Statiegeld voor flessen configureren

In sommige regio's moeten klanten een extra bedrag betalen om verpakte drankitems te kopen, zoals dranken in flessen of blikjes. Dit statiegeld krijgt de klant terug als deze diens fles, blikje of andere drankverpakking inlevert bij jouw bedrijf of bij een aangewezen inleverpunt.

In Lightspeed Restaurant kun je op twee manieren omgaan met statiegeld op flessen: met een negatief geprijsd item als statiegeldterugbetaling of met een gedeeltelijke terugbetaling. Gebruik een negatief geprijsd item om tijd te besparen. In plaats van te zoeken naar een specifieke bestelling, kun je eenvoudig terugbetalen via een knop op de POS. Als tijd geen rol speelt, gebruik dan gedeeltelijke terugbetalingen om het statiegeld rechtstreeks terug te betalen.

Een negatief geprijsd item aanmaken

Het gebruik van een negatief geprijsd item om statiegeld op flessen terug te betalen kan tijd besparen voor drukke restaurants, maar is alleen beschikbaar voor niet-geïntegreerde betalingen zoals contant geld. Als je Lightspeed Payments gebruikt, moet je in plaats daarvan standalone-betalingen gebruiken. Voor dit type terugbetaling moet je twee specifieke items aanmaken.

Negatief geprijsde items kunnen in sommige regio's, zoals België, niet worden gebruikt vanwege fiscale beperkingen. De regelgeving kan per regio verschillen, dus het is belangrijk om je huidige lokale wetgeving te controleren voordat je deze methode voor het terugbetalen van statiegeld gebruikt.

1. Maak een nieuw item aan voor elk type statiegeld. Je hebt bijvoorbeeld voor glazen flessen, aluminium blikjes en plastic verpakkingen voor elke type verpakking een item nodig. Het kan ook nodig zijn om meerdere items aan te maken als bijvoorbeeld glazen flessen verschillende prijzen hebben, afhankelijk van de grootte of vorm. Gebruik deze instellingen:
    • Naam: Statiegeld, Statiegeld flessen, etc.
    • Prijs: bedrag van het statiegeld.
    • Overige instellingen: stel naar wens in.

Instellingen statiegeld flessen

2. Maak een tweede item aan dat de statiegeldretour vertegenwoordigt. Gebruik deze instellingen:
    • Naam: Terugbetaling statiegeld, Terugbetaling statiegeld flessen, etc.
    • Prijs: bedrag van het statiegeld als negatieve prijs. Als het statiegeld op een flesje bier bijvoorbeeld € 0,75 is, dan is de negatieve prijs -€ 0,75.
    • Overige instellingen: stel naar wens in.

Instellingen terugbetaling statiegeld flessen

Als de klant een item koopt waarvoor statiegeld op flessen vereist is, voeg dan het positieve item voor statiegeld voor flessen toe aan de bestelling. Als de klant de fles retourneert, zoek dan het negatief geprijsde item op je POS op en voer het uit als een gewone bestelling. Je kunt vervolgens het statiegeld aan de klant terugbetalen.

POS-scherm met het negatief geprijsde item die wordt terugbetaald

Items aanmaken voor gedeeltelijke terugbetalingen

Met gedeeltelijke terugbetalingen kun je specifieke items van een betaalde bestelling terugbetalen, in plaats van dat je de hele bestelling moet terugbetalen. Gedeeltelijke terugbetalingen kunnen momenteel niet worden toegepast op combo's of worden gebruikt voor het terugbetalingen van statiegeld op items die buiten je bedrijf zijn gekocht.

Gedeeltelijke terugbetalingen kunnen het beste worden gebruikt voor items die tijdens de huidige verkoopperiode zijn gekocht. Voor eerdere verkoopperioden moet je de kassabon opnieuw openen. Gebruik het tabblad Financiële diensten in de backoffice als je een gebruikers van Lightspeed Payments bent.

Voor gedeeltelijke terugbetalingen van statiegeld op flessen moet je een nieuw item aanmaken dat elk type statiegeld vertegenwoordigt. Gebruik deze instellingen:

• Naam: Statiegeld, Statiegeld flessen, etc.
    • Prijs: bedrag van het statiegeld.
    • Overige instellingen: stel naar wens in. Instellingen statiegeld flessen

Voeg dit item toe aan elke bestelling die een statiegelditem bevat. Wanneer de klant diens verpakking retourneert, zoek je de kassabon op de POS op en gebruik je de optie voor gedeeltelijke terugbetaling. Je kunt vervolgens het statiegeld aan de klant terugbetalen.

POS-scherm met een gedeeltelijke terugbetaling van statiegeld op flessen

Wat nu?

Kassabonnen beheren en terugbetalen

Meer informatie over het beheren en terugbetalen van kassabonnen op de POS.

Meer informatie

Inzicht in het kassabonnenscherm

Meer informatie over het kassabonnenscherm en het zoeken naar kassabonnen.