.

Wat nu?

Kortingen toepassen

Leer hoe je kortingen toepast op openstaande bestellingen via de POS.

Meer informatie

Over Kortingen en correcties-rapporten

Leer hoe Lightspeed kortingen weergeeft in je rapporten.