Configuratie-instellingen aanpassen

In Lightspeed Restaurant spelen belasting-, bedrijfs- en configuratie-instellingen een belangrijke rol. Ze bepalen hoe je POS functioneert en hoe ze samenwerken met andere bedrijfsvariabelen, zoals belasting en bedrijfsgegevens. In dit artikel bieden we een overzicht van deze belangrijke groepen instellingen.

Belastinginstellingen

Belastinginstellingen in Lightspeed bestaan uit belastingtarieven en belastingprofielen. Deze instellingen zijn belangrijk omdat ze bepalen welke belasting wordt toegepast op elke omzetgroep vol items.

Belastingtarieven en belastingprofielen

Belastinginstellingen Beschrijving
Belastingtarieven Belastingtarieven zijn individuele belastingpercentages. Een belastingtarief van 5% kan bijvoorbeeld de verkoopbelasting in je staat of de belasting op de toegevoegde waarde (btw) in je land vertegenwoordigen.
Belastingprofielen Belastingprofielen bevatten de regels voor wanneer elk belastingtarief of elke combinatie van tarieven van toepassing is. Een belastingprofiel kan bijvoorbeeld een belastingtarief toepassen op alle bestellingen of alleen op bestellingen boven een bepaald totaalbedrag.

Bedrijven in de VS en Canada moeten belastingtarieven en -profielen handmatig toevoegen aan hun backoffice. In andere landen worden deze automatisch ingesteld tijdens het aanmaken van een account. In beide gevallen moet je nog steeds het relevante belastingprofiel toewijzen aan elke omzetgroep van items.

Belastingprofielen en omzetgroepen

Aan elke omzetgroep moet je een belastingprofiel toewijzen wanneer je hem aanmaakt. Aan een omzetgroep Alcohol zou bijvoorbeeld een belastingprofiel kunnen worden toegewezen dat een specifiek belastingtarief op alcoholische dranken toepast.

Bedrijfsinstellingen

Bedrijfsinstellingen omvatten belangrijke gegevens van je bedrijf zodat de juiste informatie over je bedrijf correct wordt geëxporteerd naar financiële autoriteiten wanneer dat nodig is. Dit zijn:

• Bedrijfsgegevens (interne bedrijfsnaam, handelsgegevens, bedrijfsinformatie en fiscale gegevens)
  • Basisinstellingen (werknemersuren bijhouden en margeberekening voor het inschakelen van belastingberekeningen in rapporten).
  1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Configuratie > Instellingen > Bedrijfsinstellingen.
  3. Pas waar nodig je Bedrijfsgegevens en Basisinstellingen aan.
    • Bedrijfsgegevens: zoals interne bedrijfsnaam, handelsgegevens, bedrijfsinformatie en fiscale gegevens.
    • Basisinstellingen: zoals werknemersuren bijhouden en margeberekening voor het inschakelen van belastingberekeningen in rapporten.

Business settings page in back office

Configuratie instellingen

Een POS-configuratie is een set print-, tafelbeheer-, betalings- en gebruikerstoestemmingen die bepaalt hoe specifieke Lightspeed Restaurant POS-apparaten functioneren.

Standaard is er al een basisconfiguratie met de naam Vaste POS ingesteld in je account op basis van het bedrijfsprofiel dat je hebt geselecteerd toen je je aanmeldde bij de backoffice. Je kunt echter wijzigingen aanbrengen zodat deze aan je specifieke standaarden en workflows voldoet. Als je verschillende POS-stations hebt die unieke instellingen vereisen, zoals een barzone met eigen workflows, kun je extra configuraties aanmaken voor andere POS-apparaten.

Belangrijke configuratie-instellingen

Configuratie-instellingen Beschrijving
Hulp voor tafels uitschakelen/inschakelen Deze instellingen regelen bediening aan tafel. Hulp voor tafels inschakelen doe je als je zittend dineren aanbiedt, terwijl het uitschakelen ervan past bij meeneemrestaurants of restaurants met snelle service.
Betaalmethoden configureren Je kunt geaccepteerde betalingstypes definiëren zoals contant geld, creditcards, debetkaarten, mobiele betalingen of cadeaubonnen om transacties en verkooptracking te beheren.
Terugbetalingen toestaan Deze instelling bepaalt of personeel terugbetalingen kan verwerken.

POS-configuraties bewerken

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed-inloggegevens.
    2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Configuraties.
    3. Klik op de configuratienaam, Vaste POS, om de standaardconfiguratie te bewerken. Je kunt ook een nieuwe configuratie aanmaken.

Configurations page in K-Series Back Office

Printinstellingen

Printinstellingen bepalen hoe kassabonnen en productiebonnen worden geprint in je Lightspeed Restaurant POS-systeem. Nadat je je printers fysiek hebt ingesteld, configureer je de printerprofielen en productiecentra zodat de juiste opdrachten naar de juiste printers worden gestuurd.

Printerprofielen

Printerprofielen bepalen het gedrag van een printer, bijvoorbeeld of hij kopieën van kassabonnen of productiebonnen voor de keuken of bar print. Printing profiles page in Back Office

Productiecentra

Productiecentra zijn de bestemmingen voor printopdrachten (zoals de keuken of de bar). Production Centers page in Back Office