De printer uit de Epson TM-m30-serie configureren

De Epson TM-m30, TM-m30II en TM-m30III zijn compacte thermische printers die zijn ontworpen om kassabonnen of productiebonnen te printen op plekken waar geen directe warmtebronnen zijn, zoals in een eetzaal. Deze handleiding behandelt het installeren van de printerhardware, het instellen in de backoffice, het testen en tips voor het oplossen van problemen. Volg deze handleiding om je printer te configureren voor gebruik met Lightspeed Restaurant.

Alle printers uit de TM-m30-serie ondersteunen LAN/ethernet, maar er zijn aparte modellen beschikbaar voor bluetooth-, wifi- en USB-verbindingstypen.

Wat je nodig hebt

Voordat je je printer kunt instellen, heb je de volgende hardware nodig:

Hardware

Epson TM-m30-serie-printer
Papierrol (57 x 40 mm) Papierrol

Verbindingskabels

Stroomkabels worden bij de printer geleverd, maar je moet een extra kabel kopen voor het instellen van een LAN- of USB-printer. Zorg dat je kabel lang genoeg is om van de printer naar je router (voor LAN) of naar je iPad (voor USB) te geraken.

Voor bluetooth- en wifimodellen zijn geen extra kabels vereist. De TM-m30 en TM-m30II moeten echter worden gekocht met een draadloze dongel om verbinding te maken via wifi (de TM-m30III heeft ingebouwde wificonnectiviteit).

Stroomkabel en AC-adapter

Ethernetkabel (apart verkrijgbaar, alleen voor LAN-configuratie) LAN-kabel
USB-A-naar-Lightning- of -USB-C-kabel (apart verkrijgbaar, alleen voor USB-configuratie) Product_2019_1598_05

De printerhardware installeren

Er zijn verschillende belangrijke stappen om je printer uit de Epson TM-m30-serie fysiek klaar te maken voor gebruik. Dit gedeelte leidt je door het kiezen van een installatielocatie, de voedingskabel aansluiten, een papierrol laden en het verbinden van de printer met een apparaat of netwerk.

Een installatielocatie kiezen

Als je beslist waar je de printer neerzet, kies dan eerst een plek uit de buurt van warmtebronnen, zoals grills. Overmatige warmte kan het thermische papier van de printer verkleuren.

De ideale locatie hangt ook af van factoren die te maken hebben met het type verbinding van de printer:

• LAN - Je hebt een ethernetkabel nodig die lang genoeg is om van je router naar de gewenste printerlocatie te geraken. LAN-printers kunnen worden gedeeld door meerdere POS-apparaten. Optimaliseer je netwerk voor de beste resultaten als je een LAN-printer gebruikt.
  • Bluetooth - Plaats je printer op minder dan 10 meter van de iPad waarmee deze verbinding maakt. Fysieke obstakels en andere omstandigheden kunnen het bereik van bluetoothprinters beïnvloeden. Bluetoothprinters maken verbinding met een enkel POS-apparaat. Ze worden niet aanbevolen voor gebruik in de keuken vanwege de kans op draadloze interferentie.
  • USB - Je hebt een USB-kabel nodig die lang genoeg is om van je iPad naar de gewenste printerlocatie te geraken. USB-printers maken verbinding met een enkel POS-apparaat en kunnen niet worden gedeeld.
  • Wifi - Plaats je printer op minder dan 45 meter van je router. Wifiprinters kunnen worden gedeeld door meerdere POS-apparaten. Ze worden niet aanbevolen voor gebruik in de keuken vanwege de kans op draadloze interferentie. Optimaliseer je netwerk voor de beste resultaten als je een wifiprinter gebruikt.

Aansluiten op stroom

De printer aansluiten op een stroombron is de eerste stap bij het installeren van je printer uit de Epson TM-m30-serie. Volg deze instructies om te zorgen dat de printer goed is aangesloten, zodat deze later tijdens de configuratie kan worden ingeschakeld.

1. Steek de stroomkabel in de AC-adapter.

Stroomkabel en AC-adapter aangesloten.

2. Verwijder de onder- en zijkleppen van de printer.

TM-m30II-printer met verwijderde onder- en zijkleppen.

3. Draai de printer ondersteboven en sluit de AC-adapter aan op het ronde stopcontact aan de onderkant van de printer.

TM-m30II-printer met de aangesloten voedingskabel gemarkeerd.

4. Sluit de voedingskabel aan op een stroombron, zoals een stopcontact. Wacht met het inschakelen van de printer tot dit later bij de configuratie wordt aangegeven.
  5. Als je het bluetoothmodel instelt, plaats dan de onder- en zijkleppen terug. Laat anders de kleppen voorlopig achterwege.

Een papierrol laden

Als je de papierrol in de juiste oriëntatie plaatst voor je printer uit de TM-m30 serie, zijn de afdrukken goed. Deze printer gebruikt thermisch kassabonnenpapier, dat reageert op warmte en anders is dan normaal papier.

1. Open de bovenklep van de printer door de hendel aan de rechterkant van je af te duwen en de klep op te tillen.
  2. Plaats de papierrol zodat het uiteinde vanaf de onderkant wordt ingevoerd. Zorg er daarbij voor dat de papierrol strak blijft zitten en niet losdraait.

TM-m30II printer met papier geladen en klep open.

3. Trek het papier aan langs het snijmechanisme aan de voorzijde van de printer.
  4. Druk de klep naar beneden om deze dicht te klikken.

Verbinding maken met een apparaat of netwerk

Of je de printer rechtstreeks met een POS-apparaat of met je netwerk verbindt, hangt af van het model printer uit de Epson TM-m30-serie dat je hebt. In dit gedeelte worden de stappen beschreven voor het verbinding maken met de LAN-, bluetooth-, USB- en wifiversies van deze printer.

• Een LAN-printer verbinden met je router

Een LAN-printer (Local Area Network) sluit je met een ethernetkabel rechtstreeks aan op je router, waardoor je verzekerd bent van een stabiele en betrouwbare netwerkverbinding. Door verbinding te maken met je netwerk kunnen LAN-printers worden gedeeld door meerdere POS-apparaten. Alle modellen uit de TM-m30-serie ondersteunen LAN-connectiviteit.

1. Verwijder de onder- en zijkleppen van de printer.
    2. Sluit de ethernetkabel aan op de achterkant van de printer (linkerpoort) en sluit het andere uiteinde aan op een ethernetpoort van je router.

De printer moet worden aangesloten op dezelfde router die internettoegang biedt voor je POS-apparaat, zodat de printer en de POS zich op hetzelfde netwerk bevinden.

3. Plaats de onder- en zijkleppen terug op de printer.
    4. Schakel de printer in door op de aan/uit-knop te drukken.

Er wordt een statusblad geprint met het IP-adres, MAC-adres (niet afgebeeld) en andere informatie van de printer. Bewaar dit voor later gebruik als je de printer aan de backoffice toevoegt.

The IP Address highlighted

Het MAC-adres en IP-adres van de printer zoeken

Als er geen statusblad werd geprint toen je de printer inschakelde, kun je handmatig een ander statusblad printen om het IP-adres en MAC-adres van je apparaat te achterhalen.

1. Controleer of de printer ingeschakeld is.
    2. Open de bovenklep van de printer door de hendel aan de rechterkant van je af te duwen en de klep op te tillen.
    3. Houd de invoerknop ten minste 3 seconden ingedrukt.
    4. Druk de klep naar beneden om deze dicht te klikken. Vervolgens wordt er een nieuw statusblad geprint.

Het IP-adres 192.168.192.168 geeft aan dat de printer geen IP-adres in je netwerk heeft verkregen. Ga in deze situatie als volgt te werk:

• Controleer of de printer met een ethernetkabel op je router is aangesloten.
    • Zet de printer terug naar de fabrieksinstellingen door deze uit te schakelen, de SW-knop in het gaatje aan de onderkant van de printer ingedrukt te houden en de printer weer in te schakelen.
    • Probeer indien nodig een andere ethernetkabel en routerpoort.
  • Een bluetoothprinter koppelen met je POS-apparaat

Een bluetoothprinter koppelt draadloos met je iPad, wat betekent dat deze wordt gebruikt met een enkel POS-apparaat. Alleen modellen uit de TM-m30-serie die zijn gekocht met bluetooth kunnen op deze manier verbinding maken.

1. Schakel de printer in door op de aan/uit-knop te drukken.
    2. Open op je iPad de Instellingen-app.
    3. Selecteer in de zijbalk Bluetooth en zorg dat Bluetooth is ingeschakeld.

De bluetoothinstelling ingeschakeld in de Instellingen-app op de iPad.

4. Tik op de naam van de printer om er verbinding mee te maken zodra deze verschijnt in de lijst met beschikbare apparaten.
  • Een USB-printer verbinden met je POS-apparaat

Een USB-printer sluit je rechtstreeks aan op je iPad met een Lightning- of USB-C-kabel. Dit betekent dat het wordt gebruikt met een enkel POS-apparaat. Alleen modellen uit de TM-m30-serie die zijn gekocht met USB-ondersteuning kunnen via USB worden verbonden.

1. Verwijder de onder- en zijkleppen van de printer.
    2. Sluit het USB-uiteinde van je Lightning-kabel aan op de achterkant van de printer in de sleuf met de markering iPad 2.1A.
    3. Sluit het Lightning-uiteinde van de kabel aan op je iPad.
    4. Plaats de onder- en zijkleppen terug op de printer.
    5. Schakel de printer in door op de aan/uit-knop te drukken.
  • Een wifiprinter verbinden met je netwerk

Een wifiprinter maakt draadloos verbinding met je netwerk, waardoor deze gedeeld kan worden door meerdere POS-apparaten.

De TM-m30 en TM-m30II moeten worden gekocht met een draadloze dongel om verbinding te maken via wifi, maar de connectiviteit is bij het TM-m30III-wifimodel ingebouwd.

1. Verwijder de onder- en zijkleppen van de printer.
    2. (Alleen TM-m30 en m30II) Controleer of de draadloze dongel die bij de printer is geleverd, is aangesloten op de USB-poort van de printer. Deze dongel geeft de printer zijn wifimogelijkheden.
    3. Plaats de onder- en zijkleppen terug op de printer.
    4. Schakel de printer in door op de aan/uit-knop te drukken.
    5. Download en open op je iPad de Epson TM Utility-app.

De vermelding voor de Epson TM Utility-app in de App Store.

6. Selecteer in de TM Utility-app de Wi-Fi Setup Wizard (Wificonfiguratiewizard).
    7. Volg de aanwijzingen om je printermodel te selecteren en voer de wifinaam (SSID), het beveiligingstype en het wachtwoord in voor het netwerk waarmee je de printer wilt verbinden.

De printer moet worden verbonden met hetzelfde netwerk dat internettoegang biedt voor je POS-apparaat, zodat de printer en de POS zich op hetzelfde netwerk bevinden.

De Epson TM Utility-app met het model TM-m30II geselecteerd.

Je printer toevoegen aan de backoffice

Je moet je printer toevoegen aan de backoffice om deze te kunnen zien en gebruiken met de Lightspeed Restaurant POS-app. In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe je je printer uit de Epson TM-m30-serie configureert in de backoffice, zodat deze klaar is voor gebruik met je POS-apparaten.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Printen > Printers.
  3. Selecteer Printer toevoegen.

De pagina "Printers" in de backoffice met de knop "Nieuwe toevoegen" gemarkeerd.

4. Geef de printer een naam (wij raden aan deze te vernoemen naar de functie of locatie, bijvoorbeeld Kassabonprinter of Barprinter).
  5. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Stuurprogramma Epson M-30 LAN/WiFi, Epson M-30 Bluetooth of Epson TM-m30II-NT USB, afhankelijk van het verbindingstype van je model.

De pagina "Nieuwe printer" in de backoffice met het model TM-m30II geselecteerd.

6. Voer voor LAN- en wifimodellen het Hardware-adres (MAC-adres) of IP-adres van de printer in. Deze gegevens zijn niet nodig voor bluetooth- of USB-modellen.
    • Het hardware-/MAC-adres wijzigt nooit, dus het is de meest betrouwbare manier om de printer toe te voegen.
    • Als je in plaats daarvan een IP-adres invoert, maak dan een DHCP-reservering aan of stel een statisch IP-adres in om te zorgen dat de printer altijd hetzelfde adres krijgt toegewezen.
    • Statisch IP-adres instellen op Epson-printers

• Sluit je iPad of computer aan op hetzelfde netwerk als je printer.
      • Open een webbrowser op je draadloze apparaat.
      • Voer in de URL het IP-adres van je printer in met /webconfig aan het eind. Als het IP-adres dat wordt afgedrukt bijvoorbeeld 123.456.0.789 is, voer je http://123.456.0.789/webconfig in.
      • Log in door "epson" in te vullen voor zowel gebruikersnaam en wachtwoord.
      • Selecteer TCP/IP.
      • Klik onder IP-adres ophalen op Manual (Handmatig).
      • Voer het IP-adres van de printer in het veld IP-adres in.
      • Klik op Indienen.
      • Klik op de volgende pagina op Reset (Resetten).
  7. Klik op Opslaan om af te ronden
  8. Nadat je de printer hebt toegevoegd, stel je printprofielen en productiecentra in om te configureren welke POS-apparaten en/of items kassabonnen of productiebonnen naar de printer kunnen sturen.

Een testrekening printen

Nadat je de bovenstaande stappen hebt voltooid, log je in op de Lightspeed Restaurant-app, laad je je configuratie opnieuw en print je een testrekening om er zeker van te zijn dat je printer is aangesloten.

1. Tik in de rechteronderhoek van het scherm in de Restaurant POS-app op de stippen om het menu Status te openen.
  2. Tik op het herlaadpictogram om het apparaat te synchroniseren met de laatste backoffice-configuratie.
  3. Selecteer in het hoofdscherm je gebruikersprofiel.
  4. Tik op Instellingen in het navigatiemenu.
  5. Selecteer Printerbeheer.
  6. Tik op de nieuw ingestelde printer om een printtest uit te voeren.
    De printer testen via de app

Zodra je een testrekening hebt geprint, ben je klaar om je Epson TM-m30-printer te gebruiken voor het printen van productiebonnen en kassabonnen vanaf je Restaurant POS-apparaten.

Een volledig ingestelde TM-m30II met een geprinte kassabon.

Probleemoplossing

• Het ledscherm van de Epson TM-m30II heeft drie lampjes: aan/uit, fout en papier. Elk lampje geeft status- of foutinformatie aan. In de onderstaande tabellen zie je een aantal van de meest voorkomende patronen van de lampjes, hun betekenis en hoe je ze kunt oplossen. Als jouw foutlampjespatroon hieronder niet wordt vermeld, raadpleeg dan de Epson TM-m30II-installatiehandleiding voor meer informatie.Tabel met codes van printerlampjes, hun betekenis en stappen voor probleemoplossing.

Wat nu?

Kassabonsjablonen bewerken

Ga naar Kassabonsjablonen toevoegen en bewerken om te leren hoe je de lay-out van je kassabonnen en productiebonnen kunt aanpassen.

Meer informatie

Printprofielen beheren

Stel je keukenprinter in om productiebonnen te printen door deze toe te wijzen aan je keukenprintprofiel.