Betalingen en fooien verwerken

Er zijn meerdere manieren om betalingen en fooien te verwerken met de Lightspeed Restaurant (K-Series) POS-app. Je kunt een snel betaalbedrag selecteren in het "Kassascherm", of naar het scherm "Betalingen" navigeren om de rekening te splitten of gedeeltelijke betalingen toe te passen. Hoe je transacties verwerkt hangt ook af van het feit of je in de directeverkoopmodus of de tafelbedieningsmodus zit.

Inzicht in het scherm "Betalingen"

In het scherm "Betalingen" kun je betalingen verwerken, rekeningen splitten en een transactie afronden. Ga naar het scherm "Betalingen" door vanuit het "Kassascherm" op Betalente tikken. Je kunt het scherm "Betalingen" pas openen als de transactie bestelitems bevat. Het scherm "Betalingen" bevat de volgende onderdelen:

• Besteloverzicht: Dit is de linkerkant van het scherm met een overzicht van de rekening. Als je in de directeverkoopmodus bent, toont het besteloverzicht de hele bestelling voor betaling. In de tafelbedieningsmodus kun je de bestelling bekijken en opsplitten naar items, couverts of stoelen.
  • Totaal: Dit is het totaal te betalen bedrag voor de bestelling. Het wordt weergegeven onder het besteloverzicht. Als je in de tafelbedieningsmodus bent en een paar items voor betaling selecteert, zie je de itemselectie naast Totaal geselecteerd.
  • Betaalmethoden: Betaalmethoden worden standaard weergegeven in een kolom waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt ervoor kiezen om Beknopte weergave tonen te activeren zodat alle knoppen voor betaalmethoden tegelijk worden weergegeven. Met betaalmethoden kun je specificeren hoe de bestelling wordt betaald.
  • Betalingsbedrag: Het betalingsbedrag representeert standaard het te betalen bedrag voor de geselecteerde bestelling of bestelitems. Als je gasten in gedeeltelijke bedragen betalen (bijvoorbeeld deels met contant geld en deels met een creditcard), voeg je de betaling toe door "Betalingsbedrag" te selecteren en het gedeeltelijke betalingsbedrag in te voeren in het pop-upvenster.
  • Ontvangen bedrag: Voeg het ontvangen betalingsbedrag toe door op de numerieke waarde naast "Ontvangen bedrag" te tikken. Selecteer een aangepast of automatisch betalingsbedrag. Als het bedrag groter is dan het te betalen bedrag, voegt de POS automatisch het verschil toe als fooi.
  • Fooi toevoegen: Als het ontvangen betalingsbedrag groter is dan het te betalen bedrag, voegt de POS automatisch het verschil toe als fooi. Om te bewerken, tik op de numerieke waarde naast "Fooi toevoegen" en pas het ontvangen fooibedrag dienovereenkomstig aan. Je kunt de fooibedragen ook na betaling aanpassen.
  • Kassabon printen: Schakel deze instelling in als je een kassabon voor de transactie wilt printen.
  • Betalen: Zodra je de juiste betalingsgegevens hebt toegepast, tik op "Betalen" om de transactie uit te voeren.

Nu je vertrouwd bent met het scherm "Betalingen", laten we leren hoe je de verkoop verwerkt in de directeverkoopmodus en de tafelbedieningsmodus:

Betalingen verwerken in directeverkoopmodus

Tijdens het bestellen in de directeverkoopmodus is het doel efficiënt zijn en zoveel mogelijk klanten in korte tijd bedienen. Daarom is de directeverkoopmodus het meest geschikt voor pay-at-order-workflows, die meestal worden gebruikt in cafés, foodtrucks en andere snelbedieningsomgevingen. In deze modus verwerk je de bestelling en de betaling tegelijkertijd. Om het bestelproces nog verder te versnellen, raden wij je aan een knop voor snelle betaling toe te voegen naast je toetsenblok, zodat je een verkoop onmiddellijk kunt afronden zonder naar het scherm "Betalingen" te hoeven navigeren. Je kunt maximaal twee methoden voor snelle betaling kiezen in je backoffice:

• Als je bij de knop voor snelle betaling Contant geld specificeert, betekent dit dat de bestelling wordt afgerond als volledig met contant geld betaald.
  • Als de knop voor snelle betaling is geconfigureerd als Kaartbetaling, wordt het te betalen bedrag automatisch naar je betaalterminal gestuurd voor verwerking (voor geïntegreerde betalingsverwerkers). Houd er rekening mee dat alleen geïntegreerde betaalterminals de snelle Kaartknop kunnen gebruiken. Bij niet-geïntegreerde oplossingen moet je het te betalen bedrag handmatig invoeren op je terminal.

Vanuit de directeverkoopmodus kun je naar het scherm "Betalingen" gaan door te tikken op Betalen onderaan het "Kassascherm". In het scherm "Betalingen" kun je een ander betalingstype selecteren, het ontvangen betalingsbedrag invoeren of een fooi toevoegen voordat je de betaling afrondt. Het is niet mogelijk om in de directeverkoopmodus een rekening te splitten.

Betalingen verwerken in tafelbedieningsmodus

Er zijn verschillende manieren om een rekening af te ronden vanuit de tafelbedieningsmodus. Wanneer je gasten klaar zijn om te betalen, kun je de knop Rekening printen selecteren (onder "Bestellingsoverzicht") om een proforma-rekening voor de bestelling te printen. Dit is een gebruikelijke workflow voor wanneer gasten hun rekening willen bekijken voordat ze betalen of een fooi geven. In de tafelbedieningsmodus kunnen klanten betalen voor de hele tafel of de bestelling splitten op basis van items, stoelen of bedragen.

Volledig betalen

Als een tafel of bestelling alles in één keer betaalt, is de betalingsverwerking hetzelfde als in de directeverkoopmodus. Als je per gang bestelt, kun je de knop "Snel betalen" (bijv. Contant geld) selecteren om de transactie automatisch als contante betaling af te ronden. Je kunt ook de knop Betalen aan de rechterkant van het scherm selecteren om naar het scherm "Betalingen" te gaan voor een gedetailleerdere betalingsverwerking. In het scherm "Betalingen" pas je het betalingstype toe en tik je nogmaals op Betalen om af te ronden.

De rekening splitten op basis van items

Als je klanten alleen voor bepaalde items van de bestelling betalen, geef je de te betalen items aan door op elke bestelregel in het scherm "Betalingen" te tikken. Zodra je de te betalen items van de bestelling hebt gemarkeerd, selecteer je de betaalmethode, het ontvangen bedrag en tik je op Betalen om af te sluiten. Herhaal dit proces totdat de hele rekening is afgerond.

De rekening splitten op basis van couverts

Je klanten kunnen besluiten dat ze de rekening willen delen. Het aantal couverts bepaalt hoe vaak de rekening wordt gesplit. 3 couverts betekent bijvoorbeeld dat de hele rekening in 3 wordt gesplit. Om met couverts te betalen, ga je naar het scherm "Betalingen" en tik je op Couverts boven het kassabonvoorbeeld. Hierdoor wordt de bestelling verdeeld in couverts. Je kunt het aantal keren dat de bestelling wordt verdeeld verhogen of verlagen, en het bedrag wordt automatisch bijgewerkt naast elke regel van het couvert. Om te betalen tik je op een couvert, selecteer je de betaalmethode en het ontvangen bedrag voordat je op Betalen tikt om af te ronden.

De rekening splitten op basis van stoelen

Als een tafel meerdere gasten bevat die individuele items bestellen, plaats dan de bestelling per stoel. Wanneer je dan bij het betalingsproces komt, is het eenvoudig om de rekening te verdelen over elke stoel op de bestelling (opmerking: het is alleen mogelijk om per stoel te betalen als de bestelling per stoel is opgenomen). Om per stoel te betalen:

Zorg ervoor dat je elk bestelitem verwerkt bij de stoel (of gast) waartoe ze behoren. Als je klaar bent voor de betaling, tik je op Betalen om naar het scherm "Betalingen" te gaan. Tik op "Stoelen" boven het kassabonvoorbeeld en selecteer de gewenste stoel voor betaling.

Als je bestelling is gesplit per stoel maar ook gedeelde bestelitems bevat, kun je de gedeelde bestelitems splitten vanuit het scherm "Betalingen". Als de gedeelde items moeten worden gesplit, tik je gewoon op elke orderregel in het scherm "Betalingen" en vervolgens op Splitten. Markeer de gesplitte itemregel samen met de stoel van betaling. Om bijvoorbeeld de rekening voor gast 1 te betalen, tik je op de orderregel naast gast 1, samen met het deel van de gedeelde items waarvoor hij betaalt. Zodra je de te betalen stoelen en items hebt gemarkeerd, selecteer je de betaalmethode, het ontvangen betalingsbedrag en tik je op Betalen. Herhaal dit proces totdat de hele rekening is afgerond.

Het is niet mogelijk om items naar een andere stoel te verplaatsen nadat de bestelitems zijn verzonden. Bijvoorbeeld: je hebt misschien alleen items voor stoel 1 en stoel 2 verzonden, maar in werkelijkheid waren er vier stoelen, en had je geen tijd om de bestelling op te splitsen voordat je hem verzond. In dit scenario kun je geen twee extra stoelen aanmaken vanuit het scherm "Betalingen". Om de bestelling te splitten, moet je de bestelitems markeren en handmatig splitten in plaats van ze naar een andere stoel te verplaatsen.

Houd er rekening mee dat je een rekening niet hoeft af te ronden zodra je het betalingsproces start. Als er gasten overblijven, kun je de rekening altijd afsluiten door linksboven op Annuleren te tikken.

Verwerken van gedeeltelijke betalingen

Zowel in de directeverkoopmodus als in de tafelbedieningsmodus kun je gedeeltelijke betalingen verwerken:

1. Selecteer de knop Betalen om het scherm "Betalingen" te openen.
  2. Selecteer de eerste betaalmethode en tik vervolgens op de optie Betalingsbedrag in de rechterbovenhoek van het scherm "Betalingen". In het pop-upvenster voer je het bedrag in dat je ontvangt.
  3. Vul hetzelfde bedrag in voor het Ontvangen bedrag in geval van betalingen met contant geld.
  4. Zodra je het gedeeltelijke betalingsbedrag hebt toegevoegd, tik je op Betalen.
  5. Je kunt de betaling voltooien door een andere betaalmethode toe te passen of door de bestelling af te breken door linksboven op Annuleren te tikken.

Fooien verwerken

Wanneer fooienbeheer is ingeschakeld vanuit je backoffice, kun je een ontvangen fooibedrag toevoegen tijdens het verwerken van een transactie of nadat de transactie is betaald.

Een fooi toevoegen tijdens het verwerken van betalingen

Als je een fooi hebt ontvangen voordat de transactie is afgesloten, kun je het fooibedrag toevoegen aan je betalingsgegevens. Selecteer hiervoor Betalen in het "Kassascherm" om naar het scherm "Betalingen" te gaan. Selecteer de betaalmethode in het scherm "Betalingen" en tik vervolgens op Fooi toevoegen om het fooibedrag toe te voegen of aan te passen.

Een fooi toevoegen nadat de betaling is verwerkt

Als je al een betaling hebt verwerkt en je je later realiseerde dat er nog een fooi op de rekening stond, kun je een fooi toevoegen vanuit de lijst "Betalingen". Ga naar je Instellingen in de onderste navigatietab en selecteer Betalingen in het pop-outmenu. Dit opent je lijst "Betalingen", die alle afgesloten bestellingen in lijstindeling weergeeft. Tik op de desbetreffende regel voor de bestelling waarvoor je de fooi wilt aanpassen. Selecteer in het pop-upvenster Fooibedrag wijzigen. Je komt in een betalingsvenster waar je het fooibedrag kunt aanpassen met een toetsenbord. Wanneer je het juiste fooibedrag hebt toegevoegd, tik je op Klaar.

Wat nu?

Rekening splitten

Meer informatie over het splitten van rekeningen met Lightspeed POS.

Splitten van rekeningen

Inzicht in het kassabonnenscherm

Meer informatie over kassabonnen en het bewerken van kassabonnen.

Kassabonnen

Aan tafel betalen

Meer informatie over het verwerken van betalingen met de "Aan tafel betalen"-functie.

Aan tafel betalen