Belastinginstellingen beheren

Beheer de belastinginstellingen in de backoffice om ervoor te zorgen dat voor elke bestelling het juiste btw-tarief of GST-bedrag op de POS in rekening wordt gebracht. Voer de verschillende belastingtarieven in die voor je restaurant relevant zijn en configureer vervolgens belastingprofielen om te bepalen wanneer de belasting wordt toegepast. Wijs belastingprofielen toe aan omzetgroepen om te bepalen op welke itemcategorieën een profiel van toepassing is.

Belangrijk:

• Alleen Amerikaanse en Canadese bedrijven kunnen belastingtarieven en belastingprofielen beheren in de backoffice. In andere landen worden belastingtarieven en -profielen automatisch geconfigureerd, maar je moet nog steeds belastingprofielen aan omzetgroepen toewijzen.
  • De belastingwetgeving is in elke regio anders en kan ook weer worden aangepast. Raadpleeg daarom een belastingadviseur voor specifiek advies over jouw regio.
  • Stel indien mogelijk belastingen in wanneer je account zich in de configuratiemodus bevindt. In deze modus kun je testbestellingen verwerken op de POS, die je weer kunt verwijderen wanneer je live gaat met je account.

Belastingtarieven toevoegen en bewerken

Voeg een apart belastingtarief toe aan de backoffice voor elk tarief dat bij jouw restaurant voor de rekening van klanten is. Bewerk een bestaand belastingtarief om de Beschrijving of Referentie voor boekhouding te wijzigen.

Belangrijk: Zodra een belastingtarief aan de backoffice is toegevoegd, kan het niet meer worden verwijderd. Standaard wordt in je account automatisch één belastingtarief aangemaakt op basis van je bedrijfslocatie.

1. Log in bij de Lightspeed-backoffice als beheerder of gebruiker met de toestemming Gebruiker kan belastingen beheren.

Alleen beheerders of gebruikers met de toestemming Gebruiker kan belastingen beheren kunnen belastinginstellingen bewerken. Zie Backoffice-gebruikers bewerken of verwijderen om te lezen hoe je machtigingen voor bestaande gebruikers kunt bijwerken.

2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Instellingen > Belastingen.
  3. Klik op Nieuwe belasting toevoegen of selecteer de code van een bestaande belasting die je wilt bewerken.
  4. Configureer de instellingen van de belasting. Zie de tabel Instellingen voor belastingtarieven voor een beschrijving van elk veld.

Houd er bij het bewerken van een bestaande belasting rekening mee dat je alleen de velden Beschrijving en Referentie voor boekhouding kunt wijzigen.

5. Klik op Volgende om verder te gaan.
  6. Controleer en bevestig de belastingtariefgegevens.

Belangrijk: Belastingtarieven kunnen niet worden verwijderd nadat ze aan de backoffice zijn toegevoegd. Om wijzigingen aan te brengen voordat je een nieuwe belasting opslaat, klik je op Terug om naar het vorige scherm terug te keren.

7. Klik op Nieuwe belasting opslaan of Belasting opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  8. Voeg belastingprofielen toe om te bepalen wanneer een belastingtarief in rekening wordt gebracht. Zie Belastingprofielen toevoegen en bewerken voor gedetailleerde stappen.

Instellingen voor belastingtarieven

Instelling Beschrijving
Code Dit is een uniek label dat de belasting identificeert bij het toevoegen of bewerken van een belastingprofiel.
Beschrijving De naam van de belasting op klantenbonnen en in de bedrijfsrapportage.
Referentie voor boekhouding (optioneel) Referentie die wordt gebruikt voor boekhoudkundige integraties, zoals Lightspeed Accounting.
Tarief (%) Percentage dat in rekening wordt gebracht voor een belasting.

Belastingprofielen toevoegen en bewerken

Voeg belastingprofielen toe in de backoffice om in te stellen wanneer een belastingtarief of combinatie van belastingtarieven op de POS in rekening wordt gebracht. Belastingprofielen kunnen bijvoorbeeld belastingtarieven toepassen op basis van een rekeningprofiel, itemprijs of totaalbedrag van de bestelling. Bewerk een belastingprofiel om de naam, regels, voorwaarden of instellingen te wijzigen.

Belangrijk: Zodra een belastingprofiel aan de backoffice is toegevoegd, kan het niet meer worden verwijderd. Belastingprofielen zijn alleen van toepassing op items in de omzetgroepen waaraan ze zijn toegewezen.

1. Meld je aan bij de Lightspeed-backoffice als beheerder of gebruiker met de toestemming Gebruiker kan belastingen beheren.
    Zie Backoffice-gebruikers bewerken of verwijderen om te lezen hoe je machtigingen voor bestaande gebruikers kunt bijwerken.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Configuratie > Instellingen > Belastingprofielen.
  3. Klik op Nieuw belastingprofiel of selecteer de naam van een bestaand belastingprofiel dat je wilt bewerken.
  4. Lees de samenvatting over belastingprofielen aanmaken als dit in beeld komt en klik op Ik snap het om verder te gaan.
    Belastingprofielen bevatten een of meer belastingregels. Een belastingregel past een specifiek belastingtarief toe op basis van voorwaarden die in de regel zijn ingesteld. Belastingregels worden toegepast in de volgorde die in het profiel is aangegeven.
  5. Vul voor het belastingprofiel de velden Naam en Beschrijving in het onderdeel Algemeen in.
    • Naam: hoe het belastingprofiel in de backoffice wordt aangeduid.
    • Beschrijving: geeft aan waarvoor het belastingprofiel wordt gebruikt.
  6. Configureer de instellingen voor Belastingtarief, Rekeningprofiel, Op terugbetalingen toepassen en Volgende overeenkomende regel toepassen in het gedeelte Belastingregels.
    • Belastingtarief: de belasting die in rekening wordt gebracht.
    • Rekeningprofiel: past de belastingregel toe op bestellingen waarbij het geselecteerde rekeningprofiel wordt gebruikt of op alle rekeningprofielen.
    • Op terugbetalingen toepassen: regelt of de belastingregel wordt toegepast op orderitems met een negatieve prijs, zoals terugbetaalde items.
    • Volgende overeenkomende regel toepassen: Regelt hoe de POS functioneert nadat deze belastingregel op een bestelling is toegepast. Indien ingeschakeld, wordt de volgende belastingregel toegepast waarvan de voorwaarden in het belastingprofiel zijn vervuld. Indien uitgeschakeld, worden geen andere belastingregels toegepast nadat deze regel is gebruikt.
  7. Klik op Voorwaarde toevoegen en selecteer een voorwaarde uit het vervolgkeuzemenu.
    Voorwaarden bepalen wanneer de belastingregel wordt toegepast op items die aan het belastingprofiel zijn toegewezen, zoals alleen op items binnen een specifieke prijsklasse. Zie de tabel Voorwaarden voor belastingregels voor een beschrijving van elke voorwaarde.
  8. Configureer de geselecteerde voorwaarde. Zie de tabel Voorwaarden voor belastingregels voor meer informatie.
  9. (Optioneel) Om extra voorwaarden aan de belastingregel toe te voegen, herhaal je stap 7-8 zo vaak als nodig. Aan alle voorwaarden moet worden voldaan voordat de belastingregel op de POS wordt toegepast.
  10. (Optioneel) Om extra belastingregels aan het profiel toe te voegen, klik je op Nieuwe belastingregel toevoegen en herhaal je stap 6-9.
    Gebruik meerdere belastingregels om meer dan één belastingtarief toe te passen op bepaalde items, of om een ander belastingtarief toe te passen wanneer aan een afzonderlijke reeks voorwaarden wordt voldaan.
  11. (Optioneel) Gebruik de pijltjes naast een belastingregel om de rangschikking ervan in het belastingprofiel te wijzigen.
    Op de POS zal de eerst vermelde belastingregel worden toegepast waarvan de voorwaarden zijn vervuld. Extra belastingregels kunnen worden toegepast als de optie Volgende overeenkomende regel toepassen is ingeschakeld (zie stap 6).
  12. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  13. Wijs belastingprofielen toe aan omzetgroepen om te bepalen op welke itemcategorieën een profiel van toepassing is. Zie Belastingprofielen aan omzetgroepen toewijzen voor gedetailleerde stappen.

Voorwaarden voor belastingregels

Voorwaarde Beschrijving
Prijs van item per eenheid

Definitie: past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer hun prijs binnen een bepaald bereik valt.

Voorbeeld: als het bereik op 25-50 is ingesteld, is de belastingregel van toepassing op een item met een prijs van € 35.

Aanwijzingen voor de configuratie: Voer een minimum- en maximumwaarde in. Waarden groter of gelijk aan het minimum en kleiner dan het maximum worden opgenomen in het bereik. Voer in beide velden 0 in om het bereik open te laten.

Prijs transactieregel

Definitie: Past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer de waarde van een regelitem binnen een specifiek bereik valt. Als je deze voorwaarde gebruikt, schakel dan de instelling Houd elk item op de klantenbon gescheiden uit voor elke apparaatconfiguratie om hoeveelheden van afzonderlijke items op dezelfde regel weer te geven.

Voorbeeld: Als het bereik op 25-50 is ingesteld, is de belastingregel van toepassing op een orderitem van € 10 bij een regelitemhoeveelheid van drie (waarde € 30), maar niet bij zes (€ 60) regelitems. Deze voorwaarde is niet van toepassing als de hoeveelheid over meerdere regels is verdeeld.

Aanwijzingen voor de configuratie: Voer een minimum- en maximumwaarde in. Waarden groter of gelijk aan het minimum en kleiner dan het maximum worden opgenomen in het bereik. Voer in beide velden 0 in om het bereik open te laten.

Itemtotaal belastingprofiel

Definitie: past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer de gecombineerde waarde van items met hetzelfde belastingprofiel binnen een specifiek bereik valt.

Voorbeeld: Als het bereik op 25-50 is ingesteld en het belastingprofiel aan omzetgroep A (die item B en item C bevat) is toegewezen, is de belastingregel van toepassing als de gecombineerde waarde van item B en/of item C op een bestelling € 35 bedraagt. Het belastingprofiel is niet van toepassing als de waarde van deze items € 20 bedraagt.

Aanwijzingen voor de configuratie: Voer een minimum- en maximumwaarde in. Waarden groter of gelijk aan het minimum en kleiner of gelijk aan het maximum worden opgenomen in het bereik. Voer in beide velden 0 in om het bereik open te laten.

Kassabon itemtotaal

Definitie: past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer de gecombineerde waarde van alle items in de bestelling binnen een specifiek bereik valt.

Voorbeeld: Als het bereik op 25-50 is ingesteld, is de belastingregel van toepassing op een bestelling met twee items van respectievelijk € 20 en € 25 (totaal € 45). Als een vierde item van € 35 wordt toegevoegd (totaal € 80), geldt de belastingregel nog steeds voor de eerste drie items, maar niet meer voor het vierde.

Aanwijzingen voor de configuratie: Voer een minimum- en maximumwaarde in. Waarden groter of gelijk aan het minimum en kleiner dan het maximum worden opgenomen in het bereik. Voer in beide velden 0 in om het bereik open te laten.

Data om deze belastingregel toe te passen

Definitie: past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer de bestelling binnen een specifiek datumbereik wordt verwerkt.

Aanwijzingen voor de configuratie: Kies een begin- en einddatum. Data op of na de begindatum en voor de einddatum worden in het bereik opgenomen. Laat een van beide velden leeg om die datum open te laten.

Itemhoeveelheid omzetgroep

Definitie: past de belastingregel toe op relevante orderitems wanneer de bestelling een specifieke hoeveelheid items of sub-items uit dezelfde omzetgroep bevat.

Aanwijzingen voor de configuratie: Voer een minimum- en maximumwaarde in. Waarden groter of gelijk aan het minimum en kleiner of gelijk aan het maximum worden opgenomen in het bereik. Voer in beide velden 0 in om het bereik open te laten.

Belastingprofielen aan omzetgroepen toewijzen

Wijs een belastingprofiel toe aan een omzetgroep in de backoffice om te bepalen op welke itemcategorieën het belastingprofiel van toepassing is.

1. Log in op de backoffice met je Lightspeed Restaurant-inloggegevens.
  2. Ga in het navigatiemenu naar Menubeheer > Omzetgroepen.
  3. Voeg een omzetgroep toe of bewerk een bestaande. Zie Omzetgroepen toevoegen of Omzetgroepen bewerken of verwijderen voor gedetailleerde stappen.
  4. Selecteer een belastingprofiel dat je op items in de omzetgroep wilt toepassen.
  5. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Wat nu?

Lees hoe je in de backoffice en op de POS rapporten met belastinginformatie kunt bekijken.