Recepten aanmaken en beheren

Met recepten kun je bijhouden welke ingrediënten worden gebruikt voor de items die in je restaurant worden geproduceerd. Zodra de individuele recepten zijn aangemaakt, worden ze in een tabel weergegeven, samen met de datum waarop ze voor het laatst zijn bijgewerkt. Je kunt specifieke recepten opzoeken met de zoekbalk bovenaan. Je kunt ook het vervolgkeuzemenu naast de zoekbalk gebruiken en Ingrediënten selecteren als je alle recepten wilt opzoeken die een specifiek ingrediënt bevatten. inventory-recipes.png

Om een nieuw recept te configureren, moet je ervoor zorgen dat zowel het eindproduct als de ingrediënten (bv. eieren, melk, bloem enz.) bestaan als items in Backoffice > Menubeheer > Items. Nieuwe items kunnen niet worden aangemaakt vanuit de Lightspeed Inventory-module. Ga naar Items toevoegen voor gedetailleerde instructies.

Inzicht in recepten

Voordat items in batches of op bestelling kunnen worden aangemaakt, stel je recepten op om de relatie tussen eindproducten en hun ingrediënten vast te leggen. Op die manier kan de voorraad nauwkeurig worden aangepast en gemeten wanneer items uit hun bestanddelen worden samengesteld. Er zijn twee soorten recepten:

• Op bestelling: Deze producten worden bereid zodra ze worden besteld (bijv. een pepperonipizza of een mojito). Wanneer een klant een van deze items bestelt, wordt het automatisch samengesteld met de opgegeven ingrediënten en je voorraad wordt dienovereenkomstig bijgewerkt.
  • In batches: deze producten worden in bulk gemaakt tijdens een geplande productietijd (bijv. gebakken producten, zoals croissants, of eigen ingrediënten zoals pizzadeeg).

Een recept toevoegen

Volg de onderstaande stappen om een nieuw recept toe te voegen.

1. Log in op de Lightspeed Inventory-module met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Produceren > Recepten.
  3. Klik op Recept aanmaken.
  4. Gebruik de lijst en de zoekbalk om het specifieke product te vinden waarvoor je een recept wilt aanmaken en selecteer het.
  5. Selecteer het Recepttype: Op bestelling of In batches.
  6. (Optioneel) Als het recept in batches wordt gemaakt, voer je de verwachte productie in en stel je de eenheid in. Voor recepten op bestelling kan deze stap worden overgeslagen.
  7. Voeg ingrediënten toe volgens stappen 7a-7d.
    a. Gebruik het veld Zoeken naar een product of ingrediënt om een specifiek ingrediënt te selecteren.
    b. Pas de eenheid naar behoefte aan met behulp van het beschikbare vervolgkeuzemenu.
    c. Voer het aantalingrediënten in.
    d. Om meer ingrediënten aan het recept toe te voegen, klik je op Ingrediënt toevoegen en herhaal je de stappen 7a-7c.
  8. (Optioneel) Vul in het veld Brutowinst een percentage productopslag in (limiet van twee cijfers) en je voorgestelde Verkoopprijs wordt overeenkomstig bijgewerkt.
  9. (Optioneel) Vul de voorgestelde Verkoopprijs in. Het veld Brutowinst zal overeenkomstig worden bijgewerkt om het winstpercentage weer te geven.
  10. Voer in het veld Instructies de stappen in om het recept te maken.
  11. Klik op Recept opslaan om te voltooien.

Recepten bewerken

Wijzig bestaande itemrecepten als je de ingrediënten, de instructies of de verwachte productie voor In batches moet wijzigen.

1. Log in op de Lightspeed Inventory-module met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Produceren > Recepten.
  3. Kies een recept uit de tabel om te wijzigen.
  4. Bewerk de receptgegevens naar behoefte. Bekijk Een recept toevoegen voor instructies over het instellen van receptgegevens.
  5. Klik op Recept opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Ingrediënten of recepten verwijderen

Verwijder ingrediënten uit een recept, of verwijder een volledig recept voor een item als het niet meer nodig is.

1. Log in op de Lightspeed Inventory-module met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Produceren > Recepten.
  3. Kies een recept uit de tabel om te wijzigen.
  4. Om ingrediënten te verwijderen, klik je op de prullenbak  naast een ingrediënt en selecteer je Recept opslaan.

Om het recept volledig te verwijderen, klik je onderaan de pagina op Recept verwijderen. Er verschijnt een bevestigingsscherm waarop je ter bevestiging Recept verwijderen kunt selecteren.