Itembeschikbaarheid configureren en gebruiken

Met Itembeschikbaarheid kun je je menu beheren zodat klanten alleen beschikbare items kunnen bestellen. Sluimer items gedurende een bepaalde periode zodat ze niet kunnen worden aangeschaft. Gesluimerde items worden automatisch weer als beschikbaar weergegeven nadat de opgegeven periode is verstreken, tenzij ze voor onbepaalde tijd zijn gesluimerd.

Items sluimeren is handig als je restaurant te druk is voor online bestellingen, als je keuken geen voorraad meer heeft, als je wacht tot een bepaald item bereid is of als je wacht tot een bevroren ingrediënt ontdooid is.

Itembeschikbaarheid inschakelen

Voordat je begint met het sluimeren van items, moet je de itembeschikbaarheid inschakelen in de Order Anywhere-backoffice.

1. Log in op de Order Anywhere-backoffice.
  2. Klik in het navigatiemenu op Instellingen.
  3. Klik op het tabblad Bestelinstellingen.
  4. Klik in het gedeelte Itembeschikbaarheid op Activeren.De sectie "Itembeschikbaarheid" van de Order Anywhere-backoffice met de knop "Activeren" gemarkeerd.

De webextensie Itembeschikbaarheid toevoegen

Schakel de itembeschikbaarheid in de Order Anywhere-backoffice in voordat je verder gaat met het toevoegen van de webextensie. De Order Anywhere webextensie wordt automatisch aangemaakt wanneer itembeschikbaarheid is ingeschakeld.

Met de webextensie Itembeschikbaarheid kun je items direct vanuit de Restaurant POS-app sluimeren en het sluimeren opheffen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Menu's.
  3. Kies je menu uit de lijst.Sectie "Menu's" in de backoffice met de knop "Menu" gemarkeerd.
  4. Klik op de Knop toevoegen.Sectie "Menu's" in de backoffice met de knop "Knop toevoegen" gemarkeerd.
  5. Selecteer Webextensie.Sectie "Menu's" in de backoffice met de knop "Webextensie" gemarkeerd.
  6. Klik op het selectievakje voor OA-Availability (OA-beschikbaarheid).
  7. Klik op 1 knop toevoegen.Pagina "Bestaande webextensies toevoegen" met "1 knop toevoegen" gemarkeerd.
  8. Klik op Bijwerken en apparaten opnieuw laden.Sectie "Menu's" in de backoffice met de knop "Bijwerken en apparaten opnieuw laden" gemarkeerd.

Items sluimeren

Sluimer items zodat ze niet online besteld kunnen worden. Items die zijn gesluimerd worden grijs weergegeven en gemarkeerd als Momenteel niet beschikbaar op je online menu. Nadat je de webextensie Itembeschikbaarheid hebt ingesteld, kun je items sluimeren vanuit zowel de Order Anywhere-backoffice als de Restaurant POS-app.

Items sluimeren vanuit de Order Anywhere-backoffice

1. Log in op de Order Anywhere-backoffice.
  2. Klik in het navigatiemenu op Itembeschikbaarheid.
  3. Zoek het item dat je wilt sluimeren door door de lijst met items te bladeren of het zoekveld te gebruiken om een itemnaam of SKU op te zoeken.
  4. Schakel in de kolom Beschikbaar het item uit dat je wilt sluimeren.Pagina "Itembeschikbaarheid" met de itembeschikbaarheid ingeschakeld, weergegeven met een vinkje.
  5. Kies de duur waarvoor je het item wilt sluimeren. Het item wordt automatisch weer beschikbaar nadat de geselecteerde periode is verstreken, tenzij het item voor onbepaalde tijd wordt gesluimerd.

Items die voor onbepaalde tijd zijn gesluimerd, kunnen alleen handmatig opnieuw worden ingeschakeld.

Scherm om items in het menu te sluimeren met de beschikbare opties voor sluimerduur: 1 uur, 12 uur, 24 uur en voor onbepaalde tijd.
  6. (Optioneel) Sluimer meerdere items tegelijk door de selectievakjes naast de itemnamen voor alle items die je wilt sluimeren te selecteren en vervolgens op de sluimerduur onder in het scherm te klikken.Pagina "Itembeschikbaarheid" met een voorbeeld van een gesluimerd item, dat voor 59 minuten is gesluimerd en waarvan de beschikbaarheid is uitgeschakeld.

Items sluimeren vanuit de Restaurant POS-app

1. Open de Restaurant POS-app
  2. Inklokken of een verkoopperiode openen.
  3. Tik op Order Anywhere.
  4. Zoek het item dat je wilt sluimeren door door de lijst met items te bladeren of het zoekveld te gebruiken om een itemnaam of SKU op te zoeken.
  5. Schakel in de kolom Beschikbaar het item uit dat je wilt sluimeren.
  6. Kies de duur waarvoor je het item wilt sluimeren. Het item wordt automatisch weer beschikbaar nadat de geselecteerde periode is verstreken, tenzij het item voor onbepaalde tijd wordt gesluimerd.

Items die voor onbepaalde tijd zijn gesluimerd, kunnen alleen handmatig opnieuw worden ingeschakeld.

7. (Optioneel) Sluimer meerdere items tegelijk door de selectievakjes naast de itemnamen voor alle items die je wilt sluimeren te selecteren en vervolgens op de sluimerduur onder in het scherm te klikken.

Sluimeren van items opheffen

Als een gesluimerd item klaar is om weer online verkocht te worden, kun je het handmatig uit de sluimerstand halen. Nadat je de webextensie Itembeschikbaarheid hebt ingesteld, kun je items loskoppelen van zowel de Order Anywhere-backoffice als de Restaurant POS-app.

Sluimeren van items in de Order Anywhere-backoffice opheffen

1. Log in op de Order Anywhere-backoffice.
  2. Klik in het navigatiemenu op Itembeschikbaarheid.
  3. Klik op het tabblad Gesluimerde items.
  4. Zoek het item of de items waarvoor je het sluimeren wilt opheffen door door de lijst met items te bladeren of het zoekveld te gebruiken om een itemnaam of SKU op te zoeken.
  5. Schakel in de kolom Beschikbaar het item in dat je beschikbaar wilt maken.
  6. (Optioneel) Klik op Alles beschikbaar maken om alle items weer beschikbaar te maken.

Sluimeren van items in de Restaurant POS-app opheffen

1. Open de Restaurant POS-app.
  2. Inklokken of een verkoopperiode openen.
  3. Tik op Order Anywhere.
  4. Zoek het item of de items waarvoor je het sluimeren wilt opheffen door door de lijst met items te bladeren of het zoekveld te gebruiken om een itemnaam of SKU op te zoeken.
  5. Schakel in de kolom Beschikbaar het item in dat je beschikbaar wilt maken.
  6. (Optioneel) Klik op Alles beschikbaar maken om alle items weer beschikbaar te maken.

Wat nu?

Order Anywhere-profielen bewerken

Beheer Order Anywhere-profielen door de bijbehorende menu's te bewerken, onderbreken, verversen of zo nodig te verwijderen.

Meer informatie

Bestellingen van Order Anywhere verwerken

Tref voorbereidingen zodat je restaurant bestellingen van Order Anywhere kan verwerken, onder meer door online en in het restaurant betaalde bestellingen te synchroniseren, couverts voor bestellingen aan tafel aan te passen, betalingen te verwerken en online bestellen optioneel uit te zetten.