POS-apparaten beheren

In dit artikel lees je hoe je POS-apparaten kunt beheren op de pagina Apparaten in de backoffice (Configuratie > Apparaten > Apparaten). Het artikel behandelt alles, van basisinformatie over POS-apparaten tot het updaten van apparaatinstellingen, waaronder het passief maken van een apparaat. Je leest bovendien hoe je je POS-apparaten opnieuw kunt laden om wijzigingen vanuit de backoffice te synchroniseren, en hoe je je apparaten kunt uitschakelen, controleren en exporteren.

Als je meer te weten wilt komen over de rol van POS-apparaten in je Lightspeed Restaurant-configuratie, bekijk dan ons artikel Over POS-apparaten.

Inzicht in POS-apparaatgegevens

De pagina Apparaten geeft een uitgebreid overzicht van zowel basis- als geavanceerde gegevens van jouw POS-apparaten. De basisgegevens zijn gemakkelijk te vinden in de lijst met POS-apparaten. Voor geavanceerde gegevens kun je voor elk apparaat in de lijst op het +-symbool klikken.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop de gedeeltes met basisgegevens en geavanceerde gegevens over de POS zijn uitgelicht.

Basisgegevens van het POS-apparaat

Basisgegevens van je POS-apparaten zijn direct zichtbaar in de lijst op de pagina Apparaten en bevatten de naam van het apparaat, de status, de laatste activiteit en meer. Elke kolom kan gesorteerd en gefilterd worden om specifieke apparaten sneller te vinden.

Apparaat: Naam van het apparaat. Deze kan worden aangepast door het POS-apparaat te bewerken.

Actief: Zo Ja, dan is het POS-apparaat momenteel aan je account gekoppeld. Zo Nee, dan is het POS-apparaat uitgeschakeld op je account en momenteel inactief. Om inactieve POS-apparaten te bekijken, haal je het vinkje weg bij Verberg inactieve apparaten boven de lijst op de pagina.

Laatste activiteit: wanneer het apparaat voor het laatst is gebruikt.

Apparaatstatus: Geeft aan of de POS-app in gebruik is. Mogelijke statussen zijn:

• Actief: de Restaurant POS-app is momenteel geopend op het POS-apparaat.
  • Op de achtergrond: het POS-apparaat staat aan, maar een andere app dan Restaurant POS is geopend.
  • Verbinding verbroken: de Restaurant POS-app is niet geopend of het POS-apparaat is uitgeschakeld.

Configuratiestatus: Geeft aan wat de status is van de synchronisatie van het apparaat met de backoffice, of er updates nodig zijn, of dat het apparaat up-to-date is. Mogelijke statussen zijn:

• OK: het POS-apparaat is gesynchroniseerd met de backoffice.
  • REMOTE OPNIEUW LADEN AANGEVRAAGD: het apparaat wacht op het downloaden van de wijzigingen die zijn gemaakt in de backoffice.
  • OPNIEUW LADEN VEREIST: Er zijn wijzigingen aangebracht in de backoffice die nog niet zijn gesynchroniseerd met het POS-apparaat. Laad het POS-apparaat opnieuw vanuit de backoffice of vanuit het POS-apparaat zelf om het apparaat volledig te synchroniseren met je account.

Configuratie: De POS-configuratie die door het apparaat wordt gebruikt, waarmee geregeld kan worden hoe het apparaat werkt. Je kunt de configuratie aanpassen door het POS-apparaat te bewerken. Klik op de naam van de configuratie om de instellingen van de configuratie te bewerken.

Laatste configuratiestatus: datum en tijd van de laatste upload van de apparaatconfiguratie.

Applicatieversie: Toont de momenteel geïnstalleerde applicatieversie. Als je meerdere POS-apparaten in je bedrijf hebt, moeten ze allemaal dezelfde POS-app-versie gebruiken.

Apparaatnaam: de naam van het apparaat zoals die voorkomt in de iOS-instellingen van je apparaat.

Apparaattype: POS-apparaat of klantenscherm, afhankelijk van het type connectiecode dat wordt gebruikt voor de verbinding met het apparaat.

Acties: Hier kun je de instellingen van het POS-apparaat bewerken, overbodige apparaten uitschakelen of een bepaald apparaat controleren.

Geavanceerde gegevens van het POS-apparaat

Geavanceerde gegevens van het POS-apparaat kunnen worden weergegeven door op het +-symbool naast het apparaat te klikken. Deze gegevens bieden diepere inzichten in de werking van het apparaat. Hoewel niet alle gegevens voor elk apparaat aanwezig zijn, zijn ze belangrijk bij probleemoplossing en beheer.

ID: het ID-nummer van het apparaat.

OS-versie: toont de huidige versie van het besturingssysteem.

Hoogte: het huidige hoogteniveau van het apparaat, weergegeven in meters.

Adres: geschatte fysieke adres waar het POS-apparaat zich bevindt.

App geüpgraded: de tijd waarop de Lightspeed Restaurant-app voor het laatst is bijgewerkt via de App Store.

App opnieuw geladen: de tijd waarop de Lightspeed Restaurant-app voor het laatst is gesynchroniseerd met de backoffice.

Naam model: het model van het iOS-apparaat.

BSSID: Staat voor Basic Service Set Identifier. Dit is het MAC-adres van het draadloze toegangspunt of de router, die in een bepaalde omgeving een specifiek wifinetwerk identificeert.

Tijdzone op apparaat: Geeft de tijdzone waar de instellingen van de iPad mee zijn gesynchroniseerd aan. Je iPad en backoffice moeten dezelfde tijdzone hebben.

Client-versie: de huidige versie van Lightspeed.

App geconfigureerd: de tijd waarop de Lightspeed Restaurant-app is geïnstalleerd.

Locatie: geeft de gps-coördinaten van het apparaat weer.

IP-adres en SSID: Geven informatie over het netwerk weer. Als je een Lightspeed-netwerk hebt, heb je een SSID gebaseerd op het nummer van je bedrijfslocatie (bijvoorbeeld ikentoo-125610613538818) en een specifiek IP-bereik.

Tijd op apparaat: de huidige tijd die op het apparaat is ingesteld.

App geïnstalleerd en gestart: geeft aan wanneer de app voor het laatst is geïnstalleerd en bijgewerkt op het apparaat.

serverVersion: huidige release of versie van de serversoftware.

POS-apparaten bewerken

Bewerk je POS-apparaten om hun instellingen te beheren, bijvoorbeeld om een apparaat te wijzigen van actief naar passief, om printers en betaalterminals toe te wijzen en om andere functies te configureren. Hierdoor kun je elk POS-apparaat afstemmen op jouw operationele behoeften.

1. Klik op de optie Bewerken naast een POS-apparaat op de pagina Apparaten.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop de link "Bewerken" naast een POS-apparaat is uitgelicht.

2. Configureer de instellingen van het POS-apparaat naar wens.
  3. Selecteer Bijwerken om je wijzigingen toe te passen.

Inzicht in instellingen van POS-apparaten

De instellingen van POS-apparaten zijn ingedeeld in de volgende secties: Apparaatinformatie, Printconfiguratie, Rekening delen en Meeneemopties. Elke sectie bevat een ander aspect van het apparaatbeheer.

Netwerkinformatie

De instellingen voor apparaatinformatie omvatten de naam van het apparaat, het aangewezen vloerplan en de hardware, en de gebruikte POS-configuratie.

Apparaat: Toont de opgegeven apparaatnaam. De naam heeft een limiet van 8 tekens en moet uniek zijn.

Standaard vloerplan voor dit apparaat: selecteer een vloerplan dat standaard wordt weergegeven wanneer het personeel het Tafelsscherm bekijkt, of kies voor Geen.

Standaard POS-configuratie: De POS-configuratie die nu wordt gebruikt. Je kunt de geselecteerde configuratie zowel hier als in de Restaurant POS-app aanpassen.

Betaalterminal: hiermee kan je jouw apparaat koppelen aan een betaalterminal die je eerder hebt toegevoegd aan de backoffice.

Klantenschermapparaat: als dit ingesteld is, selecteer je een Customer Facing Display (klantenscherm) om te koppelen aan dit POS-apparaat.

Printconfiguratie

De instellingen voor printconfiguratie maken het mogelijk om de printprofielen toe te wijzen voor kassabonnen en nota's die worden verstuurd vanaf dat apparaat. Dit zorgt voor een efficiënte orderverwerking en klantenservice.

Printerprofiel voor klantenbonnen: selecteer het printerprofiel dat je wilt gebruiken voor kassabonnen die worden aangemaakt op dit POS-apparaat.

Printerprofiel voor het printen van opmerkingen: selecteer het printprofiel dat je wilt gebruiken voor de productiebonnen die op dit POS-apparaat worden aangemaakt.

Rekening delen

De instellingen voor rekening delen bepalen de gegevensstroom tussen de POS-apparaten op het netwerk. Hier kun je apparaten instellen als actief of passief.

Rol bij het delen van de rekening: Bepaalt of het apparaat actief of passief is. Voor meer informatie over actieve en passieve apparaten kun je het artikel Over POS-apparaten raadplegen.

De opties voor rekening delen zijn:

• Actief apparaat: Het apparaat wordt een actief POS-apparaat. We raden aan om één actief POS-apparaat per locatie te gebruiken en andere POS-apparaten in te stellen als passief.
  • Passief apparaat: Het apparaat wordt een passief POS-apparaat. Let op: Als je maar één actief apparaat hebt en die instelt als passief, verlies je al je openstaande bestellingen op dat apparaat.
  • Gewenst actief apparaat: Als je meerdere actieve apparaten hebt, is dit je hoofdapparaat. Gegevens worden naar dit actieve apparaat gestuurd, maar als er een probleem is met dit apparaat worden de gegevens doorgestuurd naar een ander actief apparaat.
  • Geforceerd actief apparaat: als je meerdere actieve apparaten hebt, wordt dit het enige actieve apparaat dat gegevens uitwisselt met de backoffice.

Meeneemopties

Met de instellingen voor meeneemopties beheer je hoe meeneembestellingen worden verwerkt, waaronder het beheer van ophaalcodes en dagelijkse resets. Ophaalcodes zijn unieke ID's voor elke bestelling.

Ophaalcode om als eerste te gebruiken: voer een nummer in om als eerste ophaalcode van de dag te gebruiken.

Totaal aantal ophaalcodes om te gebruiken: aantal ophaalcodes dat het POS-apparaat gebruikt voordat de codes gereset worden naar de eerste code.

Ophaalcode elke dag resetten: bepaalt of de ophaalcodes worden gereset aan het begin van elke verkoopperiode.

POS-apparaten opnieuw laden

Het opnieuw laden van POS-apparaten is noodzakelijk voor het toepassen van wijzigingen in de backoffice en het synchroniseren van de laatste instellingen op alle apparaten. Je kunt één POS-apparaat, of meerdere apparaten tegelijk opnieuw laden.

• Individuele POS-apparaten opnieuw laden

1. Klik op de pagina Apparaten op het herlaadpictogram in de kolom Status van een POS-apparaat.

Zie je geen herlaadpictogram? Dat betekent dat de backoffice geen wijzigingen heeft voor je apparaten.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop de herlaadknop voor één apparaat is uitgelicht.

De status van je apparaat of apparaten verandert in Remote opnieuw laden aangevraagd tot het opnieuw laden is verwerkt op het POS-apparaat. Als het opnieuw laden is voltooid, verandert de status in OK.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop een apparaat met de status "Opnieuw laden aangevraagd" is uitgelicht.

• Meerdere POS-apparaten opnieuw laden

1. Klik op de pagina Apparaten op het selectievakje naast elk POS-apparaat dat je opnieuw wilt laden.

Zie je geen selectievakjes? Dat betekent dat de backoffice geen wijzigingen heeft voor je apparaten.

2. Selecteer Configureer de geselecteerde apparaten opnieuw om de geselecteerde apparaten opnieuw te laden.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop meerdere apparaten zijn geselecteerd en de knop "Opnieuw configureren" is uitgelicht.

De status van je apparaat of apparaten verandert in Remote opnieuw laden aangevraagd tot het opnieuw laden is verwerkt op het POS-apparaat. Als het opnieuw laden is voltooid, verandert de status in OK.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop een apparaat met de status "Opnieuw laden aangevraagd" is uitgelicht.

POS-apparaten uitschakelen

Als je een POS-apparaat niet langer nodig hebt voor je bedrijf, kun je het apparaat uitschakelen op je account. Als een POS-apparaat is uitgeschakeld, werkt de Restaurant POS-app niet meer op dat apparaat tenzij je het apparaat opnieuw met je account verbindt.

Zorg dat het POS-apparaat verbonden is met het internet en dat de bestellingen op het apparaat zijn afgerond voordat je het apparaat uitschakelt zodat je geen gegevens verliest.

1. Klik op de pagina Apparaten op de optie Uitschakelen naast een POS-apparaat.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop de link "Uitschakelen" naast een POS-apparaat is uitgelicht.

2. Controleer de waarschuwingsmelding over het sluiten van openstaande rekeningen/bestellingen.
  3. Klik opnieuw op Uitschakelen om te bevestigen.

Als de Restaurant POS-app is geopend op het uitgeschakelde apparaat, stuurt het apparaat gegevens naar de backoffice en keert het terug naar het startscherm. Andere POS-apparaten laden zelf automatisch opnieuw.

Het startscherm van de Restaurant POS-app. Hier kan het POS-apparaat opnieuw met de app worden verbonden.

POS-apparaten controleren

Als je de basisacties wilt controleren die op een POS-apparaat worden uitgevoerd (zoals een POS-gebruiker die een verkoopperiode opent of inklokt), kun je ervoor kiezen het apparaat te controleren. Dit toont een gebeurtenissenlog voor het geselecteerde POS-apparaat.

1. Klik op de pagina Apparaten op de optie Audit naast een POS-apparaat.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop de link "Audit" naast een POS-apparaat is uitgelicht.

2. Controleer het controlespoor van het opgegeven apparaat.

Een controlespoor van een POS-apparaat. Hier worden gebeurtenissen zoals het openen en sluiten van een verkoopperiode weergegeven.

POS-apparaten exporteren

Exporteer je POS-apparaten als je offline data wilt bijhouden van de namen, configuraties en andere gegevens van je apparaten. POS-apparaten kunnen worden geëxporteerd als een pdf- of spreadsheetbestand.

1. Klik op de pagina Apparaten rechtsboven op Exporteren.
  2. Selecteer een exportindeling uit het vervolgkeuzemenu: pdf, CSV-spreadsheet of XLSX-spreadsheet.

De pagina "Apparaten" van de backoffice waarop het menu "Exporteren" en de bestandsopties zijn uitgelicht.

3. Wacht tot het exportbestand is gedownload. Open het bestand vervolgens vanuit de downloadmap van je computer.

Het exportbestand bevat je POS-apparaten en de basisgegevens. De namen van de kolommen verschillen een beetje van wat er in de backoffice staat.

Een voorbeeld van een export van een POS-apparaat met een lijst met apparaten en hun basisgegevens.

Wat nu?

Over kassalades

Lees hoe je een ander type apparaat kunt beheren vanuit de backoffice: kassalades.

Meer informatie

Kassalades aanmaken

Configureer je kassalades in de backoffice om ze te integreren met Restaurant POS.