Probleemoplossing Lightspeed Payments voor Restaurant POS

Af en toe kan het voorkomen dat je problemen ondervindt tijdens de verwerking met Lightspeed Payments. Als je Lightspeed Payments-terminal de verbinding met je netwerk heeft verbroken of technische problemen ondervindt, zijn hier enkele stappen voor probleemoplossing die je kunt nemen om je bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk te hervatten.

Controleren op systeembrede problemen

Een extern incident kan van invloed zijn op delen van Lightspeed Restaurant. Raadpleeg onze statuspagina voor updates over de status van alle Lightspeed-producten, waaronder Lightspeed Restaurant en Lightspeed Payments.

Problemen met de verbinding van je betaalterminal controleren

Vaak voorkomende technische problemen worden veroorzaakt door problemen met de netwerkverbinding. Ga eerst de verbinding van je Lightspeed Payments-terminal na.

• De wifi-instellingen van de e280, e285, P400+ en V400m controleren

Als je verbonden bent, zou je een wifisymbool moeten zien aan de bovenkant van het scherm van je betaalterminal.

Je kunt deze pagina openen door op 9 te drukken en vervolgens op de groene cirkeltoets op het numerieke toetsenbord van de terminal. Voer het beheerderswachtwoord 5773 in om je wifi-instellingen te bekijken.

• De wifi-instellingen van de S1F2 controleren

Als je verbonden bent, zou je een wifisymbool moeten zien aan de bovenkant van het scherm van je betaalterminal.

Je vindt het IP-adres op de terminal door te tikken op Instellingen > Apparaatinfo. Het wordt vermeld onder het wifiadres.

Zorg ervoor dat je betaalterminal verbonden is met je netwerk en toegang heeft tot het internet.

Bij een storing op het internet of een ander netwerkprobleem, kan de terminal verbonden zijn met een ander netwerk, of kan je netwerk helemaal geen verbinding meer hebben.

Controleer de signaalsterkte op je Lightspeed Payments-terminal.

Als je merkt dat je netwerksterkte zwak is, kan het zijn dat je terminal te ver is verwijderd van je router om een betrouwbaar signaal te ontvangen. Er kunnen ook obstakels aanwezig zijn die het signaal blokkeren. Probeer je terminal dichter bij je router te plaatsen en zorg ervoor dat je router niet wordt geblokkeerd door obstakels zoals kasten, spiegels, metalen objecten en dikke muren of plafonds.

Bevestig dat je Lightspeed Payments-terminal is verbonden met hetzelfde netwerk als het apparaat dat toegang heeft tot Lightspeed Restaurant.

Je Lightspeed Payments-terminal moet op hetzelfde netwerk zijn aangesloten als je Lightspeed Restaurant POS om goed te kunnen functioneren.

Zodra je hebt bevestigd dat je Lightspeed Payments-terminal is verbonden met je netwerk en je een betrouwbare verbinding hebt, controleer je of je betaalterminal en de iPad die toegang heeft tot Lightspeed Restaurant zich op hetzelfde netwerk bevinden.

1. Noteer het IP-adres op je betaalterminal met behulp van de bovenstaande stappen.
  2. Controleer het IP-adres van de iPad die is verbonden met Lightspeed Restaurant.
    1. Navigeer op je iPad naar iOS-instellingen.
    2. Tik op Wifi.
    3. Tik op de informatieknop om meer informatie over je netwerk te bekijken.
    4. Noteer het IP-adres.
  3. Vergelijk het IP-adres van je terminal met het IP-adres van het Restaurant-apparaat. Verifieer dat de eerste drie reeksen getallen overeenkomen, wat aangeeft dat je apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
    Het laatste gehele getal in het IP-adres heeft betrekking op de host-ID van het apparaat zelf en moet uniek zijn.
    Afbeelding toont tekst die als volgt luidt: 236.59.63.27. 236.59.63 is gelabeld als netwerk-ID. .27 wordt aangeduid als host-ID.
    De IP-adressen 192.168.1.27 en 192.168.1.36 bevatten bijvoorbeeld overeenkomende netwerk-ID's, wat betekent dat beide apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
    De IP-adressen 192.749.1.27 en 192.168.5.9 hebben geen overeenkomende netwerk-ID's, wat betekent dat ze niet verbonden zijn met hetzelfde netwerk.
  4. Als jouw terminal en het apparaat dat toegang heeft tot Lightspeed Restaurant niet verbonden zijn met hetzelfde netwerk, moet je je apparaten verbinden met het juiste netwerk.

Je Lightspeed Payments-terminal bijwerken

Wanneer er updates van de terminalsoftware beschikbaar zijn, wordt jouw betaalterminal automatisch bijgewerkt. Als je een vereiste update niet installeert, kan een terminal geen betalingen accepteren.

Laat je terminal aan staan en zorg ervoor dat hij aangesloten is op de stroom om automatische software-updates te ontvangen. Dit zorgt ervoor dat updates op het geplande tijdstip plaatsvinden.

Als je de terminal 's nachts uit het stopcontact haalt, kan er een update worden gestart wanneer je de terminal weer aanzet. Als je handmatig wilt controleren of er een update beschikbaar is, start je de lezer opnieuw op.

Problemen oplossen met je netwerkinstellingen

Als je hebt bevestigd dat je Lightspeed Payments-terminal is verbonden met het juiste netwerk, maar nog steeds verbindingsproblemen of een trage verwerkingstijd ondervindt, moet je problemen met je netwerk oplossen.

Netwerkproblemen moeten mogelijk worden opgelost via je internetprovider, maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om een aantal van de meest voorkomende problemen snel op te lossen.

De DNS-instellingen van je netwerk bijwerken

Het kan nodig zijn om je DNS-instellingen op je Restaurant-apparaat bij te werken om een veiligere en betrouwbaardere verbinding te maken tussen je kassa en je Lightspeed Payments-terminal.

1. Navigeer op je iPad naar iOS-instellingen.
  2. Tik op Wifi.
    Afbeelding toont de landingspagina voor de wifi-instellingenpagina op iPad.
  3. Tik op de informatieknop van het netwerk waarmee je bent verbonden.
  4. Tik op Configureer DNS.
    Afbeelding toont de pagina met wifi-instellingen op iPad. Configureer DNS is gemarkeerd.
  5. Selecteer Handmatig.
  6. Als er al IP-adressen van DNS-servers in de lijst staan, verwijder deze dan uit dit venster.
  7. Klik op + om de volgende IPv4-adressen van Google toe te voegen:
    • 8.8.8.8
    • 8.8.4.4
  8. Klik op OK > Toepassen.
    Afbeelding toont de DNS-configuratiepagina voor iPad. De instelling met de titel Handmatig is geselecteerd en de DNS-servers 8.8.8.8 en 8.8.4.4 zijn toegevoegd.
  9. Start je terminal en iPad opnieuw op om je wijzigingen op te slaan.

Controleer de snelheid en sterkte van je wifinetwerk

Als de verwerking van een transactie traag verloopt, kan er een probleem zijn met je internetnetwerk. Door je verbinding te testen, kun je de oorzaak van het probleem achterhalen.

Als je de snelheid van je internetverbinding wilt testen, open je de browser van de iPad die je gebruikt om toegang te krijgen tot Lightspeed Restaurant en gebruik je een betrouwbare externe site voor een snelheidstest, zoals de site die wordt aangeboden door je internetprovider.

Voer een ogenblik later een tweede snelheidstest uit om te testen of je verbinding problemen heeft. Een verschil van 10 mbps tussen de tests wijst op problemen. Start je router opnieuw op en neem contact op met je internetprovider als het probleem blijft aanhouden.

Waar je op moet letten

Naam Minimale vereisten
Downloadsnelheden 20-30 mbps is de minimaal vereiste snelheid waarmee je Lightspeed Payments kunt gebruiken. Onthoud dat als je regelmatig meerdere apparaten tegelijk aangesloten hebt, je snelheid lager wordt en je mogelijk een hogere snelheid nodig hebt. Een lagere downloadsnelheid kan leiden tot verbindingsproblemen of vertragingen bij de verwerking van betalingen.
Uploadsnelheden 10 mbps is de minimaal vereiste snelheid waarmee je Lightspeed Payments kunt gebruiken. Een lagere uploadsnelheid kan leiden tot vertragingen bij de verwerking van betalingen.
Ping Ping duidt aan hoelang het duurt voordat informatie zich tussen twee punten verplaatst. Hoe lager het getal, hoe beter. Een getal van 50 of hoger duidt op een probleem met je netwerk.

De consistentie van je wifinetwerk controleren

Komen je internetsnelheden overeen met de minimumvereisten bij het testen van je netwerksnelheid en -sterkte, maar heb je toch problemen met de verbinding? Dan heb je mogelijk last van een inconsistente of overbelaste netwerkverbinding.

Om de consistentie van je netwerk te testen, kun je een pakketverliestest doen. Pakketten zijn kleine gegevenseenheden die over een netwerk worden verstuurd van één bron naar een specifieke bestemming. Pakketverlies treedt op wanneer een netwerkpakket zijn verwachte bestemming niet bereikt, waardoor informatie verloren gaat.

Om te testen op pakketverlies, open je de browser van de iPad die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot Lightspeed Restaurant. Gebruik een vertrouwde externe testsite voor pakketverlies.

Voor de beste resultaten moet je de test gedurende 30 seconden uitvoeren. Een kortere test kan onbetrouwbare resultaten geven.

Waar je op moet letten

Eender welke hoeveelheid pakketverlies wijst op een groter probleem op je netwerk. Als er sprake is van pakketverlies, kun je het beste contact opnemen met je internetprovider of IT-technicus.

Verifiëren of poorten 443 en 8443 open zijn op je netwerk

Poorten zijn virtuele punten waar netwerkverbindingen beginnen en eindigen. Poorten kunnen specifieke soorten verbindingen op je netwerk toestaan en kunnen worden geopend of gesloten op basis van je netwerkinstellingen. Om verkopen met een Lightspeed Payments-terminal te verwerken, moeten poorten 443 en 8443 open zijn.

Het proces om deze poorten te openen is afhankelijk van je provider, routerinstellingen en netwerkconfiguratie. Voor de meeste particuliere en bedrijfsaccounts zal je internetprovider deze poorten op aanvraag kunnen openen.

Wat nu?

Als je nog steeds problemen ondervindt of andere vragen hebt, kun je contact opnemen met Restaurant-support.