Lightspeed Payments configureren

Lightspeed Payments is de eenvoudigste manier om je betalingsverwerking met Lightspeed Restaurant K-Series te integreren en om creditcard- en pinpasbetalingen in je restaurant te accepteren. Omdat Lightspeed Payments onderdeel is van Lightspeed Restaurant, kun je in één overkoepelende Lightspeed-omgeving je bedrijf runnen en je transacties beheren.

Als je je nog niet voor Lightspeed Payments hebt aangemeld, kun je meer informatie opvragen bij ons verkoopteam.

Aan de slag met Lightspeed Payments

Zodra je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een e-mail met de volgende stappen. Naast de communicatie vanuit Lightspeed kun je ook een e-mail verwachten van onze partner, Viking Cloud. Deze e-mail van Viking Cloud biedt je de optie om samen met ons (via Viking Cloud) PCI-naleving te garanderen. Dit is geheel gratis voor alle Lightspeed Payments-gebruikers.

Lightspeed Payments personaliseren

Een van de voordelen van Lightspeed Payments is dat Lightspeed de meeste gateway-configuraties voor je in orde maakt, zodat je je niet hoeft te bekommeren over de koppeling tussen je Lightspeed-account en Lightspeed Payments. Zodra je bent goedgekeurd voor Lightspeed Payments en Lightspeed Payments aan je account is toegevoegd, kun je de instellingen naar voorkeur aanpassen.

Je kunt de instellingen als volgt bekijken en bewerken:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Instellingen > Betaalmethoden.
  3. Zoek de Lightspeed Payments-betaalmethode en klik op Bewerken.
    De afbeelding toont de Betaalmethoden-pagina in Lightspeed Restaurant. De betalingsmethode met de naam "LS PAY" is gemarkeerd.
  4. Voer de gewenste wijzigingen in.
  5. Klik op Opslaan.
    De afbeelding toont de detailpagina voor de LS PAY-betaalmethode. De details die weergegeven worden op deze pagina zijn: het type betaalmethode, de naam van de betaalmethode, de referentie boekhouding en het type autorisatie. Daaronder zie je de instellingen die beschikbaar zijn voor deze betaalmethode.

Inzicht in betalingsinstellingen

Betalingsautorisatie en vastleggingsopties

Deze bepalen wanneer de betaling wordt vastgelegd.

• Bij verkoop: Kaartbetalingen worden direct geautoriseerd en vastgelegd.
  • Pre-autorisatie (alleen voor VS, VK en AU): Betalingen worden direct geautoriseerd, maar worden pas de volgende ochtend om 05.29 uur (lokale tijd) vastgelegd.

Je POS-apparaat moet op die tijd online zijn en verbinding hebben met het internet om de vastlegging te laten slagen. Als het niet is gelukt om het op dat moment vast te leggen, dan zal de vastlegging acht dagen na de eerste poging automatisch worden voltooid.

Algemene instellingen

Zie de volgende tabel voor beschrijvingen en definities van de verschillende instellingen.

• Personeelsrapporten: Met deze optie kun je deze betaalmethode in personeelsrapporten opnemen.
  • Fooien: Schakel dit in als je wilt dat klanten een fooi kunnen toevoegen bij het betalen van hun bestelling.
  • Percentage fooi dat afgetrokken wordt: Deze instelling kan worden gebruikt voor kaarttoeslagen. Het ingevoerde percentage wordt afgetrokken van de factuur.
  • Kassalade: Wanneer deze optie is geselecteerd, wordt de kassalade geopend wanneer dit betalingstype wordt geselecteerd.
  • Wisselgeld: Wanneer je dit inschakelt, wordt deze betaalmethode in kassatellingen opgenomen.
  • Bevestigingsstoring: Wanneer een kaart door een transmissiefout tweemaal wordt belast, krijgt de klant het te veel betaalde bedrag terug.
  • Barrekeningen (alleen in de VS): Wanneer je een barrekening opent, kun je een pre-autorisatie uitvoeren op de creditcard of pinpas van een klant om hun bankrekening te verifiëren en een minimumbedrag te reserveren door de kaart in een geïntegreerde betaalterminal te steken.
    Opmerking: barrekeningen zijn alleen beschikbaar wanneer je de autorisatiemethode "Bij verkoop" gebruikt voor de betaling.
  • Betalings-QR-code: Indien deze optie is ingeschakeld, wordt een QR-code gegenereerd om transacties met deze betaalmethode te initiëren, ook als deze niet op de POS zelf is ingeschakeld.
  • Toeslagen activeren (alleen in bepaalde regio's): Deze optie maakt toeslagen met Lightspeed Payments mogelijk.
    Opmerking: Toeslagen zijn alleen beschikbaar wanneer er gebruik wordt gemaakt van de At Sale-betalingsautorisatiemethode.

POS-configuratieopties aanpassen met Lightspeed Payments

POS-configuraties zijn een verzameling instellingen die worden bediend vanuit de backoffice en worden toegepast op je POS-apparaten. Deze configuraties zorgen ervoor dat de Lightspeed Restaurant-app toegang heeft tot een specifieke groep instellingen die naar behoefte aangepast en bewerkt kunnen worden.
Image shows the POS Configurations details page in Lightspeed Restaurant. The Payment Method titled LS PAY has been highlighted. The top tile, named Payment Methods, shows the accepted payment methods used with this POS configuration. The bottom tile is labeled 'Payment Options' and includes options for refunds, change calculation, and receipts.

De optionele instellingen voor Lightspeed Payments kunnen worden bewerkt om fooien in te schakelen of om te wijzigen hoe je handtekeningen aanvaardt.

Fooien inschakelen

Je kunt fooien als volgt op de terminal inschakelen:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Configuraties.
  3. Klik op de naam van de POS-configuratie die aan Lightspeed Payments is gekoppeld.
  4. Navigeer naar het gedeelte met de titel Fooi.
  5. Voer de gewenste wijzigingen in.
  6. Klik op Opslaan.

Fooi-instellingen begrijpen

Je kunt er in de POS-configuratie voor kiezen om fooien aan te nemen tijdens de betaling of nadat de betaling is ontvangen.

• Schakel fooi geven in op terminal, indien ondersteund: Deze optie stuurt de fooienmelding direct door naar de betaalterminal in plaats van de POS.
  • Sta fooi geven bij betaling toe: De POS of terminal geeft het inkoopbedrag weer samen met de geconfigureerde opties voor fooien en wacht op de reactie van de klant. De terminal vraagt de klant daarna om hun kaart te gebruiken om de betaling te voltooien.
  • Fooi wordt verstrekt na betaling: De POS of terminal geeft het inkoopbedrag weer en vraagt de klant om hun kaart te gebruiken voor de betaling. Zodra de kaart is ingevoerd, tegen de terminal is gehouden of is geswipet zullen de geconfigureerde fooienopties op het scherm worden getoond.

Je moet Sta fooi geven bij betaling toe of Fooien worden verstrekt na de betaling selecteren. Als beide opties zijn geselecteerd kun je geen fooien toevoegen aan de bestelling.

De fooienpercentages worden standaard ingesteld op 15%, 18%, 20% en "aangepast bedrag". Wijzig deze instelling:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Financiële diensten > instellingen.
    De afbeelding toont het tabblad "Instellingen" op de "Financiële diensten"-pagina. Het tabblad "Instellingen" is gemarkeerd.
  3. Navigeer naar Terminalinstellingen.
  4. Configureer je gewenste instellingen in het deel Fooien.
    De afbeelding toont het tabblad "Instellingen" op de "Financiële diensten"-pagina. Het deel "Fooien" is gemarkeerd. De fooieninstellingen op de terminal maken het geven van fooien via de terminal en het aanmaken van aangepaste fooien mogelijk.
  5. Klik op Opslaan.

Handtekeningen configureren in Lightspeed Payments

Handtekeningen kun je rechtstreeks op de betaalterminal vastleggen:

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Configuraties.
  3. Klik op de naam van de POS-configuratie die aan Lightspeed Payments is gekoppeld.
  4. Vink het selectievakje Leg handtekening vast op terminal, indien ondersteund aan.
  5. Klik op Opslaan.

Je klanten kunnen nu op het scherm van de betaalterminal een handtekening zetten tijdens het betalen van de bestelling.

Configureer de kassabonopties voor Lightspeed Payments op de betaalterminal.

Sommige betaalterminals, zoals de Verifone V400m en Castles S1F2 hebben ingebouwde printers. Deze terminals printen standaard een kassabon voor de ondernemer en een klantenbon. Neem contact op met Lightspeed Support om de kassabonopties voor de terminal uit te schakelen of te configureren.

Je hardware configureren

Zodra je je Lightspeed Payments-account hebt geconfigureerd en de betalingshardware hebt ontvangen, kun je de terminal gaan configureren.

De volgende terminals zijn compatibel met Lightspeed Payments:

Het is belangrijk dat je alleen de door Lightspeed aan jou geleverde terminal gebruikt, aangezien een van een derde verkregen terminal mogelijk niet correct is geconfigureerd voor je account en een veiligheidsrisico kan vormen.

Instellingsupdates naar je terminal sturen

Als je betaalterminals al aan je account zijn gekoppeld, is een handmatige update van je betaalterminal verplicht nadat je de instellingen van Lightspeed Payments wijzigt.

• Verifone e285, V400, en P400+

1. Druk op toets 9, gevolgd door de groene cirkeltoets op het numerieke toetsenbord van de terminal.
    2. Voer de volgende PIN in: 5773.
    3. Tik op het aanraakscherm op Config.
    4. Tik op Update.
    5. De terminal zal automatisch opnieuw opstarten en zijn instellingen bijwerken. Dit proces kan enkele minuten duren.
  • Castles S1F2

1. Druk op het touchscreen van de terminal op Instellingen (Settings).
    2. Tik op Config en voer de volgende PIN in: 5773.
    3. Tik op Update.
    4. De terminal zal automatisch opnieuw opstarten en zijn instellingen bijwerken. Dit proces kan enkele minuten duren.

Wat nu?

Veelgestelde vragen over Lightspeed Payments

Lees onze lijst met veelgestelde vragen over Lightspeed Payments.

Meer informatie

Betaald krijgen met Lightspeed Payments

Meer informatie over hoe transacties worden verzonden naar Lightspeed Payments en wat er wordt gestort.