Omzetgroepen toevoegen

Voeg omzetgroepen toe om soortgelijke items te ordenen en categoriseren voor belasting-, print- en rapportagedoeleinden. Je kunt bijvoorbeeld een omzetroep Alcohol aanmaken om hetzelfde belastingprofiel en productiecentrum toe te passen op alle alcoholische dranken.

1. Log in bij je backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Menubeheer > Omzetgroepen.
  3. Klik op Een omzetgroep toevoegen.
  4. Voer de vereiste informatie voor de omzegroep in, zoals de naam en het belastingprofiel. Zie de tabel Instellingen omzetgroep voor meer informatie over elk veld.
  5. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  6. Voeg nieuwe items toe of bewerk bestaande items om de omzetgroep eraan toe te wijzen.

Instellingen omzetgroep

Naam instelling Beschrijving
Naam Naam van de omzetgroep die in de backoffice verschijnt.

Boekhoud-ID

(optioneel)

Referentienummer dat wordt gebruikt voor integraties met boekhoudsystemen en property management systems (PMS). Zorg er bij het configureren van een integratie voor dat de boekhoud-ID in de backoffice overeenkomt met de ID die in de integratie wordt gebruikt.
Belastingprofiel Bepaalt het belastingprofiel dat wordt toegepast op items in de omzetgroep.

Statistiekgroep

(optioneel)

Met statistische groepen kun je items in specifiekere categorieën sorteren voor rapporten zoals het productmixrapport. Statistische groepen zijn flexibeler dan omzetgroepen, omdat ze niet gebonden zijn aan belastingen of productiecentra.

Voor items in deze groep moeten gebruikers het aantal couverts invoeren

(optioneel)

Als deze instelling is ingeschakeld, zal de POS het personeel vragen het aantal couverts of gasten in te voeren wanneer een item in deze omzetgroep naar de keuken wordt gestuurd. Zo kun je gegevens verzamelen over het aantal geserveerde maaltijden. Als je voor alle tafelorders een couvertaantal wilt eisen, schakel je in plaats daarvan Couvertaantal opvragen in op een vloerplan.

Belangrijk: Om bij gebruik van deze instelling het verzoek om het couvertaantal zien, moet je Rekeningen zonder couverts toestaan uitschakelen en het Standaard aantal covers voor nieuwe rekeningen instellen op 0 in de apparaatconfiguratie. Het verzoek verschijnt dan bij de naamgeving van een bestelling met behulp van de knop Rekeningnaam.

Productiecentrum

(optioneel)

Een productiecentrum bepaalt welke printer(s) bestelbonnen printen voor items in deze omzetgroep. Productiecentra bepalen ook bepaalde printinstellingen voor bestelbonnen, zoals de lettergrootte.

Secundair productiecentrum

(optioneel)

Met een secundair productiecentrum worden items in deze omzetgroep in een klein lettertype geprint op bestelbonnen voor andere items die naar het productiecentrum worden gestuurd. Dit verbetert de communicatie tussen verschillende delen van de keuken waar items worden klaargemaakt.

Denk aan de volgende omzetgroepen:
  • Pizza - Heeft een productiecentrum genaamd Pizzaoven en een secundair productiecentrum genaamd Keuken.
  • Voorgerechten - Heeft een productiecentrum genaamd Keuken maar geen secundair productiecentrum.

Wanneer een pizza en een voorgerecht tegelijkertijd naar de keuken worden gestuurd voor een bestelling, worden er twee bestelbonnen geprint:

• Bon #1 - Wordt geprint via het productiecentrum Pizzaovenen bevat alleen het pizza-item.
  • Bon #2 - Wordt geprint via het productiecentrum Keuken en omvat zowel het voorgerecht als de pizza. De pizza staat in een klein lettertype op de bon.

Volgende stappen

Zodra een omzetgroep in de backoffice is toegevoegd, kun je deze altijd bewerken of verwijderen.