Lightspeed Restaurant heropenen: checklist en onderhoud

Je restaurant heropenen na een onderbreking of vakantieperiode kan stressvol zijn. Je moet veel voorbereiden: menu's controleren, personeel trainen en recepten herzien. En dat alles terwijl jij weer vertrouwd raakt met het reilen en zeilen van je bedrijf. Om je te helpen bij de voorbereiding en ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer open kunt, hebben we een handleiding gemaakt met een paar dingen die je snel kunt doen. Dan weet je zeker dat Lightspeed Restaurant er weer klaar voor is en jou zal helpen bij het bedienen van je klanten.

Fooi

Gebruik de selectievakjes naast elke stap om bij te houden welke taken je hebt afgerond.

Je bestaande hardware controleren

Verzamel alle iPads en controleer of ze volledig zijn opgeladen. Controleer vervolgens of er nog iOS-software-updates beschikbaar zijn. Ga voor instructies over het bijwerken van je apparaten naar het Apple-artikel Een iPhone of iPad bijwerken.
Verzamel alle betaalterminals en neem even de tijd om ze opnieuw op te starten en ervoor te zorgen dat ze de laatste updates en configuratie hebben.
Open de App Store en zoek naar Lightspeed Restaurant K-Series om te controleren of er updates voor de POS-app beschikbaar zijn.
Verbind alle iOS-apparaten met het juiste wifinetwerk zodat ze met elkaar en Lightspeed kunnen communiceren.

Het wachtwoord van je wifi vergeten? Kijk eens aan de onderkant van de router. Voor hardware van UniFi en IgniteNet is het serienummer van de router het standaardwachtwoord.

Als je bedrijf barcodescanners gebruikt om producten aan bestellingen toe te voegen, moet je ervoor zorgen dat de scanners zijn opgeladen en verbonden. De Socket Mobile Scanner maakt via bluetooth verbinding met het iOS-apparaat. Om te controleren of hij met je apparaat is verbonden, ga je naar Settings (Instellingen) > Bluetooth op je iOS-apparaat en controleer je of bluetooth is ingeschakeld en of de scanner als "connected" (verbonden) staat vermeld onder My Devices (Mijn apparaten).

Je menu, producten en backoffice-instellingen controleren

Begin met het controleren van je menu, producten en backoffice-instellingen door in te loggen op Lightspeed Restaurant-backoffice:

Controleer je items, combo's, productie-instructies, schermen en menu en de bijbehorende prijzen en btw-tarieven. De producten en prijzen die je aanbiedt kunnen veranderd zijn, dus zorg ervoor dat je menu up-to-date is voordat je weer opengaat.
Als je bedrijf afhaal- en bezorgopties aanbiedt, zorg dan voor rekeningprofielen waarvoor de "Meeneem-modus" is ingeschakeld om deze bestellingen te faciliteren en te volgen.
Controleer je vloerplan. Mogelijk heb je extra tafels en ruimtes toegevoegd, of er een aantal weggehaald. Ga naar ons artikel Vloerplannen en tafels toevoegen voor meer details.
Loop je gebruikers na en controleer of alle gebruikers actueel zijn en aan de juiste gebruikersgroepen zijn toegewezen.
Als je een online bestelplatform gebruikt zoals Order Anywhere of een integratie van derden, zorg er dan voor dat alle items in je online menu up-to-date zijn.

Je plan en extra POS-apparaten controleren

Bekijk je plan en je servicestijl en verifieer of het aantal POS-apparaten, printers en Kitchen Display Systems (KDS) dat je hebt geconfigureerd nog steeds voldoende is voor de workflows van je restaurant. Als je extra licenties of apparaten wilt toevoegen, kun je contact opnemen met je accountmanager of met onze verkoopafdeling.
Als je nieuwe printers wilt toevoegen, raden wij je aan deze vóór de opening in te stellen. Bekijk ons artikel Printers toevoegen voor hulp bij de configuratie.

Je netwerkconfiguratie controleren

Zorg ervoor dat je netwerk- en stroomkabels goed zijn aangesloten op je apparaten. Verzamel om te beginnen al je printers en betaalterminals, en controleer of de kabels goed vastzitten, en controleer eventueel de statuslampjes.
Je router, netwerkbekabeling en bijbehorende apparatuur (zoals toegangspunten) zijn essentieel om je apparaten online te houden zodat je bedrijf kan draaien. Controleer of deze apparaten niet worden gehinderd door andere apparatuur en of ze goed zijn aangesloten en ingeschakeld.

Nieuwe functies en functionaliteit

We brengen altijd nieuwe functies uit. Je kunt de updates die je misschien hebt gemist hier nalezen:

Lightspeed Restaurant (K-series) Releases

Een testtransactie uitvoeren

Zorg ervoor dat je restaurant klaar is om klanten te ontvangen door in te loggen op de Lightspeed Restaurant-app en een testtransactie uit te voeren.

We raden aan dat je inlogt als een trainingsgebruiker om de testtransactie uit te voeren, zodat je verkooptotalen niet beïnvloed worden.

1. In de Lightspeed Restaurant-app klok je in en open je een nieuwe verkoopperiode.

Opmerking: Ontbreken er werknemers op het inklokscherm? Alleen gebruikers die in de POS-gebruikersinstellingen van je POS-configuratiezijn geselecteerd, staan hier.

2. Selecteer een gebruiker en ga naar het Kassascherm. Van hieruit bekijk je je schermen, knoppen, subschermen, combo's en aanpassingen.
  3. Tik op verschillende items om ze aan een bestelling toe te voegen.
  4. Sluit de bestelling door deze te markeren als betaald met contant geld op de POS en controleer het volgende:
    • De productiebon werd geprint zoals verwacht.
    • De klantenbon werd geprint zoals verwacht.
    • De kassalade werd geopend (indien van toepassing).
  5. Als je een geïntegreerde betaalterminal gebruikt, voer dan een tweede transactie uit en markeer deze als betaald met creditcard om er zeker van te zijn dat het betalingsverzoek de terminal bereikt zoals verwacht.
  6. Annuleer de transactie op je terminal en wis deze vervolgens op de Restaurant-app door te tikken op de rode C op het numerieke toetsenbord van het kassascherm.
  7. Annuleer de zojuist gemaakte testtransacties door de stappen 7a-7d te volgen.
    1. Tik in het navigatiemenu op Kassabonnen.
    2. Tik op de kassabon die je wilt annuleren.
    3. Tik in het kassabonvoorbeeld op het groene menupictogram om een lijst met acties te openen.
    4. Tik op Kassabon annuleren .

Heb je hulp nodig?

Ons team staat voor je klaar! Je kunt live chatten met een medewerker vanuit de backoffice door te klikken op Help > Chat met Support. Je kunt ook met ons chatten hier in het Helpcentrum door te klikken op Chat in de rechterbenedenhoek. Tot slot kun je onze medewerkers rechtstreeks vanuit de Restaurant-app bereiken door te gaan naar Instellingen > Support > Nu chatten.

Klik op de knop hieronder voor meer opties.

Contact met ons opnemen