Over Items (Lightspeed Inventory)

Ga naar de pagina Items voor een overzicht van alle inventarisitems in de Lightspeed Inventory-module voor Lightspeed Restaurant. Producten en ingrediënten worden hier automatisch geïmporteerd vanuit de backoffice. We raden je aan om je voorraaditems naar de backoffice te importeren voordat je wijzigingen aanbrengt aan je recepten of itemdetails. Op de pagina Items kun je handmatig items koppelen aan een voorkeursleverancier of de meeteenheid van een item wijzigen (stel bijvoorbeeld in of een item moet worden gemeten op volume, gewicht of eenheden).

Detailpagina items inventaris

Je kunt de namen van items niet direct vanaf deze pagina toevoegen, verwijderen of wijzigen. Om items toe te voegen, te bewerken of te verwijderen, doe je dit vanuit de backoffice via Menubeheer > Items. De wijzigingen worden automatisch geïmporteerd in Lightspeed Inventory. Voor meer gedetailleerde instructies, ga naar Over items.

Items toevoegen aan Inventory

Om items te laten verschijnen in de add-on Inventory, moeten ze bestaan in de backoffice. De snelste manier om meerdere items toe te voegen aan de backoffice is via de optie Handmatig importeren, waar je basisinformatie invoert met betrekking tot je items.

Als je liever CSV-spreadsheets gebruikt om je import uit te voeren, zijn er verschillende importinstructies die je moet volgen. Of, als je daar de voorkeur aan geeft, kun je ook één voor één items toevoegen en deze gedetailleerder invullen.

Als je van plan bent om recepten aan te maken via Inventory, is het belangrijk om alle ingrediënten toe te voegen aan je import, zelfs als ze niet beschikbaar zijn voor aankoop op je POS. Deze ingrediënten kunnen bijvoorbeeld eieren, melk, bloem of andere items zijn die nodig zijn voor het maken van je recepten.

Handmatig items importeren

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Items.
  3. Klik op Aanmaken >Meerdere items.
  4. Voer iteminformatie in zoals Naam, Prijs, Omzetgroep, Statistiekgroep en Scherm. Zie het gedeelte Itemdetails voor beschrijvingen van deze velden.
  5. Klik op +Toevoegen om nieuwe velden aan te maken en meer items toe te voegen.
  6. (Optioneel) Schakel Nieuwe omzetgroepen maken in als je items toewijst aan omzetgroepen die nog niet bestaan.
  7. Klik op Importeren om te voltooien.

Items openen en bewerken

Zodra je items zijn toegevoegd aan de backoffice verschijnen ze in de add-on Lightspeed Inventory. Volg de onderstaande stappen om te leren hoe je items kunt openen en bewerken.

1. Log in op de Lightspeed Inventory-module met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Voorraadbeheer > Items.
  3. Klik op een item om de instellingen ervan te bewerken.
  4. Volg de stappen 4a-4d om de afmetingen aan te passen.
    1. Klik op Eenheid, Volume of Gewicht om de gewenste meeteenheid voor het item in te stellen.
    2. Gebruik het keuzemenu om de meeteenheid te selecteren.
    3. Pas de grootte aan indien nodig (bv. 1 melkpak = 2l)
    4. Stel het eenheidstype in (bijv. fles, blikje, doos, hoes, enz.).
  5. Volg stappen 5a-5d om het verpakkingsformaat in te stellen. Voor een gedetailleerde uitleg over hoe verpakkingsformaten werken, zie Verpakkingen.
    1. Klik op Voeg een indeling toe.
    2. Vul het veld "Naam indeling" in door een nieuwe verpakkingssoort in te typen (bijv. doos, container, enz.) of door er een te selecteren uit de bestaande opties in het vervolgkeuzemenu.
    3. In het veld "Aantal" voer je het aantal eenheden in dat in dit verpakkingstype zit.
    4. Klik op Indeling toevoegen en herhaal stappen 5a-5d indien nodig voor extra verpakkingsformaten. Opmerking: verpakkingen kunnen worden bijgewerkt door op Bewerken te klikken of verwijderd door op het prullenbakpictogram te klikken.
  6. Volg stappen 6a-6c om leveranciers aan een item te koppelen.
    1. Klik Leveranciers aan dit item koppelen.
    2. Vink de vakjes naast de namen van de verkopers in het pop-upvenster aan.
    3. Klik op Leveranciers opslaan.
  7. (Optioneel) Als er al leveranciers zijn gekoppeld, klik dan op Loskoppelen om ongewenste leveranciers van een item te verwijderen.
  8. Klik op Iteminstellingen opslaan om eventuele updates of wijzigingen van een item op te slaan.

Verpakkingen

Met verpakkingsformaten in Lightspeed Inventory kun je eenvoudiger beheren hoe je producten verpakt zijn. Ze zijn gebaseerd op het Eenheidstype, dat de kleinste hoeveelheid van het product is. Als je bijvoorbeeld gemberbier verkoopt, kan het eenheidstype een enkele fles zijn. Wanneer je echter gemberbier bij je leveranciers afneemt, bestel je deze waarschijnlijk in grotere hoeveelheden, zoals sixpacks of dozen. Om je te helpen je voorraad voor inkooporders te beheren, kun je de verpakkingsformaten instellen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat een sixpack 6 flessen bevat terwijl een doos 4 sixpacks bevat.

Verpakkingsformaten inventaris

Wanneer je een inkooporder plaatst, wordt de totale hoeveelheid items automatisch berekend in termen van de basiseenheden. Als je bijvoorbeeld een doos bestelt, worden er 24 flessen aan je voorraad toegevoegd.

Inventarisberekeningen Restaurant

Door deze efficiënte aanpak wordt het eenvoudiger je voorraad te beheren, waardoor het gemakkelijker wordt om producten in verschillende hoeveelheden te bestellen en op te slaan.

Wat nu?

Voorraadlocaties

Maak voorraadlocaties aan om jou en je personeel te helpen identificeren waar items worden opgeslagen voor voorraadtellingen.

Meer informatie

Voorraadtellingen aanmaken

Leer hoe je op efficiënte wijze voorraadtellingen uitvoert, zodat je voorraadniveaus altijd kloppen.