POS-gebruikers importeren en exporteren

Met het importeren van POS-gebruikers kun je meerdere gebruikersaccounts tegelijk aanmaken of bewerken. Je kunt ook een lijst van je huidige POS-gebruikers exporteren om snel te bekijken wie toegang heeft tot de POS en de instellingen.

POS-gebruikers importeren

Gebruikers importeren uit een bestand is een snelle manier om meerdere POS-gebruikers tegelijk toe te voegen of te bewerken. Om gebruikers te importeren moet je een CSV-bestand uploaden dat overeenkomt met ons gebruikersimportsjabloon.

Je te importeren bestand voorbereiden

Je kunt een sjabloon genereren door reeds bestaande gebruikers in de POS-gebruikerslijst te exporteren via de exportfunctie.

Als je je document uploadt, moet het bestand een CSV-indeling hebben en overeenkomen met het sjabloon voor de exportfunctie.

Belangrijk: Zodra gebruikers geïmporteerd zijn, kunnen ze niet worden verwijderd. Als een gebruikersprofiel per ongeluk is aangemaakt, moet het worden gedeactiveerd of bewerkt.

Gebruikers importeren en bewerken via de importwizard

Met de importwizard kun je meerdere gebruikers tegelijk toevoegen of bewerken.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikers.
  3. Selecteer Importeren.
  4. Klik op de knop Bladeren.
  5. Selecteer het juiste bestand op je computer.
  6. Selecteer de gebruikersinstellingen die via deze importactie bewerkt of aangemaakt moeten worden.
    1. Als de eerste rij van je importbestand geen kolomnamen bevat, deselecteer dan de eerste schuifregelaar De eerste regel bevat de kolomnamen.
    2. Bevestig de kolommen in je bestand. Standaard worden alle kolommen geactiveerd. Als de CSV-tabel bepaalde kolommen bevat die niet geïmporteerd moeten worden, dan kun je die hier uitschakelen.
      Afbeelding met het tabblad 'Kolommen selecteren' van de importwizard.
  7. Wijs de gebruikersinstellingen toe die bewerkt of aangemaakt moeten worden via deze import. Standaard is de schuifregelaar De eerste regel bevat de kolomnamen ingeschakeld.
    1. Als de eerste rij van je importbestand de kolomnamen bevat, kun je klikken op Kolommen met identieke namen toewijzen of handmatig kolommen toewijzen via het vervolgkeuzemenu. Je kunt elke kolom afzonderlijk toewijzen aan de bijbehorende naam. Na toewijzing verandert de naam van de eerste regel van grijs in zwart.
    2. Als de eerste rij van je importbestand geen kolomnamen bevat, deselecteer dan het eerste schuifregelaar De eerste regel bevat de kolomnamen. Je moet de kolommen handmatig toewijzen via het vervolgkeuzemenu. Je kunt elke kolom afzonderlijk aan de bijbehorende naam toewijzen. Na toewijzing verandert de naam van de eerste regel van grijs in zwart.
    3. Als je importbestand kolommen bevat die je niet nodig hebt, kun je deze kolommen verbergen door op het oogpictogram te klikken. Als je dit ongedaan wilt maken, volg je stap 7 om de kolommen weer te tonen.
    4. Zodra de kolommen van je importbestand zijn toegewezen, wordt er een banner weergegeven waarin staat dat je door kunt gaan naar de volgende stap. Selecteer Doorgaan naar de volgende stap.
      Afbeelding met het tabblad "Kolommen toewijzen" van de importwizard.
  8. Bevestig op het tabblad Aanvullende parameters welke extra wijzigingen de import kan aanbrengen in je gebruikersinstellingen, indien van toepassing.
    1. Om te bevestigen of de import gebruikers kan toevoegen aan POS-configuraties, selecteer je Gebruikers automatisch aan de POS-configuraties toevoegen.
    2. Als een gebruiker ontbreekt in het importbestand, kun je zijn account automatisch laten deactiveren door Alle ontbrekende gebruikers deactiveren te selecteren.
    3. Als je wijzigingen wilt aanbrengen in alle gebruikers op alle bedrijfslocaties, selecteer je Gebruikers op alle bedrijfslocaties bijwerken, niet alleen op de huidige.
    4. Om je import te testen zonder wijzigingen aan te brengen in gebruikersprofielen, selecteer je Testen.
    5. Selecteer Doorgaan om je instellingen op te slaan.
      Afbeelding met het tabblad "Aanvullende parameters" van de importwizard.
  9. Controleer en voltooi je import. Je bestand is nu voorbereid en klaar om geïmporteerd te worden. Klik op Indiening bevestigen om de importwizard te voltooien.
    Afbeelding met het tabblad "Bevestiging" van de importwizard.

De wijzigingen die je in de importwizard hebt aangebracht, worden nu doorgevoerd in de gebruikersaccounts.

POS-gebruikers exporteren

Met de functie "POS-gebruikers exporteren" kun je personeelsdocumentatie buiten de backoffice opslaan en printen. Je kunt je gegevens exporteren naar een bestand met een pdf-, csv- of xls-indeling.

Opmerking: als je je gebruikersgegevens exporteert om te gebruiken als sjabloon voor de importeerfunctie, selecteer dan .csv als bestandstype.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Gebruikers > POS-gebruikers.
  3. Klik op Exporteren.
  4. Selecteer het bestandstype voor de export.
    Afbeelding met de landingspagina voor POS-gebruikers in de Lightspeed-backoffice. De knop "Exporteren" is geselecteerd.

Wat nu?

POS-gebruikers beheren

Meer informatie over het bewerken en wijzigen van gebruikersaccounts.

Meer informatie

POS-gebruikers trainen

Meer informatie over de trainingmodus en nieuwe gebruikers leren hoe ze door de POS moeten navigeren.