Over menubeheer

Menubeheer in de Lightspeed Restaurant-backoffice is de hub waar je je items, omzetgroepen, productie-instructies, menu's en prijslijsten beheert. Het belangrijkste is dat je vanuit Menubeheer nieuwe items kunt toevoegen, bestaande items kunt bewerken en verouderde of overbodige items kunt verwijderen.

Menubeheerlijst

Artikelen over Menubeheer

Deze sectie bevat een lijst met artikelen over de categorieën in Menubeheer. Elke categorie heeft een beschrijving; klik op de links voor meer diepgaande informatie.

• Omzetgroepen: Omzetgroepen zijn verplichte categorieën die worden gebruikt om items te organiseren met gedeelde instellingen: belastingprofiel, omzet-ID, statistiekgroep en productiecentra. Met een omzetgroep Alcohol kan een restaurant bijvoorbeeld toewijzen dat inkomende alcoholische dranken altijd aan de bar worden geprint en dezelfde belastingkenmerken (btw) bevatten.
  • Items: Items verwijzen gewoonlijk naar standaard voedselproducten en dranken die aan een bestelling kunnen worden toegevoegd. Er zijn vier Types items: individuele items, combo's, groepen en sub-items. Voor precieze beschrijvingen van deze types ga je naar artikel Over items.
  • Combo's: Met combo's kun je items groeperen voor een vaste prijs. Klanten kunnen kiezen uit een vooraf ingestelde groep items of een lijst met items die van toepassing zijn. Je kunt bijvoorbeeld een combo maken met een drankje en een broodje, waarbij de klant kan kiezen welk drankje en welk broodje. Je kunt ook een combo maken die alleen bepaalde items bevat, bijvoorbeeld een hamburger en milkshake, maar waarbij klanten de gewenste grootte kunnen kiezen.
  • Aanpassingen: Lightspeed biedt twee soorten aanpassingen: Productie-instructies en Sub-items. Productie-instructies bevatten bereidingsinformatie voor menu-items. Je kunt bijvoorbeeld een productie-instructie maken om bereidingsniveaus op te geven voor een hoofdgerecht, zoals biefstuk: rare, medium rare, doorbakken, enz. Sub-items, zoals dressings voor een salade, kunnen op dezelfde manier worden aangemaakt. Productie-instructies en sub-items kunnen worden toegevoegd via instructieknoppen op menu's of direct aan items worden toegewezen vanuit de backoffice.
  • Menu's: Menu's bepalen welke items beschikbaar zijn om te bestellen op de POS. Met meerdere menu's kun je specifieke menu's toewijzen aan bepaalde POS-apparaten (zoals een drankenmenu voor het barapparaat) of aparte menu's instellen voor verschillende etenstijden of locaties, die vervolgens kunnen worden gedeeld door je meerdere locaties.
  • Prijslijsten: Met prijslijsten kun je vooraf ingestelde prijsschema's maken, die je vervolgens kunt toepassen op menu-items op basis van de locatie van het restaurant en het rekeningprofiel. Als je bijvoorbeeld 10 locaties hebt in vijf steden met verschillende prijzen in elke stad, kun je vijf prijslijsten instellen om de juiste prijzen toe te passen in elke locatie. Een ander voorbeeld: voor je dagelijkse drankspecials kun je een rekeningprofiel genaamd Happy hour koppelen aan een extra prijslijst om die prijs automatisch toe te passen op een gepland tijdstip. Opmerking: prijslijsten zijn een optionele functie en zijn niet geschikt voor alle restaurants.

Veelgestelde vragen over Menubeheer

We hebben een lijst samengesteld met veelgestelde vragen over Menubeheer, zodat je snel de antwoorden kunt vinden waar je naar op zoek bent.

• Om een omzetgroep toe te voegen, te bewerken of te verwijderen, log je in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens en selecteer jeMenubeheer > Omzetgroepen. Bekijk voor meer informatie de artikelen Omzetgroepen toevoegen en Omzetgroepen bewerken en verwijderen.

• De instellingen voor elke omzetgroep zijn van toepassing op alle items in de groep, tenzij je de instellingen voor het item zelf wijzigt. Om dit te doen log je in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens en selecteer je Menubeheer > Items. Klik op het item dat je wilt bewerken. Bekijk voor meer informatie het artikel Items bewerken.

• Het belangrijkste verschil tussen omzetgroepen en statistiekgroepen is dat statistiekgroepen niet gekoppeld zijn aan belastingen. Hierdoor heb je meer flexibiliteit bij het groeperen van items. Bekijk voor meer informatie het artikel Inzicht in statistiekgroepen.

• Ja, je kunt de itemtabel aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Om dit te doen log je in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens en selecteer je Menubeheer > Items. Klik op Tabel bewerken. Bekijk voor meer informatie het artikel De itemtabel gebruiken.

• Ja, je kunt meerdere items tegelijk toevoegen. Om dit te doen log je in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens en selecteer je Menubeheer > Items. Klik op Aanmaken > Meerdere items. Bekijk voor meer informatie het artikel Items aanmaken en bewerken.

• Nee, prijslijsten zijn een optionele functie. We raden het gebruik van prijslijsten alleen aan als je bedrijf meerdere locaties heeft, items deelt tussen die locaties en een complexe prijsstructuur vereist. Bekijk voor meer informatie het artikel Over prijslijsten.