Omzetgroepen toevoegen

Organiseer vergelijkbare items door omzetgroepen toe te voegen en de items te categoriseren voor belastings-, print- en rapportagedoeleinden. Je kunt bijvoorbeeld de omzetgroep Alcohol aanmaken om hetzelfde belastingprofiel en productiecentrum toe te passen op alle alcoholische dranken. Je kunt omzetgroepen toevoegen, bewerken en verwijderen.

Omzetgroepen toevoegen

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het hoofdnavigatiemenu Menubeheer > Omzetgroepen.
  3. Klik op Een omzetgroep toevoegen.
  4. Voer de verplichte informatie voor de omzetgroep in, zoals de naam en het belastingprofiel. Raadpleeg voor meer informatie over elk veld de gedetailleerde lijst met omzetgroepinstellingen.
  5. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  6. Voeg nieuwe items toe of bewerk bestaande items om de omzetgroep eraan toe te wijzen.

Instellingen omzetgroep

• Naam: Naam van de omzetgroep die wordt weergegeven in de backoffice.
  • Boekhoud-ID (optioneel): Referentienummer dat wordt gebruikt voor de boekhoudings- en property management system (PMS)-integraties. Zorg bij het configureren van een integratie dat het boekhoud-ID in de backoffice overeenkomt met het ID in de integratie.
  • Belastingprofiel: Bepaalt het belastingprofiel dat wordt toegepast op items in de omzetgroep.
  • Statistiekgroepen (optioneel): Met statistiekgroepen kun je items indelen in specifiekere categorieën voor rapporten zoals het Productmixrapport. Statistiekgroepen zijn veelzijdiger dan omzetgroepen omdat ze niet zijn gekoppeld aan belasting of productiecentra.
  • Voor items in deze groep dienen gebruikers het aantal couverts in te voeren (optioneel): Als deze instelling is ingeschakeld, zal de POS het personeel vragen het aantal couverts of gasten in te voeren wanneer een item in deze omzetgroep naar de keuken wordt gestuurd. Zo kun je gegevens verzamelen over het aantal geserveerde maaltijden. Als je voor alle tafelorders een couvertaantal wilt eisen, schakel je in plaats daarvan Couvertaantal opvragen in op een vloerplan.

Om bij gebruik van deze instelling het verzoek om het couvertaantal zien, moet je Rekeningen zonder couverts toestaan uitschakelen en het Standaard aantal covers voor nieuwe rekeningen instellen op 0 in de apparaatconfiguratie. Het verzoek verschijnt dan bij de naamgeving van een bestelling met behulp van de knop Rekeningnaam.

• Productiecentrum (optioneel): Een productiecentrum bepaalt welke printer(s) bestelbonnen printen voor items in deze omzetgroep. Productiecentra bepalen ook bepaalde printinstellingen voor bestelbonnen, zoals de lettergrootte.
  • Tweede productiecentrum (optioneel): Met een tweede productiecentrum worden bestelde items uit deze omzetgroep in een klein lettertype weergegeven als notificatie voor het tweede productiecentrum. Hierdoor verbetert de communicatie tussen verschillende plaatsen waar items worden klaargemaakt.

Voorbeeld: Denk aan de volgende omzetgroepen:

• Pizza - Heeft een productiecentrum genaamd Pizzaoven en een secundair productiecentrum genaamd Keuken.
    • Voorgerechten - Heeft een productiecentrum genaamd Keuken maar geen secundair productiecentrum.

Wanneer een pizza en een voorgerecht tegelijkertijd naar de keuken worden gestuurd voor een bestelling, worden er twee bestelbonnen geprint:

• Bon #1 - Wordt geprint via het productiecentrum Pizzaovenen bevat alleen het pizza-item.
    • Bon #2 - Wordt geprint via het productiecentrum Keuken en omvat zowel het voorgerecht als de pizza. De pizza staat in een klein lettertype op de bon.

Omzetgroepen bewerken

Als een omzetgroep eenmaal aan de backoffice is toegevoegd, kun je deze te allen tijde bewerken of verwijderen. Je kunt een omzetgroep bewerken om wijzigingen in de dagelijkse gang van zaken te reflecteren, met bijvoorbeeld een nieuwe naam of een nieuw belastingprofiel.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Omzetgroepen.
  3. Selecteer Bewerken naast een omzetgroeprij.
  4. Doe de gewenste aanpassingen. Voeg bijvoorbeeld een ander belastingprofiel toe aan de groep. Raadpleeg de omzetgroepinstellingen voor een volledig overzicht van de instellingen.
  5. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Omzetgroepen verwijderen

Verwijder omzetgroepen die je niet langer nodig hebt om ze uit de backoffice te verwijderen. Alleen lege omzetgroepen kunnen worden verwijderd, dus zorg ervoor dat je alle aan de groep toegewezen items loskoppelt voordat je deze verwijdert.

Om de items in een omzetgroep te bekijken, ga je naar Menubeheer > Omzetgroepen en selecteer je Items op een rij. Bekijk Items aanmaken en bewerken voor informatie over het wijzigen van de omzetgroep die aan elk item is toegewezen.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Selecteer in het navigatiemenu Menubeheer > Omzetgroepen.
  3. Selecteer Verwijderen op een omzetgroeprij.

Wat nu?

De itemtabel gebruiken

Voeg al je items toe en beheer ze op één plek vanuit de itemtabel.

Meer informatie

Combo's

Maak combo's van je items om aan je menu toe te voegen.