Bestelprofiel toevoegen

Met bestelprofielen kun je vooraf ingestelde instellingen toepassen op bestellingen bij de POS. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om bestellingen als meeneembestellingen aan te duiden of om schema's met meerdere prijzen voor items te gebruiken.

Bestelprofiel toevoegen

Voeg een bestelprofiel toe zodat je het kunt gebruiken in de Restaurant POS-app. Als je meerdere bedrijfslocaties hebt, worden de bestelprofielen tussen deze locaties gedeeld, zodat je ze maar één keer hoeft aan te maken. Je kunt automatische schema's instellen voor elk profiel of later menuknoppen toevoegen voor handmatige activering.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Instellingen > Bestelprofielen.
  3. Klik op Bestelprofiel toevoegen.
  4. Voer een naam en code in voor het bestelprofiel.
    • Naam: De naam van het bestelprofiel wordt getoond in de backoffice en op de POS bij het selecteren van het profiel.
    • Code: Unieke code van het bestelprofiel getoond in de backoffice.

Een nieuw bestelprofiel waarvoor een naam en een code zijn ingevoerd.

5. Stem de rest van de instellingen voor het bestelprofiel af op de behoeften van je bedrijf. De instellingen zijn verdeeld over verschillende secties:
    • Details: Hier wordt ingegaan op bepaalde basisfuncties van het bestelprofiel.
    • Meenemen: Hier kun je specifieke instellingen voor bezorging of afhalen inschakelen.
    • QR-code: Schakel een QR-code in die kan worden ingescand op de POS om het nieuwe bestelprofiel toe te passen.
    • Servicekosten en fooien: Pas automatisch servicekosten of fooien toe.
    • Schema: Stel het bestelprofiel zo in dat het in bepaalde periodes automatisch wordt gebruikt.
  6. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Instellingen voor bestelprofielen

De instellingen voor bestelprofielen zijn verdeeld over secties: Details, Meenemen, QR-code, Servicekosten en fooien en Schema. Lees verder om te weten te komen wat elke instelling betekent en welke gevolgen het heeft voor bestellingen als dat bestelprofiel wordt gebruikt.

Sectie Details

• Naam: De naam van het bestelprofiel wordt getoond in de backoffice en op de POS bij het selecteren van het profiel.
  • Code: Unieke code van het bestelprofiel getoond in de backoffice.
  • Doorlopend: Bestelprofiel blijft na selectie altijd actief voor alle bestellingen.
  • Productie-instructie bestelling: heeft invloed op het btw-tarief en de itemprijs van reeds geboekte items in de kassa die nog niet zijn betaald.

Sectie Meenemen

• Meeneem-modus: Selecteer Afhalen of Bezorging om extra instellingen voor dit soort meeneembestellingen te bekijken en beheren.

Instellingen voor meeneemmodus

• Bestelling voltooien: Selecteer wanneer betaalde bestellingen worden afgesloten op de POS. Beschikbare opties zijn:
    • Vertraging bij bezorging of Productiedeadline: Er wordt een tijdsduur op bestelbonnen geprint om de keuken te laten weten wanneer de bestelling klaar moet zijn. Beschikbare opties zijn:
      • Geen bezorgtijd of Uitgeschakeld (er wordt geen tijdstip voor bezorging of afhalen geprint)
      • Geen vertraging bij bezorging of Zo snel mogelijk (als tijdstip voor bezorging of afhalen wordt 'Zo snel mogelijk' geprint)
      • Aangepaste vertraging bij bezorging of Aangepaste deadline (voer een specifiek aantal minuten in voor het tijdstip van bezorging of afhalen)
    • Toevoegen van klant aan bestelling vereist: Spoort medewerkers aan een klant aan de bestelling toe te voegen op de POS om verder te kunnen gaan.
    • Bezorgingscode op kassabon tonen: Voegt een bezorgingscode toe aan alle kassabonnen, die kan worden gebruikt om de bestelling te verifiëren en bevestigen.
    • Een proforma-rekening printen wanneer de bestelling wordt aangemaakt: Er wordt een proforma-rekening geprint wanneer de bestelling wordt aangemaakt die kan worden gebruikt tijdens het bereidingsproces.
    • Een proforma-rekening printen wanneer de bestelling klaar is: Er wordt een proforma-rekening geprint wanneer de bestelling klaar is om te garanderen dat deze volledig bereid is en gereed om te worden afgehaald of bezorgd.
    • Printen van kassabonnen voor online bestellingen uitschakelen: Om minder papierafval te genereren, wordt er niet automatisch een kassabon geprint voor online geplaatste bestellingen.
    • Geluid afspelen wanneer je een online bestelling ontvangt: Activeert een audiomelding op de POS om medewerkers erop te wijzen dat er een nieuwe online bestelling is binnengekomen.

Sectie QR-code

• QR-code inschakelen: Genereert een QR-code die op de POS kan worden ingescand om het bestelprofiel toe te passen. Nadat je deze instelling hebt ingeschakeld, kun je de QR-code exporteren, een nieuwe code genereren met Opnieuw genereren of een bestaande code bewerken.

Sectie Servicekosten en fooien

• Servicekosten: Selecteer een bestaand servicekosten-item om automatisch een vast percentage van de bestelling toe te voegen aan het totaal voor servicekosten. Je kunt ook nieuwe servicekosten aanmaken: Klik op Algemene servicekosten aanmaken, stel het prijstype in op Prijs als percentage en vul de andere itemdetails in.
  • Automatische fooi: Voer een vast percentage van het totaalbedrag van de bestelling in dat automatisch in rekening moet worden gebracht als fooi.
  • Op knoppen voor snelle betaling toepassen: Een fooi toepassen als knoppen voor snelle betaling worden gebruikt.

Sectie Schema

Stel een schema in voor wanneer het bestelprofiel automatisch wordt toegepast op bestellingen op de POS.

1. Klik op Schema toevoegen om een schema aan te maken.
  2. Selecteer in de kolom Dagen een specifieke dag of Elke dag.
  3. Voer een begin- en eindtijd in voor dat deel van het schema.
  4. (Optioneel) Zet een vinkje in het selectievakje voor Directe verkoop en/of Bestellen aan tafel om het bestelprofiel toe te passen op die bestellingstypes.
  5. (Optioneel) Schakel de instelling Geactiveerd in om het schema onmiddellijk in te schakelen op de POS of schakel dit uit om de instelling in de toekomst toe te passen.
  6. (Optioneel) Klik om extra onderdelen aan het schema toe te voegen op Toevoegen en herhaal de stappen 2-5.
  7. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.