Verspilling

Er zijn verschillende redenen waarom items verspillen: verlopen ingrediënten, gebroken voorwerpen, of een probleem veroorzaakt door een fout van het personeel. Gebruik de functie Verspilling om de voorraadniveaus bij te werken wanneer items worden weggegooid of vernietigd en houd de redenen van verspilling en de waarde van wat verloren is gegaan bij.

Op het dashboard Verspilling zie je een overzicht van verspillingsgebeurtenissen en de waarde van de items die ze bevatten. Selecteer een gebeurtenis om aanvullende Verspillingsgegevens te zien.

Wastage-1.pngInhoudsopgave:

Toegang tot het dashboard Verspilling

Om het dashboard Verspilling te bezoeken en je verloren items en hun waarde te zien:

1. Log in op de Inventaris-module met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Voorraadbeheer > Verspilling.
  3. (Optioneel) Volg de stappen 3a-3b om de resultaten te filteren op datum of verspillingsreden.
    1. Selecteer in het eerste vervolgkeuzemenu een datumbereik (tot de afgelopen 12 maanden).
    2. Selecteer in het tweede vervolgkeuzemenu een specifieke verspillingsreden of Alle redenen (standaard).
  4. (Optioneel) Zoek specifieke items op met het veld Zoek naar items. Alle verspillingsgebeurtenissen op het dashboard zullen het gezochte item bevatten.
  5. (Optioneel) Klik op een specifieke verspillingsgebeurtenis om de gegevens ervan te zien.

Op de pagina Verspillingsgegevens zie je de e-mail van de gebruiker die de gebeurtenis heeft aangemaakt, het aantal verloren eenheden, de waarde van die items en eventuele opmerkingen met betrekking tot de gebeurtenis.

Verspillingsgebeurtenissen toevoegen

Telkens wanneer je verspilling toevoegt, wordt een nieuwe verspillingsgebeurtenis aangemaakt op het dashboard Verspilling. Bij het toevoegen van items aan verspilling kun je informatie invoeren zoals het bedrag, de reden en opmerkingen. De totale waarde van de verspilling wordt automatisch berekend op basis van de itemprijzen zoals ingevoerd in backoffice. Om te leren hoe je deze prijzen kunt wijzigen, bekijk ons artikel Over items

Om verspilling toe te voegen:

1. Klik in het dashboard Verspilling op Aan verspilling toevoegen.
  2. Typ in het veld Zoek item de naam van het item dat je wilt toevoegen aan de verspillingsgebeurtenis of selecteer er een uit het vervolgkeuzemenu.
  3. Voer het Bedrag in dat verloren is gegaan. Het veld Meeteenheid geeft het maattype van het item aan. Hoe je de maat van een item kunt wijzigen, lees je in het artikel Over items.
  4. (Optioneel) Om andere items toe te voegen, klik je op Item toevoegen en herhaal je stap 2-3 indien nodig in de nieuwe velden.
    Opmerking: Dit kun je het beste gebruiken wanneer je meerdere items van dezelfde gebeurtenis verliest. Bijvoorbeeld, wanneer een half voorbereide batch vervalt of besmet is, voer dan alle ingrediënten in als afzonderlijke regels en de verloren hoeveelheid.
  5. Selecteer een bestaande Reden van verspilling in het vervolgkeuzemenu, of maak een nieuwe reden aan:
    • Maak een nieuwe reden aan door te klikken op Verspillingsreden aanmaken, geef het een naam en klik op Opslaan om te eindigen. Opmerking: verspillingsredenen kunnen later niet worden verwijderd of bewerkt.
  6. (Optioneel) Voer Opmerkingen in om meer gegevens over de verspilling toe te voegen.
  7. Klik op Gegevens opslaan om te voltooien en je voorraadniveaus bij te werken.