Inzicht in voorraadniveaus

Vanaf juni 2023 is de legacy voorraadfunctie niet langer beschikbaar voor nieuwe klanten. Bestaande klanten die momenteel gebruik maken van de functie behouden wel toegang tot deze functie.

Als je geïnteresseerd bent in het beheren van je voorraad, raden we je aan om onze Inventory-add-on te verkennen. Neem contact op met je accountmanager of neem contact met ons op om te bespreken of je bedrijf baat zou kunnen hebben bij deze add-on.

Beheer de voorraadgegevens via de pagina's Invoer nieuwe voorraad, Uitvoer nieuwe voorraad en Nieuwe voorraadoverdracht. Voeg bijvoorbeeld tien flessen water toe aan je kelder via de pagina Invoer nieuwe voorraad. De waterflessen verschijnen als voorraaditems op de pagina Voorraadniveaus.

Om naar de pagina Voorraadniveaus te gaan, selecteer je Voorraad > Voorraadbeheer in het navigatiemenu.

In de tabel staan de volgende gegevens:

• Voorraad: de plaats waar het item is opgeslagen.
  • SKU: de unieke SKU van een item.
  • Totale hoeveelheid: aantal items in voorraad.
  • Onverpakte hoeveelheid: De hoeveelheid van een product weergegeven in eenheden. Bijvoorbeeld, bij het item Biervat horen de voorraadbeheergegevens 30 liter in 1 eenheid.
    Wanneer je vijf van de biervaten aan je voorraad toevoegt, heb je 5 (eenheden/vaten) x 30 (l) = 150 (l).
    De onverpakte hoeveelheid is 150.
  • Product: naam van het item zoals ingevoerd in de backoffice.
  • Omzetgroep: de itemcategorie.
  • Kostprijs: kostprijs van de ingrediënten voor het item zoals ingevoerd in de backoffice.
  • Totale kosten: totale hoeveelheid x kostprijs.
  • Verkoopprijs (standaard): de prijs die bij de klant in rekening wordt gebracht bij de verkoop van het item.
  • Totale waarde: totale hoeveelheid x verkoopprijs.
  • Brutowinst: procentuele winstmarge berekend uit de kostprijs en de verkoopprijs.
  • Totale brutowinst: winstmarge als valutabedrag berekend uit de totale kosten en de totale waarde.

Importeer en exporteer voorraadniveaus, sorteer, filter en zoek naar items in de tabel met behulp van de zoek- en filterfuncties bovenaan de tabel.

Om itemgegevens uit de tabel te bewerken, zoals de verkoopprijs, klik je op de naam in de Productregel en maak je je wijzigingen op de pagina Item bewerken. Voor informatie over het wijzigen van het totaalbedrag of de voorraadlocatie, zie het item Over voorraadmutaties.

Voorraadniveaus importeren

Je kunt een grote hoeveelheid voorraadgegevens in één keer overzetten naar je backoffice met behulp van een CSV-bestand. Zie Je importbestand met voorraadniveaus opmaken.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Voorraad > Voorraadbeheer.
  3. Klik op de knop Importeren.
  4. Selecteer Bladeren om het CSV-importbestand van je computer te uploaden en selecteer vervolgens Openen. Zie 'Je importbestand met voorraadniveaus opmaken' voor gedetailleerde informatie over de indeling van het importbestand.
  5. Klik op de knop Uploaden. Het tabblad Selecteer kolommen verschijnt.
  6. Optioneel: als sommige kolommen niet nodig zijn voor de import, schakel ze dan uit of ga verder met de volgende stap.
  7. Selecteer het tabblad Breng kolommen in kaart.
  8. Zorg ervoor dat de titels van je kolommen correct zijn en klik op Kolommen met identieke namen toewijzen.
  9. Selecteer het tabblad Aanvullende parameters. Zet de knop aan of uit en klik op Doorgaan.
    • Knop aan: alle voorraadgegevens die al in je backoffice staan, worden verwijderd en vervangen door de nieuwe importgegevens.
    • Knop uit: de importgegevens worden toegevoegd als aanvulling op je huidige voorraadniveaus.
  10. Klik op Indiening bevestigen om het importeren te voltooien.

Je importbestand met voorraadniveaus opmaken

• Het importbestand moet een spreadsheet in CSV-formaat zijn.
  • De eerste rij moet kolomaanduidingen bevatten, zoals Voorraadnaam, SKU en Hoeveelheid.
  • Het importbestand is beperkt tot 1000 rijen in totaal. Als je meer dan 999 items wilt importeren, moet je afzonderlijke importen maken.
  • Gebruik de onderstaande tabel als sjabloon. Zorg ervoor dat je ten minste de verplichte kolommen(Voorraadnaam, SKU en Hoeveelheid) invult.

Sjabloon importeren

Voorraadnaam SKU Hoeveelheid Reden Omschrijving
Verplicht. Verplicht. Verplicht.

Optioneel.

Twee redenen beschikbaar:

• Voorraad
  • Levering goederen
Optioneel.

Voorraadniveaus exporteren

Exporteer informatie over voorraadniveaus als een PDF-, CSV- of XLS-bestand vanuit de backoffice om deze buiten de backoffice op te slaan, te printen of te analyseren.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Voorraad > Voorraadbeheer.
  3. Klik op de knop Exporteren en kies een exportindeling uit het vervolgkeuzemenu.
  4. Wacht tot het bestand met de voorraadniveaus automatisch wordt gedownload.

Wat nu?

Voorraadmutaties geeft een overzicht van de mutaties en bewegingen van items in en tussen je voorraadlocaties.

Maak productiebatches voor recepten vanuit het productiegedeelte.

Krijg een overzicht van de items in je voorraad.

In de sectie regels kun je notificatieregels maken voor je voorraadniveaus.