Het Order Display Screen configureren

Het configureren van het Lightspeed Order Display Screen (ODS) bestaat uit meerdere fasen. Je moet hierbij onder andere stappen doorlopen op de Apple TV die je gaat gebruiken en in de backoffice, en contact opnemen met Lightspeed Support om de configuratie te voltooien. Voor Lightspeed ODS heb je een Apple TV (4e generatie of nieuwer) met tvOS 14.5 of later en een HDMI-kabel nodig om deze op een televisie of monitor aan te sluiten.

Belangrijk: Het Lightspeed Order Display Screen is beschikbaar als een betaalde add-on bij je bestaande Lightspeed Restaurant-abonnement. Om het Lightspeed ODS aan je abonnement toe te voegen, neem je contact op met Lightspeed Support en volg je de aanwijzingen in het laatste deel van dit artikel.

Inhoudsopgave:

De netwerkinstellingen van Apple TV configureren

Configureer de netwerkinstellingen door een vast IP-adres in te stellen voor de Apple TV die je met het Lightspeed ODS wil gebruiken, zodat het ODS kan communiceren met POS-apparaten die op hetzelfde lokale netwerk zijn aangesloten.

Opmerking: Voordat je verdergaat, moet je ervoor zorgen dat de Apple TV fysiek met een ethernet-kabel of draadloos via wifi met hetzelfde lokale netwerk is verbonden dat door de POS-apparaten in het restaurant wordt gebruikt. Ga voor hulp bij de configuratie van een nieuwe Apple TV naar dit hulpartikel van Apple Support.

1. Open de app Instellingen op de Apple TV.
  2. Selecteer Netwerk.
  3. Noteer het MAC-adres voor wifi of ethernet-adres dat onder Status wordt vermeld. Dit heb je straks nodig bij stap 10.
  4. Selecteer onder Verbinding Wifi of Ethernet, afhankelijk van het type netwerkverbinding.
  5. Klik op de naam van het netwerk als je via wifi bent verbonden. Bij gebruik van een ethernet-kabel kun je deze stap overslaan.
  6. Selecteer Configureer IP.
  7. Klik op Handmatig.
  8. Noteer het vermelde IP-adres van de Apple TV en klik op Gereed.
    Dit IP-adres heb je verderop in het configuratieproces nodig om de Apple TV aan een rekeningprofiel te koppelen. Het rekeningprofiel bepaalt welke bestellingen op de ODS verschijnen.
  9. Klik op Gereed op de volgende drie schermen om het standaard subnetmasker, het IP-adres van de router en het DNS-adres te accepteren.
  10. Ga op een computer naar de beheerpagina van je router en maak een DHCP-reservering aan met het MAC- of ethernet-adres van de Apple TV (stap 3) en het IP-adres (stap 8). Raadpleeg de handleiding of supportpagina van de router als je hierbij hulp nodig hebt.
    Opmerking: Door deze stap uit te voeren voorkom je dat het IP-adres van de Apple TV aan een ander apparaat wordt toegewezen wanneer de Apple TV de verbinding met het netwerk verbreekt. Als dit gebeurt, kan de Apple TV niet opnieuw verbinding maken met het netwerk.
  11. Volg de stappen onder De Lightspeed ODS-app downloaden om door te gaan met de configuratie van het ODS.

De Lightspeed ODS-app downloaden

De Lightspeed ODS-app draait op de Apple TV en geeft de bestellingen weer die werknemers op POS-apparaten verwerken. Nadat je de netwerkinstellingen van de Apple TV hebt geconfigureerd, download en installeer je de Lightspeed ODS-app op de Apple TV.

1. Open de App Store op de Apple TV.
  2. Selecteer het vergrootglaspictogram en zoek naar Lightspeed.
  3. Klik op de Lightspeed ODS-app.
  4. Klik op Download om de Lightspeed ODS-app te downloaden.
  5. Klik nogmaals op Download om te verifiëren.
  6. Volg indien nodig de aanwijzingen om de download te bevestigen met een ander Apple-apparaat of door het wachtwoord in te voeren voor de Apple ID die op de Apple TV wordt gebruikt.
  7. Ga verder met de configuratie van het ODS door de stappen onder Een ODS-accountprofiel configureren te volgen.

Een ODS-accountprofiel configureren

Bestellingen verschijnen alleen op het Order Display Screen wanneer een specifiek rekeningprofiel is toegepast op die bestellingen in de Lightspeed Restaurant-app. Maak in de backoffice een nieuw rekeningprofiel aan of wijzig een bestaand profiel om met het ODS te gebruiken.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Instellingen > Rekeningprofielen.
  3. Selecteer Een rekeningprofiel toevoegen om een nieuw rekeningprofiel aan te maken, of klik op Bewerken naast een bestaand profiel om het te wijzigen.
  4. Selecteer Afhalen in het vervolgkeuzemenu Meeneem-modus.
  5. Selecteer Voltooien na levering of Handmatig voltooien in POS in het vervolgkeuzemenu Voltooiing bestelling.
    • Voltooien na levering: bestellingen met dit rekeningprofiel worden automatisch voltooid nadat hun status is gewijzigd in Afgehaald in de Restaurant POS-app of nadat het ticket uit een Lightspeed Kitchen Display System is verwijderd (alleen in de kassabonmodus).
    • Handmatig voltooien in POS: na het bijwerken van de status van een bestelling naar Afgehaald of het verwijderen ervan uit een Lightspeed Kitchen Display System (alleen in de kassabonmodus) moet een POS-gebruiker op Bestelling sluiten tikken om de bestelling handmatig af te ronden.
  6. Configureer de andere profielinstellingen naar wens. Zie Rekeningprofielen toevoegen voor hulp hierbij.
  7. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  8. Ga verder met de ODS-configuratie door de stappen onder De Apple TV en het rekeningprofiel koppelen te volgen.

De Apple TV en het rekeningprofiel koppelen

Koppel de Apple TV aan het rekeningprofiel dat tijdens de ODS-configuratie is aangemaakt, zodat bestellingen in de Lightspeed ODS-app verschijnen wanneer het rekeningprofiel wordt toegepast. Neem contact op met ons supportteam om de ODS-functie voor je account te activeren en de Apple TV aan het profiel te koppelen.

Belangrijk: het Lightspeed Order Display Screen is beschikbaar als een betaalde add-on op je bestaande Lightspeed Restaurant-abonnement.

1. Neem contact op met ons supportteam.
  2. Vraag het supportteam om de Lightspeed ODS-functie in te schakelen voor je account. Geef in het verzoek het IP-adres van de Apple TV (stap 8 onder De netwerkinstellingen van de Apple TV configureren) en de naam van het ODS-accountprofiel op waaraan je de Apple TV wil koppelen (zie Een ODS-rekeningprofiel configureren).
  3. Wacht op de bevestiging dat Lightspeed Support het IP-adres van de Apple TV aan het ODS-rekeningprofiel heeft gekoppeld. Daarna kun je het Order Display Screen gaan gebruiken.

Wat nu?

Als de installatie is voltooid, kun je in het artikel Het Lightspeed Order Display Screen gebruiken lezen hoe je bestellingen weergeeft en instellingen aanpast.