Aan de slag-handleiding
Een verkoopperiode openen en sluiten
VorigeNavigeren door de Restaurant POS-app
Meer informatieBasisbestellingen plaatsen
VolgendeDit artikel beschrijft hoe je de POS-app van Lightspeed Restaurant K-Series gebruikt en toegang krijgt tot de meest voorkomende functies.
Inloggen op de POS
Voordat iemand is ingelogd, geeft de POS verschillende gegevens weer over de POS, de configuratie ervan en een knop Inklokken/uitklokken. Voordat werknemers kunnen inloggen op de POS, moet eerst een manager inloggen en een verkoopperiode openen. Tik op Inklokken/uitklokken om het inlogscherm te openen en tik vervolgens op de naam van de gebruiker die inlogt.
Wanneer een manager inlogt om de verkoopperiode te openen, kan deze verschillende gegevens over de dag toevoegen, zoals Indruk, Weer en eventuele extra Opmerkingen die relevant kunnen zijn. Daarna kan de manager, indien van toepassing, de shift starten.
Andere werknemers kunnen pas inklokken wanneer de verkoopperiode is geopend. Configureer de POS in de backoffice om in te stellen dat werknemers een pincode of een QR-code (of geen van beide) moeten invoeren om in te klokken voor hun shift.
De POS-app gebruiken
Zodra de verkoopperiode is geopend, wordt op de hoofdpagina van de iPad het dashboard weergegeven met:
- alle actieve gebruikers (kunnen met behulp van de az- en klokpictogrammen worden gesorteerd op naam of duur van de shift).
- een knop Inklokken/uitklokken voor mensen die hun shift beginnen of eindigen.
- een knop Vloerplan tonen en de huidige bezetting.
- een knop Scan de QR voor een werknemer die inklokt of uitklokt.
Op de iPhone staat op het dashboard dezelfde informatie, met als verschil dat de knop Inklokken/uitklokken rechtsboven staat.
Als je op een van de actieve gebruikers tikt, wordt het standaard openingsscherm weergegeven. Op de iPad en iPhone kan het standaard openingsscherm in de backoffice worden ingesteld: je kunt kiezen voor het scherm Kassa, het scherm Vloerplan of het scherm Bestellingen. Op de iPad zijn de andere schermen met de navigatiebalk Klanten en Kassabonnen.
Er is ook een informatievenster dat je kunt openen door op Over (iPad) of ⓘ (iPhone) te tikken. In dit scherm staat basisinformatie over de POS.
POS-schermen op iPad
Kassa
Vloerplan
Bestellingen
POS-schermen op iPhone
Kassa
Vloerplan
Bestellingen
Het navigatiemenu bekijken
Nadat je bent ingelogd, neem je via het navigatiemenu efficiënt bestellingen op, plaats je gasten en bekijk je snel de status van het restaurant.
Op de iPad staat het navigatiemenu bovenaan het scherm en biedt het de volgende opties.
- Uitloggen: gebruikers kunnen hun shift beëindigen en managers kunnen een verkoopperiode beëindigen door uit te loggen.
- Netwerkpictogram: bekijk informatie over de status van de netwerkverbinding, het apparaat, printers en online bestellingen.
- Instellingen: open de zijbalk voor toegang tot alle instellingen voor de POS.
- Vloerplan: bekijk een live overzicht van tafels en zitplaatsen.
- Bestellingen: bekijk een lijst met alle openstaande bestellingen en de status ervan.
- Klanten: bekijk een lijst met alle klanten voor deze verkoopperiode.
- Kassabonnen: bekijk een lijst met alle kassabonnen voor deze verkoopperiode.
Op de iPhone staan de pictogrammen voor Uitloggen en Netwerk bovenaan het scherm. Het navigatiemenu staat onderaan het scherm en biedt meerdere opties.
- Vloerplan: bekijk een live overzicht van tafels en zitplaatsen.
- Bestellingen: bekijk een lijst met alle openstaande bestellingen en de status ervan.
- Instellingen: open de zijbalk om toegang te krijgen tot de schermen Klanten en Kassabonnen, evenals alle Instellingen voor de POS.
Uitloggen bij de POS
Gebruikers kunnen uitloggen bij de POS om hun shift te beëindigen. Managers kunnen ook de verkoopperiode sluiten.
Als er openstaande bestellingen zijn gekoppeld aan de gebruiker die uitlogt, sluit deze dan of draag ze over aan een andere gebruiker. Pas daarna kan de uitloggende gebruiker uitklokken.
Op de iPad:
- Ga naar het scherm Kassa en tik op Sluiten om terug te gaan naar een scherm met het navigatiemenu.
- Tik op Uitloggen.
- Tik op in- en uitklokken.
- Selecteer onder de kop Uitklokken de gebruiker die uitlogt. Mogelijk is een pincode of QR-code vereist om uit te loggen.
- (Optioneel) Geef een bedrag aan fooi op en tik op Klaar. Of tik op Overslaan als er geen fooi is om te registreren.
- (Optioneel) Print een overzichtsrapport voor de shift.
Op de iPhone:
- Tik op het pictogram Inklokken/uitklokken rechtsboven op het dashboard.
- Tik op Uitklokken.
- Selecteer de gebruiker die uitlogt. Mogelijk is een pincode of QR-code vereist om uit te loggen.
- Tik op Ja wanneer je de vraag ziet: Gebruikershift beëindigen?
- (Optioneel) Geef een bedrag aan fooi op en tik op Klaar. Of tik op Overslaan als er geen fooi is om te registreren.
- (Optioneel) Print een overzichtsrapport voor de shift.
Als een manager uitlogt en er zijn geen andere gebruikers ingeklokt en geen openstaande bestellingen, wordt gevraagd of de verkoopperiode moet worden gesloten. De manager kan zijn indruk van de periode geven, het weer bij sluiting opschrijven en extra opmerkingen toevoegen.