Vloerplannen en tafels toevoegen

Vloerplannen kunnen worden gebruikt om de lay-out van het restaurant weer te geven of om tafels in te delen in verschillende omgevingen voor gebruiksgemak (bijv. snelleservicerestaurant met meenemen en hier opeten).
Vloerplannen zijn essentieel voor bedrijven met bediening aan tafel, omdat ze worden gebruikt voor bestellingen en rekeningen en ook voor placering. Stel in de backoffice een aantal zitplaatsen in voor elke tafel om in de POS per zitplaats rekeningen te splitten.

Bekijk de volgende onderdelen voor meer informatie over het toevoegen van vloerplannen:

• Vloerplannen toevoegen: voeg vloerplannen toe met een of meerdere tafels met dezelfde instellingen voor alle tafels per vloerplan.
  • Tafels toevoegen: zodra een vloerplan is aangemaakt, voeg je tafels toe die worden gebruikt voor bestellingen en rekeningen.

Vloerplannen toevoegen

Voeg vloerplannen toe met een of meerdere tafels met dezelfde instellingen voor alle tafels per vloerplan. Als er meerdere vloerplannen zijn, moeten deze verschillende namen hebben.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Configuratie > Instellingen > Vloerplannen.
  3. Klik op Toevoegen.
  4. Voer de naam van het vloerplan in. De naam moet uniek zijn voor alle vloerplannen.
  5. Klik op Opslaan om het nieuwe vloerplan aan te maken.
  6. Klik op het tabblad Instellingen en voer de vloerplan- en printerinstellingen in.
  7. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  8. Als je tafels aan het vloerplan wilt toevoegen, volg je de instructies in de sectie Tafels toevoegen.
  9. Navigeer op de POS naar Instellingen > Controlecentrum en klik op Opnieuw laden om de wijzigingen zichtbaar te maken.

Vloerplan- en printerinstellingen

Naam instelling Beschrijving
Vloerplaninstellingen
Naam vloerplan bewerken De naam van het vloerplan zoals weergegeven in de backoffice en op de POS.
Rekeningprofiel selecteren Door een rekeningprofiel aan een tafel toe te wijzen, nemen alle bestellingen die uit de tafel worden gehaald de instellingen uit het rekeningprofiel over. Alle rekeningprofielen die zijn aangemaakt in Configuratie > Instellingen > Rekeningprofielen zijn beschikbaar.
Couvertaantal opvragen Indien geactiveerd, wordt de POS-gebruiker gevraagd het aantal bezette zitplaatsen in te voeren voor elke tafel die op de POS wordt geopend.
Afbeelding vloerplan toevoegen Upload een achtergrondafbeelding die op de POS moet verschijnen. Sleep een afbeelding of klik op Blader door bestanden en kies een afbeelding op je apparaat. De afbeelding moet een JPG of PNG zijn van minder dan 2MB. Als de afmetingen groter zijn dan 900 x 480 pixels, wordt de afbeelding verkleind.
Printerinstellingen
Kassabonprofiel selecteren Kassabonnen die voor tafels in het vloerplan zijn aangemaakt, worden geprint met het geselecteerde printerprofiel. Alle printprofielen die zijn aangemaakt in Configuratie > Printen > Printprofielen zijn beschikbaar.
Notaprofiel selecteren Nota's gemaakt op tafels in het vloerplan worden geprint op de printers met het geselecteerde printerprofiel. Alle printprofielen die zijn aangemaakt in Configuratie > Printen > Printprofielen zijn beschikbaar.

Tafels toevoegen

Maak en beheer bestellingen op de POS met tafels. Stel in de backoffice een aantal zitplaatsen in voor elke tafel, zodat je in de POS rekeningen kunt splitten per zitplaats. Het is belangrijk dat het tafelnummer op alle vloerplannen slechts eenmaal wordt toegewezen.

Ga direct na het toevoegen van een vloerplan verder met stap 4. Volg stappen 1-3 om op een later tijdstip naar de tafelspagina te gaan.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Configuratie > Instellingen > Vloerplannen.
  3. Klik op de vloernaam om tafels toe te voegen.
  4. Klik op Tafel toevoegen en voer de tafelinstellingen in om een tafel aan het vloerplan toe te voegen.Restaurant-BO-Table-settings.png
  5. Plaats de tafel op het vloerplan door deze te slepen en neer te zetten
  6. Klik op de tafel en pas het formaat aan door aan de tafelrand te trekken en te duwen.
  7. (Optioneel) Ga naar Vloerplannen bewerken om tafels te wijzigen, zoals het wijzigen van het tafelnummer.
  8. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  9. Klik op de POS op Opnieuw laden in Instellingen > Controlecentrum om de wijzigingen zichtbaar te maken.

Tafelinstellingen

Naam instelling Beschrijving
Aantal tafels Het aantal tafels dat aan het vloerplan wordt toegevoegd. Het maximumaantal tafels per vloerplan is 150.
Couverts Het aantal zitplaatsen per tafel. Dit is belangrijk voor het splitten van rekeningen op de POS en de rapportage (omzet personeel in de backoffice en ø gemiddelde couverts op de POS).
Tafeltype De tafelvorm (rond of vierkant).
Tafelnummer Uniek tafelnummer voor elke aangemaakte tafel.

Wat nu?

Bewerk vloerplannen en tafels, zoals het wijzigen van de vloernaam en het tafelnummer.