Klantgegevens importeren of exporteren

Als je bestaande klantgegevens van een ander POS-systeem hebt, kun je die klanten eenvoudig toevoegen aan Lightspeed Restaurant met behulp van de importeertool. Je bespaart tijd en moeite door je klantgegevens in één keer te importeren met een CSV-bestand in plaats van profielen een voor een aan te maken. Als je een nieuwe klantenlijst wil maken binnen een spreadsheet en deze wilt importeren, volg je dezelfde stappen.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om toestemming van een klant te vragen voordat je zijn contactgegevens aan Lightspeed Restaurant toevoegt. Bovendien mag je deze informatie alleen gebruiken in de context van de K-Series-app.

Importgegevens en -sjabloon voor klanten

Voordat je klantgegevens importeert, moet je die gegevens in een spreadsheet ordenen en in verschillende kolommen scheiden. Hier zijn een paar belangrijke dingen om op te letten:

1. Het invoerbestand moet een CSV-spreadsheet zijn, gescheiden door komma's.
  2. Het importbestand moet voor- en achternamen bevatten. Het is essentieel dat de spreadsheet minimaal twee kolommen met gegevens voor elke klant bevat: een kolom met de voornaam van de klant en een tweede kolom met de achternaam van de klant. Alle andere kolommen zijn optioneel.
  3. De eerste rij moet kolomnamen bevatten. In de spreadsheet moet de eerste rij uit kolomkoppen bestaan (voornaam, achternaam, bedrijf, enz.). Zie onze sjabloon hieronder voor een voorbeeld.
  4. Het importbestand is beperkt tot 1000 rijen. Als je meer dan 999 klanten wil importeren, moet je voor elke gegevensset van 999 klanten een aparte import maken.

De kolommen in het klantenimportbestand moeten dezelfde indeling hebben als de importsjabloon. Wanneer je niet over de vereiste informatie beschikt, laat je de desbetreffende gegevenscel leeg. Als je informatie ontbreekt voor een hele kolom, kun je de lege kolom verwijderen. Houd er rekening mee dat de eerste twee kolommen (voor- en achternaam) moeten worden ingevuld, en dat de kolomkoppen in de volgende volgorde moeten staan:

Kolomkoppen Verplicht veld Beschrijving Vereisten voor indeling
Voornaam Verplicht Voornaam van de klant Het veld mag niet leeg zijn en moet minder dan 128 tekens bevatten.
Achternaam Verplicht Achternaam van de klant Het veld mag niet leeg zijn en moet minder dan 128 tekens bevatten.
Bedrijf Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Bedrijf van de klant Moet minder dan 128 tekens bevatten.
E-mail Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) E-mailadres van de klant De indeling van het e-mailadres moet geldig zijn en uit minder dan 128 tekens bestaan.
Primair telefoonnummer Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Primaire telefoonnummer van de klant Moet uit cijfers bestaan en mag maximaal 6 tot 14 tekens bevatten. Aanvaardbare indelingen zijn:
  • 1231231234
  • 123-123-1234
  • (123)123-1234
Secundair telefoonnummer Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Secundaire telefoonnummer van de klant Moet uit cijfers bestaan en mag maximaal 6 tot 14 tekens bevatten. Aanvaardbare indelingen zijn:
  • 1231231234
  • 123-123-1234
  • (123)123-1234
Btw-ID Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Fiscale identificatiecode van de klant Moet minder dan 64 tekens bevatten.
Primair adres Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Primair woonadres Moet minder dan 255 tekens bevatten.
Secundair adres Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Secundair woonadres (voor bedrijfsadres of tweede huisadres) Moet minder dan 255 tekens bevatten.
Postcode Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Postcode waar de klant woont. Moet minder dan 64 tekens bevatten.
Plaats Optioneel (leeglaten indien niet beschikbaar) Stad waar de klant woont. Moet minder dan 65 tekens bevatten.

Download dit CSV-voorbeeldbestand als sjabloon.

Klantgegevens importeren

Je kunt nieuwe klantgegevens als volgt importeren in Lightspeed Restaurant:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Klik op Klanten > Klanten.
  3. Klik op de knop Importeren.
  4. Sleep het vooraf ingedeelde CSV-bestand met klantgegevens naar de opgegeven locatie.
  5. Zodra het bestand is geïmporteerd, verifieer je of de gegevenskolommen correct zijn toegewezen.
  6. Klik op Volgende.
  7. Klik op Upload bevestigen om het bestand te voltooien en te uploaden.

Zodra de gegevens van de klant correct zijn toegewezen en geüpload, worden ze als klantprofielen aan Lightspeed Restaurant toegevoegd.

Klantgegevens exporteren

Je kunt bestaande klantgegevens als volgt uit Lightspeed exporteren:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Klik op Klanten > Klanten.
  3. Klik op Exporteren.
  4. Alle gegevens worden standaard geëxporteerd, dus deselecteer alle informatie die je niet uit het bestand wilt exporteren.
  5. Selecteer de Bestandsindeling op basis van je computer (Mac of pc).
  6. Klik op Exporteren en het downloaden begint automatisch.

Respect voor de privacy van de klant

Als je klantgegevens importeert, is het cruciaal dat je klanten je bedrijf daar wel toestemming voor hebben gegeven. Het is als Lightspeed-gebruiker noodzakelijk om de privacywetgeving in je regio na te leven en op te volgen. Zo weet je zeker dat je naleving in orde is.

Je kunt ons Vertrouwenscentrum bezoeken waarop je al onze hulpmiddelen voor beveiliging en privacy vindt voor meer informatie.

Wat nu?

Zie Klanten bewerken of verwijderen voor meer informatie over het wijzigen van een klantprofiel.

Krijg inzicht in klantgegevens door hun transactiegeschiedenis te bekijken. Zie Producten en transacties van klanten bekijken.

Schakel klantenfacturatie in om facturen voor bestellingen van klanten te genereren. Zie Klantfacturatie configureren.

Als klantfacturatie is ingeschakeld, kun je transacties en facturen voor elke klant bekijken en openstaande facturen voldoen om ze als betaald te markeren. Zie Klantfacturen beheren in de backoffice voor meer informatie.

Attachments