Kassabonnen beheren en terugbetalen

Er zijn veel situaties waarin je mogelijk een kassabon moet bewerken, terugbetalen of opnieuw printen. Afhankelijk van de POS-gebruikerstoestemmingen die je in de backoffice hebt geconfigureerd, kun je acties uitvoeren zoals het e-mailen of printen van een kopie van de kassabon, het terugbetalen of bewerken van de betaling van een bestelling of het aanmaken van een factuur. In dit artikel leggen we uit wat elke kassabonactie inhoudt en hoe je deze kunt uitvoeren.

Toegang tot het kassabonnenscherm

1. Log in op Restaurant POS met je Lightspeed-gebruikersnaam en -wachtwoord.
  2. Navigeer naar Kassabonnen in de navigatiebalk.
  3. Zoek in het scherm Kassabonnende kassabon die je wilt bewerken.
  4. Wanneer je de gewenste kassabon hebt geselecteerd om te bewerken, tik je op Kassabonacties.
  5. De beschikbare kassabonnenacties worden ingevuld.

Kassabonacties kunnen beperkt zijn, afhankelijk van de toestemmingen die voor elke POS-gebruiker en -groep zijn geconfigureerd.

Restaurant POS Receipt Screen.jpg

Een kassabon terugbetalen

Afhankelijk van de POS-gebruikerstoestemmingen die je in de backoffice en de POS-configuratie hebt geconfigureerd, kun je direct vanuit de POS kassabonnen terugbetalen.

Een kassabon opnieuw openen

Open een kassabon opnieuw om de oorspronkelijke betaling van een bestelling terug te betalen en een nieuwe bestelling te openen met dezelfde artikelen inbegrepen. Nadat je een reden voor terugbetaling hebt geselecteerd, kun je de nieuwe bestelling bewerken en de betaling van de bestelling opnieuw verwerken.

Een kassabon terugbetalen

Gebruik Items terugbetalen of Volledige terugbetaling om de betaling van een bestelling terug te betalen aan de klant. Bekijk voor meer informatie over het terugbetalen van verkopen via Lightspeed Payments ons artikel Verkopen terugbetalen via Lightspeed Payments.

• Met Items terugbetalen maak je een nieuwe terugbetalingstransactie aan met de items van de bestelling. Tik op Items terugbetalen > Items terugbetalen om het POS-scherm te openen en items van een bestelling terug te betalen. Verwijder de items die je niet wilt terugbetalen uit de transactie, zodat alleen de items overblijven die je wel wilt terugbetalen. Tik vervolgens op Betalen om de terugbetaling te verwerken.

De optie om items terug te betalen is niet beschikbaar voor bestellingen die betaald zijn via een geïntegreerd betalingstype, zoals een externe creditcardverwerker. Deze bestellingen moeten volledig worden terugbetaald of met een ander type betaling.
    Bètadisclaimer: de mogelijkheid om items op een kassabon met Lightspeed Payments terug te betalen bevindt zich momenteel in de bètafase en is beschikbaar voor geselecteerde ondernemers. Neem voor informatie over gedeeltelijke terugbetalingen contact op met je accountmanager.

• Met Volledige terugbetaling voer je een volledige terugbetaling uit van alle items die aan de bestelling zijn gekoppeld. Tik op Volledige terugbetalingTerugbetalen om een hele bestelling terug te betalen. Nadat je de terugbetaling hebt bevestigd, selecteer je een reden om uit te leggen waarom je de bestelling terugbetaalt.

Terugbetalingen moeten ingeschakeld zijn in de backoffice om deze kassabonactie op de POS te kunnen gebruiken.

Betalingstypes op een kassabon beheren

Een factuur aanmaken

Het aanmaken van een klantenfactuur gebeurt in twee hoofdstappen. Eerst wordt er via de POS een bestelling verwerkt voor de artikelen die zijn inbegrepen op de factuur. Ten tweede wordt er een factuur voor die bestelling aangemaakt vanuit de POS of backoffice. Met Factuur aanmaken maak je een factuur aan van een bestelling voor een klant aan die is voltooid met het betalingstype Factuur. Voor meer informatie over het aanmaken van klantfacturen, zie ons artikel Klantfacturen aanmaken.

Een betalingstype wijzigen

Als je het bijgevoegde betalingstype van een kassabon wilt wijzigen, selecteer je Betaling wijzigen. Selecteer in het pop-upvenster Bewerken en kies een andere betaalmethode uit de lijst. Nadat je de nieuwe betaalmethode hebt geselecteerd, selecteer je Terug en vervolgens OK om de wijzigingen toe te passen. Als je het betalingsbedrag moet wijzigen, kun je dat doen door de betaling terug te betalen en aan te passen vanuit het betaalscherm.

Kassabonopties voor het e-mailen of printen van een kassabon

Een kassabon e-mailen

Als je een digitale kopie van de geselecteerde kassabon wilt verzenden, selecteer dan de actie E-mailen . Je wordt dan gevraagd het e-mailadres van de ontvanger in te voeren. Als je klaar bent, selecteer je OK om te verzenden. Voor stapsgewijze hulp, zie Kassabonnen e-mailen.

Een kassabon printen

Als je een kopie van de kassabon wilt printen, selecteer dan de actieoptie Kassabon printen. Een kopie van de kassabon wordt naar een geconfigureerde bonprinter gestuurd.

Wat nu?

Facturen voor klanten aanmaken

Meer informatie over het aanmaken en beheren van klantfacturen.

Meer informatie

Inzicht in het kassabonnenscherm

Meer informatie over het kassabonnenscherm en het zoeken naar kassabonnen.